Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Mi a megoldás, ami nem válás?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi a megoldás, ami nem válás?

Figyelt kérdés

Bocsi, hosszú lesz.

Ezek a pozitívumok, ezt a bekezdést ha gondoljátok ugorjátok át:

Először is leírom, milyen a házasságunk a férjemmel.

10+ éve vagyunk együtt, még kis tinédzserként jöttünk össze. Szépen haladtunk az együttéléstől kezdve eljegyzésen, esküvőn át saját közös otthonig. Őszintén gondoltam (gondolom), hogy nem is kell nekem más, tényleg nagyon jól megtaláltam a párom és szerintem ő is ezt gondolta.

Minden nap eszembe jut, hogy milyen szerencsés vagyok, nagyon hasonló értékrend, vannak közös hobbik és külön hobbik is, jól ismerjük már egymást, a másik minden rezzenését. Hálás vagyok neki a kezdetektől fogva amit értem tett, sosem fukarkodott velem, még a kezdeti időkben sem volt soha gond, ha ő fizetett valamit. Rengeteg közös tervünk van is és volt is, mindet szépen lassan megvalósítjuk. Manapság ő intézi a számlákat, a ház körüli munkákat, házon belül is takarít, szeret főzni, ügyesen barkácsol. Egy szóval tényleg legalább 3 naponta eszembe jut valami ami miatt hálás vagyok és ezt el is mondom neki.

Ő nem annyira a szavak embere, de gyakran bókol, reggelente ágyba hozza a kávét, szokott venni nekem apró ajándékokat.

Teljesen összességében: mindenünk megvan és az életünkben semmi okunk a panaszra.

Viszont a feketeleves: ha vitatkozunk, az mindig nagyon csúnya, ráadásul mindig valami hülyeség az oka.

1. Nagyon hirtelen voltam régen és rengeteget fejlődtem az együtt töltött évek alatt, hogy mérgemben ne vágjak hozzá olyat, amit megbánok. Ennek ellenére egyenesnek tartom magam. Néha így is félek elmondani neki, ha valami negatív érzésem van vele kapcsolatban, mert megsértődik, akkor is, ha semmi sértőt nem mondok. Pláne úgy, hogy már 10x átgondolom mielőtt megszólalok, de nem fogom cukormázba önteni minden gondolatomat.

2. Mindig ugyanaz a forgatókönyv van a kettő közül. Az egyik az (ez volt régen), hogy mondok valamit hirtelen felindulásból, megbántom és harag van egy hétig. Másik (ami mostanában van), hogy ő bánt meg valamivel, vagy nekem nem tetszik valami (pl már túlzás nélkül mondhatom, hogy 100x kértem, hogy a szennyes ruhát minek hozza be a hálóba vissza a fürdőből, dobja inkább a szennyesbe) és ha ezt felhozom neki, akkor valahogy addig-addig forgatja a dolgot, hogy ő legyen a sértett fél, ráadásul a NAGYON sértett fél, ilyenkor ez a menetrend:

- Ő unja hogy mindig ő a szar. Ő egy szar ember. Ő hulladék. Szarul csinál mindent. Szar minden. - És ezt addig mondogatja, hogy szerintem elhiszi, hogy ezeket valójában én mondtam neki.

- Kiabál velem, csapkodja a tárgyakat.

- Csenddel "büntet", mert úgysincs mit megbeszélni.

- Amikor régen ezt forszíroztam és utána mentem vagy bármi, akkor beült a kocsiba és elment.

- Most ha nem forszírozom is elmegy, csak legalább csendesen.

- Elmondja, hogy az ő érzései semmibe vannak véve.

- Flegma, undok és ironizál, mindennel. Olyanokat mond ironikusan, hogy ő imád vitatkozni és boldoggá teszi, ha sírni lát.

