Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen együtt lenni egy mentális beteggel?

Figyelt kérdés

Nyilván tudom, hogy mentális és mentális betegség között is van különbség, csak érdekelne, hogy milyen lehet a "másik szemszögből". Mennyire lehet nehéz, mennyire lehet káros rá nézve.

Kérlek írjatok kort, nemet, valamint, hogy mi a betegsége párotoknak, és ha tudtok, akkor pl-kat is a viselkedésükre.

Köszönöm szépen!

2017. júl. 18. 14:16
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Figyelj, nekem is voltak/vannak rossz napjaim. Én is éreztem magam így, ahogy te. Nekem valamivel jobb az állapotom. De tanúsítják, hogy egy depressziós emberrel nehéz mit kezdeni, sokszor saját magával se tud az ember. Az én egyik barátnőm is depressziós és nekem nagyon nehéz vele. Na most egy párkapcsolatban, azért közelebb vagy a másikhoz, mint egy barátságban. A kapcsiban vele alszol stb. Nekem ez a barátság jó azzal a személlyel, de nehéz vele. És akivel együtt vagy hiába szereted, egy idő után tehernek érzed, mások felé nyitsz. Ha barátság akkor újabb barátokat keresel, ha kapcsolat, akkor új társat. Nem arról van szó, hogy valaki nem akar egy ilyen embert elviselni, hanem arról hogy nem bírja, mentálisan nehéz. Ha meg hajlamos valaki ezekre a dolgokra, akkor könnyen bele tudja rángatni az a személy és csak egymást húzzák lefelé...
2017. júl. 18. 17:29
 12/19 Ypszilon1980 ***** válasza:
Nekem megmondta a barátnőm,hogy nem akarja folytatni,úgy érzi nem tudna helytállni,se gyereket bevállalni.Legalább őszinte volt.Sajnos jellemző rájuk az ellentmondás,amivel nem tudsz mit kezdeni,ő akárhogy is szeretett nem akarta az én életem elrontani és szerintem inkább ezért gyárt kifogásokat,de akkor is el kell fogadnom.Ha meg akik együttmaradnak így,ott valóban sok türelem kell és energia,viszont a depis embernek is akarnia kell,nálunk ez utóbbi nem volt meg.
2017. júl. 18. 17:56
 13/19 anonim ***** válasza:

Tudom milyen depresszióssal. Szörnyű. Alapból úgy álltam neki, hogy van ő az ember, az értékes gondolataival, tulajdonságaival, azzal ahogy megnyilvánul, ahogy foglalkozik velem stb ő akibe beleszerettem. De ezt sokszor befolyásolja az örök harc amit önmagával vív s látom az önutálatot hogy felismeri mi a gond de itt megakadt a folyamat.

Szörnyű mert egy idő után pl ha találkoztok nem egy hatalmas mosoly amit kapsz lassan örülsz egy minimális gesztusnak is. Lassan befolyásol hogy már én se tudtam úgy örülni, lelkesedni de ezen kiborul hogy miatta. Igen miatta. De én nem egy estilámpa vagyok amit bedugnak és kell neki vigyorogni egész nap mert ilyennek ismert meg. Ha nem kaptam vissza örömöt én se tudtam már...mert nem érte meg. Minek örüljek egy újjabb programnak ami úgyis elmarad? S nem egy utazás, már nem egy séta hanem a közös tévézés is ilyen harc...

Okolja önmagát mert nem ad nekem normális kapcsolatot

Okolom magam mert miattam rágódik

Okolja magát mert próbálkozik de elbukik

Okolom magam mert máshogy kellene támogatnom. Talán el kellene engednek de nem tudom az jobb lenne e neki pedig imádom. Talán megint más szakember kellene. Talán sose lesz jobb mivel gyászból fakad.

Okolom őt, mert néha nem próbálkozott. Okolom magam ezért mert őt okolom.

2017. júl. 18. 21:13
 14/19 A kérdező kommentje:

Jaj ismét szeretném megköszönni a válaszokat! Már ez, még ha másról is van szó, már annyira jól esik nekem, hogy veszitek a fáradtságot és leírjátok ítélkezés nélkül a tapasztalatotokat. Nem tudjátok, hogy milyen jó érzés nekem erről beszélni!!

