Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Hogy csináljam? Arról van...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogy csináljam? Arról van szó, hogy itt alszik barátnőm holnap. Többi lent.

Figyelt kérdés

Holnap este átjön a barátnőm, és itt is alszik, mert hétfőn nincs nekünk suli, és anyuék is beleegyeztek mind két oldalról, és el is utaztak ma 4 napra. Bevásároltam már, megfőzöm neki a kedvenc vacsoráját, aztán filmezünk majd, meg kiülünk a teraszra...

Az a problémám, hogy tudom, hogy néha félős, és bár nem terveztem, hogy alszunk, itt a lehetőség végigbeszélgetni az éjszakát az ég alatt ülve (ha már nyáron nem jött össze), vagy filmet nézni, de ha mégis, akkor tudom, hogy amikor felriad éjszaka, félni szokott, és kb. 1 percig magánál sincs...és alapból fél...sokszor felhív éjszaka is, az 1 perces sokk hatása alatt (engem nem zavar, sőt én kértem, hogy tegye be gyorshívóra a számom...mert amikor lefekszek el sem bírom viselni a gondolatot, hogy mennyire fél majd pár óra múlva, mikor felriad...általában 3-4 körül...sokszor el se bírok aludni, vagy nem is akarok, inkább tévézek, például hétvégén, mikor van lehetőségem sokáig fennmaradni).

Szóval a kérdés: Hogy nyugtassam meg (főleg szerintem hogy egy idegen helyen van, még jobban fog félni) ha ez megtörténik?

15/F (a lány is 15)

Köszi, szép hétvégét!

2011. szept. 24. 21:38
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Ez nagyon kemény történet, azt ugye tudod, hogy ha valaki ennyire retteg, fél minden indok nélkül és kapaszkodik mindenbe, mindenkibe, az nem teljesen normális, illetve nagyon nem normális. Szerintem inkább segítséget kellene kérni, pszichológustól, orvostól.

Megnyugtatni valakit úgy lehet, ha ismered a félelme okát, ami racionális, ésszerű, megmagyarázható. Ha irracionális a félelme, akkor nincs mód a megnyugtatására, a félelem eloszlatására.

Amúgy nagy eséllyel a lány hisztérikus, labilis idegrendszerű, ezt tünetileg meg lehet oldani, ha felhív, beszélsz hozzá, átöleled, nyugtatgatod, megrázod, hogy térjen magához, de a valódi okot ez nem szünteti meg.

A másik eshetőség, hogy a lány így próbált tudat alatt figyelmet irányítani magára, ezért produkál ilyen viselkedést.

Bármennyire akarsz segíteni rajta, ezen csak szakember tudna segíteni, te csak magadra veszed a terhet és nem fogod megoldani, sose mulasztod majd el a valódi okot.

2011. szept. 24. 21:54
 12/22 A kérdező kommentje:

Rémálmok miatt...érte 1 éve egy kisebb trauma, de nem olyan komoly, csak őt érintette érzékenyen, eleinte nem voltak rémálmai, de sokat filózik rajta, és mindig oda képzeli magát. Na jó mostmár akkor ha elkezdtem írni, le is írom.

Egyedül volt otthon, kizárta magát valahogy a házból, és az éjszakát kint töltötte reggelig, nagyon félt, mert ilyen erdőségnél laknak (szerintem gyönyörű hely, bár ő nem szereti) nem olyan sűrűn lakott területen...és előtte állandóan nézte azokat a fa.szságokat horrorfilmeket...na azóta nem nézett.

És azon filózik, mi történhetett volna ha...és azt mondta erről szokott álmodni...mintha kreált volna magának egy rögeszmét.

2011. szept. 24. 21:58
 13/22 anonim ***** válasza:

tehát a félelme irracionális, nem történt vele semmi, csak ő súlyosabbnak képzelte az esetet és azóta bár soha nem fenyegeti veszély, mégis ilyen extrém módon reagál rá

segítséget kell kérni, szakembertől

2011. szept. 24. 22:00
 14/22 A kérdező kommentje:

Egyébként írtad, hogy fel akarja hívni a figyelmet magára...dehogyis, szó nincs erről. Tőlem maximális figyelmet kap.