- Pár napig fagyos a hangulat itthon, nem szól hozzám én bármennyire is próbálok normális lenni, aztán 3-4 nap múlva úgy kel fel reggel, hogy minden rendben, ő lezárta magában és mehet tovább az életünk.

Rengeteg tüske maradt így bennem az évek során, egyrészt, mert ő még sosem kért bocsánatot azért, mert megbántott, másrészt mert az ő szemszögéből ő a sértett fél és végül én már csak örülök, hogy vége van a veszekedésnek és visszatér minden a régibe.

Nem akarok elválni, egyrészt szeretem őt, másrészt ezek a viták ritkák, ahogy írtam hülyeség is az oka, tényleg semmi *probléma* nincs az életünkben és a sok jó dolog többségben van.

Én próbálok önreflexiót tartani, ahogy írtam sokat fejlődtem is, megfogadom mind az ő, mind a mások tanácsát, míg ő inkább magába fordul ezekkel. Tök normális hogy valaki így dolgozza fel a problémáit, de ő nem hall semmi külső véleményt arról, hogy lehet nem kéne ezt meg azt csinálnia. Szeretném, ha ő is átgondolná, hogy oka van annak, ha azt mondom hogy valami bántó, vagy ha nem az lenne mindig az első reakciója, hogy "dehát én nem is csináltam semmit, a te hibád az egész".

ma 17:31
 1/7 anonim ***** válasza:

Nagyra nőtt gyerek. Ugy kell keuelni ahogy a gyerekeket.

én amikor ilyen debillel jártam de szerelmesen mindent el akartam simítani, egy rakat manipulációs tereléses mindenféle pszichológiai f.szságot kellett alkalmazzak

néha elütöttem az élét dolgoknak pl humorizálással

Vagy bókokkal dícsérettel(akkor is ha nem érdemli meg, mert ezzel visszahozhato olyanba aki méltó akar lenni arra)

Vagy terelés,pl forditsuk már meg a hűtő ajtaját hogy a másik oldalról nyíljon, vagy tartsa már a létrát míg mászom. Utána puffogjon már.

Agresszionál bolhábol csinálok elefántot hogy nehogy nagyobb bajt okozzon. A fokuszát nem engedem másra tenni. Maradjon egy dolgon. Pl ha felrúgott eldobott vmit abbol csinálok hatalmas patáliát, csak hogy ne kezdje el szétverni még ezt is azt is vagy épp engem. Egyetlen egy dologra irányítom es tartom ott a figyelmét. Es nem hagyom szóhoz jutni. Csak engem nézhet, meg amit épp elkövetett. (Én irányítom őt)

A csenddel veréseket nem birom ilyenkor mindig beszélek mással meg nyitok másokra, vagy épp ismerkedem. (Ilyennel nem akarok megoldani se semmit de ha kéne ugy csinálnám hogy amig nem szol hozzám akkor az orra előtt videocsetelek telozok írogatok másokkal mosolygok fel vagyok dobva trécselek kedvesen es ő nem lesz bevonva soha, ha meg hozzámszolna akkor rám fagyna csak a mosoly es komoran nézném rá, hogy minek zavar, maradjon k.ssban továbbra is. Nem tudnám kihagyni a passziv agressziv játszmázós baromságokat.)

Csak sokkal jobban lehet ugy irányitani másokat megoldani konfliktusokat ha te erzelmileg nem vagy benne józan vagy. Felül kell emelkedni a szitukon a kisded játékain.

Pl ha felidegesit mert beszól nem fogsz tudni épp humorizálni. Meg stb.

ma 18:25
 2/7 anonim ***** válasza:
*ugy kell kezelni ahogy a gyerekeket.
ma 18:25
 3/7 anonim ***** válasza:
59%
Esetleg párterápia? Ott tanulhatnátok más technikákat, hogy tudjátok kezelni az indulatokat, asszertiv kommunikációt, rájönni hogy miért reagáltok így stb.
ma 18:26
 4/7 A kérdező kommentje:

1: én nem tudok "józan maradni", ezért is kap el a sírás, ha valami bántót mond. Tök jó lenne ezt kihagyni a dologból, de egyszerűen nem tehetek róla, jönnek a könnyek a szemembe, néha meg ezt ki is használja, elvégre ő bántódott meg, így tudja "visszaadni" a bántást.