Igen, egy barátságnál valószínűleg más. Heti szinten néhány órát eltöltötök együtt, azalatt meghallgatjátok a bajait (ami sokszor tök alaptalan vagy jelentéktelen), vagy bámuljátok a bánatos arcát, de aztán mindenki megy a saját dolgára. Egy kapcsolatban más a helyzet. Én pl. sokszor álmodok rosszat. Nem is igazán rémálmok, hanem inkább csak ilyen furcsa, zavart dolgok egyvelege. Megesik, hogy álmomban beszélek (volt olyan, hogy álmomban elkezdtem vele kiabálni, elég csúnya dolgokat vágtam a fejéhez, mert azt hittem, hogy felkeltett a teljesen más álmomból és valami hülyeséget mondott), máskor pedig sétálgatok álmomba.

Ezt végig nézni is fárasztó lehet. ☹

Ilyen gondolataim már nekem is voltak. Egyszerűen nem akarod magaddal rángatni őt a mélységben ahol épp vagy. Túlságosan szereted és becsülőd Őt, ezért a legjobbat akarod számára. Ilyenkor az ember egy része várja, hogy akarata ellenére is „megmentsd” Őt, viszont az emberek nem gondolatolvasók, meg egy idő után bele is fáradnak az örökös veszekedésbe. Különösen, ha mindig ugyanazt kell elismételni. Lehet buta példát hozok, de nekem a 13 okom volt című sorozat nagyon megindító volt. Nagyon sok mindent fején találtak. Ott is van valamelyik részben egy olyan jelenet, amikor ordítva elküldi a szerelmét, de belül szétszakad, úgy szeretné, hogy maradjon, de sajnos nem lehet mindig ott maradni. Ha mindenki maradna, csak depressziós emberek lennének.

Az az ember még ott van legbelül. Tudom ritkán bújik csak elő, és ahogy romlik az állapota úgy ez még jobban ritkul, de ott van még. Olvastam egy könyvet: Jenny Lawson: Őrülten boldog. Számomra igazán inspiráló volt, én sokszor innen merítettem erőt. Nagyon rövid részletekben olvastam, még most sem fejeztem be teljesen, mert egyszerűen nincs ennyi energiám, de tényleg hasznos a meglátása. Csak ajánlani tudom.

Ez az ördögi kőrforgás egyébként ismerős.. nagyon haragudtam a barátomra, amiért nem segít nekem, de nem mertem neki szólni, hogy segítsen. Ő kérte, hogy változtassunk az egészen, ötletelt és mindent kipróbált, ami tőle telhető, viszont, ha én nem akarom, halott ügy. Mivel én mindig csak annyit mondtam, hogy majd változtatok, ezért ő dühös volt rám. Mind a ketten dühösek voltunk a másikra, én mert nem segített, Ő, mert nem segítettem, hogy miben segítsen. Nagyon nehéz.

Egyébként abból, amit írtam, nem tudom mennyire érződik ki, de nem hibáztatom Őt a történtekért. Illetve igen, rossz döntést hozott, de lehet, hogy ha akkor azt nem tette volna meg, akkor már bele bolondult volna, vagy én soha se jutok el a kezelésekre. Csak remélem, hogy nem ismétlődik meg, és ez legalább motivál arra, hogy tegyek érte!

2017. júl. 18. 21:49
 15/19 anonim ***** válasza:
Figyelj, ez tényleg egy ördögi kör. Az én legjobb barátnőm is belátta már sokszor, hogy változtatni kell, de ez nem rajta múlott. Sokszor más emberek vagy dolgok bántanak meg téged vagy bárkit és amiatt lesz depressziós. A barátnőm is próbál érte tenni, de van amin ő nem tud változtatni, mert nem tőle függ. Ilyen pl egy családtag, környezet. Na most nem tudom mi a te problémád, de ha akarod se biztos hogy meg tudod oldani. A barátod meg főleg nem, mert ezek a te problémáid. Ő nem biztos, hogy átérzi azt, amit te elmondasz neki. Lehet nem volt ebben a helyzetben, és leginkább minket, segítő embereket, az zavar, hogy nem tudunk segíteni. Nekem sem a barátnőm teher, hanem az, hogy nem tudom helyette megoldani, segíteni rajta. Ez itt a baj. Csak annyi tanácsot tudnék adni, hogy próbáld pozitívan venni az életet, bármi történik ne engedd, hogy letargiaba zuhanj. Persze kell gondolkodni, de sokszor mondják, hogy a butább ember boldogabb tud lenni. Próbálj meg valahogy kiszakadni ebből a világból, de hagyj azért magadnak időt arra, hogy feldolgozd, ami történt, csak ne marcangold érte magad. :)
2017. júl. 18. 22:15
 16/19 anonim ***** válasza:
44%

nem hiszek abban, hogy ez betegség. úgy mondom ezt, hogy voltam és vagyok ebben a cipőben, és meg is van a maga oka. azt keresem, amitől jobb lesz. jobb körülmények, jó programok, kellemes környezet, jobb munka.

a másik szemszögéről annyit, hogy ha nem tapasztalt hasonlót, nem fogja megérteni. tapasztalatokból jobban értünk, mint agyalásból.

