Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem fogadja el a családom, mert roma származású. Mit tehetnék?
Nem kell törődni vele, ilyen egyszerű...
Engem is bántanak a barátom miatt, majd rájönnek, hogy tévedtek.
én sem szeretném, ha a lányomnak roma pasija lenne.
Nem azért mert rasszista vagyok (volt nekem roma barátnőm is), hanem azért mert tudom mekkora szakadék tátong felfogásban közöttünk.
Rengeteg jóravaló, becsületes ember van közöttük, csak nem úgy gondolkodnak, mint a "magyarok". Nem világraszóló dolgokról van szó (bár olyan is van), hanem egyszerű, pitiáner dolgokról, amik ha elmúlik a szerelem rózsaszín köde, akkor folyamatos súrlódásokat eredményeznek. Aztán egyszercsak betelik a pohár. (nálam is ez volt)
Maradjunk annyiban, hogy a szüleid nem valószínű, hogy rosszat akarnának neked. Néha hallgathatsz rájuk is.
Mielőtt itt tévedésekbe esünk a roma az nem cigány! A romának roma a származása, úgy ahogy te magyar vagy. A cigány is roma származású, de őt a viselkedése teszi cigánnyá.
Azt neked kell eldöntened, hogy a barátod hova tartozik. Ha rendes, jóravaló roma családból, akkor neked aranyéleted lesz. Ha cigány a barátod, akkor is, csak más módon juttok gazdagsághoz.
nem megoldás, ha nem törődsz a szüleid véleményével. a legtöbb esetben ez van. azt mondják, hogy semmi bajuk a roma származásúakkal, de amint egy ilyen szituáció alakul
ki, mégis ellenzik a dolgot. mindenképpen beszélgess velük erről. nyugodtan hozhatsz fel példát a történelemből, hogy nem ítélkezhetünk faji alapon és milyen szörnyűségekhez vezet, ha így gondolkodnak az emberek. hogyan tudják egymást felbújtani a rosszra, az utálatra, ostoba érvekkel. a romák valóban tehetnek arról, hogy hogyan viszonyulunk hozzájuk. de ezt most hagyjuk, hogy hogyan tudnak viselkedni és milyen körülmények között élnek. mindenesetre az biztos, hogy ellenségeskedéssel csak tovább szítjuk a haragot, növeljük a távolságot, egymás megértésének esélyét csökkentjük, és még kevésbé adjuk meg nekik az esélyt a változásra. ha sokat mondják az iskolában egy gyereknek, hogy buta vagy és ezért nem tudod, elhiszi és ezt használja később mindenre védekezésül: de én úgy is hülye vagyok ehhez, ezért nem tudom megcsinálni.a roma gyerek estében például: én próbáltam megváltozni,de csak azért nem sikerült, mert roma vagyok és eleve ez alapján ítélnek meg. ne adjunk okot rá, hogy így gondolhassák. mert így nem csoda, hogy nem akarnak tenni a változásért.
a szüleid előtt próbálj meg minél ésszerűbb érveket felhozni. hiszen a reakciójuk természetes, mert még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az emberek máshogy álljanak hozzá ehhez a támához. de van rá esély. gondolj bele, Amerikában az elnök, ma egy afroamerikai. ha a barátod olyan lenne akikért nem szeretik az emberek a romákat( nem dolgozik, igénytelen stb) nincs sok esélyed. de ha teljesen normális, akkor magyarázd el a szüleidnek, hogy egy esélyt mindenki megérdemel és nem tehetjük meg azt, hogy egy másik emberhez eleve bizalmatlanul fordulunk. ez a legrosszabb amit tehetünk, ha előítéletesek vagyunk. megtehetnéd, hogy utánaolvasol ennek a témának és esetleg a szüleidnek is megmutathatod: pl Jakab György: erkölcsi esettanulmányok-rendkívül hasznos lehetne. az a baj, ha a barátod vét majd egy hibát, ami esetleg mással is ugyanúgy előfordulhatna, akkor előjöhet majd, hogy bezzeg mi megmondtuk, ő sem más mint a többi. szóval neki is duplán oda kell figyelnie arra, hogyan beszél, mit mond, hogyan öltözködik, hogyan viselkedik. de ne add fel, és ne fordulj el egyikőjüktől sem, hanem küzdj értük. és úgy állj hozzá, hogy megérted a szüleid aggodalmát. sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!