Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha a barátommal 2013 április 18án jöttünk össze és ma december 18 van akkor hány hónapja vagyunk együtt?
"Inkább nem is írok semmit, úgy se értenéd meg."
Ez meggyőző volt :) Mindannyian okosabbak lettünk :)
Amúgy, ha azt vitatod, hogy mértékegység-e a hónap, akkor emlékezz vissza az általános iskolára:
"a mértékegység és a mérőszám között fordított arányosság van"
pl: 2 hónap.
Ezt hogyan váltod át napokra? Az arányosság alapján a mérőszámot fel kellene szoroznod a hónapok napjainak számával, a mértékegységet pedig leosztani. De ilyet nem tudsz tenni, mert a hónapok hossza nem egységes.
A hónap nem mértékegység, hanem naptári időegység, amire nem teljesülnek a mértékegységekkel szemben támasztott kívánalmak. Csak speciális módon lehet velük számolni, például ahogy én javasoltam. Ha abban van hiba, akkor esetleg kifejthetnéd, hogy mi...
Ne legyél már ilyen beszűkült! A hónapot igen is lehet "mértékegységként" használni ilyen esetben. Nem egy tervrajz mérnöki precizitású kivitelezéséről van szó...
Ha azt mondom, hogy 4 hónapja járok valakivel, akkor az emberek általában arra gondolnak, hogy 4x 30 nap, ami +/- 1-2 nap közel jár az igazsághoz. Ez kielégítő a kérdést feltevő számára, hiszen miért érdekelne napra/ órára/ percre pontosan, hogy mióta van valaki együtt a párjával?!?!?! Kit érdekel, hogy az a 4 hónap 122 nap vagy esetleg 123?
Arról meg ne is beszéljünk, hogy a gyerekek korát is így határozzák meg a szülők, amíg be nem tölti az 1-2 évet. Szerinted ők is hónapfordulósok??? :D Persze ki lehetne fejezni hetekben is, de minek?!
Tök felesleges ilyesmiben okoskodni, hogy húúú ez mennyire nem "tudományos" vagy akármi... -.-
Hogy a feltett kérdésre is válaszoljak, mint már mások is írták, ez 8 hónap.
Szerintem az általános iskolás tananyagot enyhe túlzás tudományoskodásnak, beszűkültségnek titulálni.
Nem, nem lehet mértékegységként használni a hónapot. A hónapforduló fogalma, amit én írtam, pontosan annak a gondolatmenetnek felel meg, ami alapján te arra jutottál, hogy 8 hónap.
Nem kell órára percre pontosan tudni, engem még hónapra pontosan se érdekel! De azért a 48 órás tévedéseket én ne nevezném "percre pontosságnak".
"Arról meg ne is beszéljünk, hogy a gyerekek korát is így határozzák meg a szülők, amíg be nem tölti az 1-2 évet. Szerinted ők is hónapfordulósok??? :D"
Igen, máshogy nincs értelme. Ha azt mondod, három hónapos a gyerek, csak a 3. hónapfordulóra gondolhatsz, másra nem, mert _nincs értelme_ mértékegységként használni a hónapot.
Képesnek lenni kiszámolni ekkora számkörben dolgokat nem tudományosság. Ez elvárható minden általános iskolát végzettől, de érettségivel rendelkezőtől meg különösen!
ez a hónapfordulós hülyeséged baromság, kedves utolsó... igenis, lehet hónapokban számolni, tudod, nálunk embereknél ez bevett szokás. Ennyire ne akarj tudományos lenni mert pont ezzel röhögteted ki Magad.
Kérdező: igen, 8 hónapja vagytok együtt...
"ez a hónapfordulós hülyeséged baromság, kedves utolsó... igenis, lehet hónapokban számolni, tudod, nálunk embereknél ez bevett szokás."
Igen. Hónapfordulókkal!
Ha valami február 28 történt, akkor március 28-án mondjuk azt, hogy 1 hónapja volt, nem pedig március 30-án, vagy szökőévekben 29-én! Tehát igen, hónapfordulókkal számolunk.
30 nappal nincs értelme számolni, hiszen a hónap (legalábbis az általunk használt naptárban) NEM MÉRTÉKEGYSÉG.
"Ezt kifordított gondolkodást követve, akkor az év sem mértékegység..."
Ez nem kifordított gondolkodás, ezt tanítják az iskolában. És persze, hogy nem mértékegység! Hiszen nem minden év egyforma hosszú. Ez a mértékegységek egyik alapkövetelménye. Minden kilométer egyforma hosszú, stb. (Persze pontosan számolni sok esetben lehetetlen)
Ellenben létezik a csillagászati év, aminek a hossza behatárolható. SI-re visszavezetve: 365,256363051 SI nap a hossza. Igen, az SI nap sem ugyanaz mint amit napnak hívunk egyébként. Hétköznapi értelemben nap alatt a csillagászati egység hosszát értjük, vagyis pl. a két dél között eltelő időszak egy nap hétköznapi értelemben. De kapaszkodj meg, ezek hossza folyamatosan változik, tehát ez mértékegységnek nem alkalmas.
Ezért az SI mértékegység rendszerben az alábbi meghatározást használják:
"az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 794 243 384 928 000 periódusának időtartama"
Ezzel kaptunk egy olyan nap-fogalmat, ami mértékegység. Viszont az, hogy 1 földi nap hány SI nap, az folyamatosan változik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!