2017. júl. 18. 22:31
 17/19 A kérdező kommentje:

Igen, ez valóban így van. Az én esetemben ezek a problémák gyerekkori sérelmekből származnak. Nem panaszkodhatok, mert mindent megkaptam, ami szükségesnek tűnt, talán többet is, de úgy tűnik valójában másra lett volna szükségem. A szüleim kalitkában neveltek, ami miatt zárkózott lettem, bátortalan, félős, aztán pedig ez miatt bántottak szóban (apukám az az igazi ősbunkó). Jót akartak, csak nem értették, hogy nem úgy működök, mint a testvérem, bár szerintem nála se a legjobb módszert használták.

Ugye említettem, hogy elkezdtem kezelésekre járni. Már Február eleje óta járok, minden héten, ritka kihagyásokkal. Segít valamennyit, de azt hiszem nem ez lesz a megoldás. Egy évet tűzött ki a terapeuta, hogy ez idő alatt kell valaminek változzon. Meg adom neki az esélyt, de már másoktól is hallottam (csak sajnos később, mint ahogy elkezdtem járni), hogy sok embernek nem is használ, inkább a kineziológia. Ha ez nem működik, kipróbálom azt.

Annyit tehetek, hogy kizárom az otthonról hozott sérelmeket és megpróbálom átforgatni magamban. Tudom, hogy a sport is segítene, úgyhogy ezzel is próbálkozni fogok, csak sajnos nagyon nehéz neki állni, különösen, ha előtte soha nem sportoltam.

Tudom, hogy mik szoktak segíteni, tudatosan tudok javítani a helyzetemen, csak sajnos néha ahhoz nincs erőm, hogy elinduljak reggel dolgozni, nemhogy még a gondolataimat is jó irányba tereljem.

Kedves utolsó válaszoló! Mindegy szerintem, hogy minek hívjuk. Én is úgy gondolom, hogy az ember tud magán segíteni, ha akar, és az orvosi segítség is ezen alapszik. Viszont, ahogy már korábban is írtátok, ha te változtatni is akarsz, ha olyan közegben vagy, esélyed sincs.

2017. júl. 19. 07:30
 18/19 anonim ***** válasza:
Igazából a sport tényleg segít. Nekem az úszás segített. Gyakorlatilag a lelkem is kidolgoztam vele, ha bajom volt, akkor úgy jöttem ki az uszodából, hogy semmi nem volt. Megnyugtatott :) szóval tényleg segít. A barátnőmnek nem segített a pszichológus, előrébb nem vitte, de neked lehet fog :) Furcsa, mert én is egy burokban nőttem fel, és ennek megvan a hatása, de valahogy könnyebben megy nekem.
2017. júl. 19. 08:33
 19/19 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy én nagyon bizakodva mentem oda, de olyan érzésem van, mintha nem is értené, hogy miről beszélek. Mintha sokszor elbeszélnénk egymás mellett, a természetünk és a fontossági sorrendünkből adódóan. Nem mintha véleményt formálna bárminek is, csak úgy valahogy még is érzi az ilyet az ember. De elvileg van még fél év, úgyhogy végig csinálom, és remélem a legjobbakat! Ma is megyek, de rosszul vagyok még a gondolatától is.. Nem szeretek odajárni.

Anyukám, amikor rájött, hogy ilyen jellegű problémáim vannak, nagyon magára vette és szerintem azóta is attól retteg, hogy rossz anyukám volt. Pedig ilyenről szó sem volt. Próbálom neki elmagyarázni, hogy ez nálam ezt váltotta ki, de egyébként lehet, hogy mást meg motivált volna, szóval nem az ő hibája, csak én ilyen lelki állapotú vagyok. Lehet gyengébb vagyok, mint az átlag.. mindenesetre én mindig mindent magamra vettem sajnos.

2017. júl. 20. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!