Amúgy köszönöm ezeket a válaszokat is, a hétvége után majd visszatérünk rá, de addig legyetek szívesek az éjszakával kapcsolatban tanácsot adni. :)) Köszi

Tehát ölelgessem, puszilgassam...eddig oké, vágom. Más még? :D

2011. szept. 24. 22:03
 15/22 anonim ***** válasza:

Semmit nem tehetsz, leginkább azt tudnám tanácsolni, hogy ne is vegyél tudomást erről a hisztiről. Gyakran ez csak a külvilágnak szól, ha nem reagál rá a környezete egy ideig, akkor el is múlhat. Tudod, fejlődő országokban, Afrikában a gyerekek sokkal kevesebbet sírnak, mert egyszerűen az anyjuk ne vesz a sírásról tudomást, ezért a gyerekek leszoknak róla, mert nem kapnak folyamatosan megerősítést, ölelgetést, jutalmat a hiszti után. A batárnőd is leszokna róla, ha nem kapna mindig kitüntetett figyelmet, ahányszor rájön ez a hiszti.

A félelme mindenesetre irracionális, semmi veszély nem fenyegeti, tehát ép ésszel magyarázható oka nincs a hisztijének.

2011. szept. 24. 22:24
 16/22 anonim ***** válasza:

szóval szerintem hagyd kihisztizni magát, ne ölelgesd, mert azzal csak fűtöd a reakcióit, pozitív megerősítést kap a hisztije után

tudom, hogy a legkézenfekvőbb válasz az lenne, hogy ölelgesd, nyugtasd meg, mert ez olyan romantikus, de szerintem ez a legkevésbé célravezető a hisztéria esetében

2011. szept. 24. 22:26
 17/22 A kérdező kommentje:
Milyen hiszti? Miről beszélsz? Leírtam mi a probléma!! 3 hónapja vagyunk együtt, előtte is volt már ez neki, kb 1 hónappal...minden figyelmet meg kap tőlem, nincs neki erre szüksége...és amúgy se tenne ilyet, hanem megmondaná nekem, hogy több figyelem kell. Értem én, hogy nem ismered, de ha valamit leírok egyszer, akkor olvasd már el légyszi.
2011. szept. 24. 22:36
 18/22 anonim ***** válasza:

Figyelj, 15 éves vagy, semmit nem értesz az egészből, a hiszti nem egy akaratlagos dolog, az csak úgy jön, ez egy lélektani jelenség, nem azt jelenti, mint amit a te gyerek agyaddal gondolsz, hogy valaki direkt hisztizik, ez egy pszichológiai fogalom, akarattól független, de állandó külső megerősítésre fokozódik.

Semmi köze ahhoz, hogy te hisztin kívül mennyi figyelmet adsz neki, ez csak rátör és ha akkor kap pozitív megerősítéseket, ölelést, dédelgetést, akkor sajnos sose fog elmúlni. Ezeknél az eseteknél teljesen öntudatlan lehet a személy, ezért ki kell zökkenteni a hisztériából, erre alkalmazzák a sokkot: kisebb pofon, pohár hideg víz.

Mint amikor egy kisgyerek megállíthatatlanul sír, kivörösödik a feje, hisztérikus, nem tudja miért sír, a környezete sem tudja, csak önmagát erősíti a folyamat és minél jobba dédelgetik, nyugtatják, annál tovább tart. Ilyen gyereket általában, ha megijesztik, vagy arcára spriccelnek egy kis jéghideg vizet, akkor hirtelen kizökken a hiszti körforgásból.

Ne haragudj, de tudom, miről beszélek, te nem hiszem, hogy tanultál pszichológiát 15 évesen. Számodra a hiszti egy hétköznapi fogalom, de a hisztéria egy pszichológiai fogalom, ami egy kicsit mást jelent, mint amit te hiszel.

2011. szept. 24. 22:46
 19/22 A kérdező kommentje:

Ebben az esetben elnézésedet kérem :))

De azért leírhattad volna először is, mit értesz ez alatt. Tuti hogy 10-ből 9 ember a "klasszikus" fogalomra gondol.

2011. szept. 24. 22:48
 20/22 greeen ***** válasza:
úgyhogy készíts elő egy vödör jeges hideg vizet a sarokba és burítsd pofán a muffot ha arénázik!
2011. szept. 24. 23:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!