3: nekem is volt eszemben a párterápia, csak amikor ilyen feszült a helyzet felesleges bedobni, amikor meg megint minden jó, akkor elfelejtődik a dolog, azért is érdekelt volna valami "otthoni praktika". Pedig amúgy tényleg érdekes lenne, mert gyakran 5 perc eltéréssel elmondom ugyanazt neki és azt mondja, hogy az egyik bántó, a másik meg tök korrekt, nekem meg fel sem tűnik, hogy más szót vagy mondatszerkezetet használtam volna a 2 alkalommal, ugyanazt akarom elmondani és ilyenkor nyilván az ő szava van az enyémmel szemben, nem derül ki, hogy ő reagálja túl, vagy tényleg én mondom ennyire másképp.

ma 18:39
 5/7 anonim ***** válasza:

Ja meg ami még szempont. Segítségnyújtás.

Ilyenkor a másik embernek valójában arra van szüksége.

Aki sértődött vagy agressziv vagy dühös vagy bármi, az mind mind negatív érzés. És egyiksem azt akarja érezni. Csak épp magában magától nem tud váltani.(mivel "gyerek", vagy siman paraszt buta bunko unintelligens barom)

És külsős tud segíteni benne.

Pl.látom is néha pasikon egyiket elkapja a gépszíj düjrohama van, mire a másik: bratyo inkább gyere gyújtsunk rá. hagyjad. es leülnek és beszélgetnek.

Barmikor mikor vki negativat érez es nem tudja magában kezelni olyankor a másikra hárul ez a feladat(ill arra aki ezt elvállalja hogy barmokat hülyéket "kezelésbe vesz") hogy lenyugtasd csillapítsd, ahhoz meg érteni kell a nyelvén.

ma 18:43
 6/7 anonim ***** válasza:

Ilyenkor a masik van "bajban" dühös hisztis akármi. A sírással nem szerencsés az empátiájára hatni, mikor vele igy senki nem lesz empatikus.

Ne menj akkor bele a játékaiba. Egyszeruen ne reagálj semmit, hagyj neki időt, ne menj bele a bantsuk egymást játékába. Ne legyél ehhez szereplője se áldozati sírós rívós se harcos önmagáért kiállós.

Pl mikor nekem exem kijott a konyhába mikor főztem es elkezdte szívni a vérem kritizálni beszólni meg tele a feje gyűlölettel, én végighallgattam es csak annyit mondtam neki, "de jó" hogy kijöttél a konyhába...

Vagy pl a másik exem mikor magyarázott vmit es ez miatt nem teregethettem mert álljak meg ne mászkáljak hallgassam végig, es igy nárciskodott, ott meghallgattam a sirámait aztán megkérdeztem mikor befejezte, hogy most akkor már mehetek teregetni? Van engedély?

Ezen elröhögte magát, hogy igen..:D

Barmok mellett lehet amugy a legjobban tanulni is..

ma 18:54
 7/7 anonim ***** válasza:

Sőt a sírás csak bűntudat keltés a másikban azaz olaj a tűzre.

Pl mikor bántalmazók is amit csinálnak, hogy az érzéseidet semmibe veszik, nincs igazad túlreagálod, rosszul látod.

Azt kéne vvalahogy bevezetni rutinba hogy a vidámság kedvesség humor szeretet üljöm bele a kapcsolatba es az legyen egyre több apranként átállni erre.

Mert a negativ spirál kezdetben "kispatak" aztán tornádó es altalános lesz es napiszintű es minden pillanat szintű.

De forditani is lehet hogy a pozotiv legyen a napi rutin

ma 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!