Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Kompromisszumok. Meddig menjünk el a másik kedvéért?

Figyelt kérdés

Nagyon tipikus és jellemző dolog, mivel nem vagyunk egyformák, hogy még két, párkapcsolatban élő ember között is akadhatnak olyan ízlés- és szokásbeli különbségek, amik kompromisszumkészséget igényelnek. Én - sok más emberhez hasonlóan - azt vallom, hogy ha két ember között valami érdekellentét húzódik, de nem akkora, hogy boruljon a kapcsolat miatta, akkor meg kell találni azt a köztes dolgok, hogy mindkét fél picit lejjebb ad a sajátjából, közelít a másikéhoz és így mindenki "boldog". Mondjuk egy nőt untat a horgászás és az is, ha a férje minden reggel órákra elvonul emiatt. A férfi szeret horgászni, szívesen bevonná a párját is. Ha a nő minden alkalommal elmegy vele, akkor számára rém unalmas lesz. Ha soha nem megy el, akkor a férfinak fog rosszul esni, hogy a kedvéért ennyit nem tesz meg. Mi a megoldás? A kölcsönösség. A feleség havi egy-két alkalommal bevállalja, erőt vesz magán, de a párja arcán az öröm megéri neki, a férj pedig erőt vesz magán és nem cipeli el a nőt mindig, sőt, kevesebbszer megy, neki meg az asszony arcán éri meg meglátni az örömet, hogy mondjuk elmegy vele olyan programra, amit meg ő nem szeret annyira, de a párja kedvéért megteszi. Ez lenne az egészséges. A napokban több ilyen téma is volt itt a gykn. Egyik alkalommal egy srác szerette volna, ha a kishitű, testképzavaros párja el tudná engedni a "hülyeségét" és elmenne vele strandra, de csóró faszikám olyan hideget és meleget is kapott ezért, mintha mondjuk űrutazásra vagy Pápua új Guineába akarta volna elcipelni magával. Aztán egy pasi azon panaszkodott, hogy utálja a rockzenét, de a párja meg örökké metálkoncertekre hívja. Ott érdekes módon a kompromisszum feljött, hogy a párja kedvéért néha miért ne mehetne el, miért ne érné meg kicsit félretenni a zenei előítéleteket és látni a párja arcán az örömet. Régebbi eset volt, amikor a nagyon bulizós összejött a max félévente bulizóssal. De a félévente bulizós nem volt hajlandó belemenni, hogy a hetente bulizós egy köztes megoldást szorgalmazott, hogy oké, nem kell minden hétvégén, de azért egy-két havonta beleférhetne a féléves intervallumhoz képest. Hát nem, jottányit sem.

(Hozzéáteszem, hogy bulizni, metálkoncertre járni, strandolni, mozizni, kiállításokra elmenni, stb. ezek nem ördögtől való dolgok, mértékletességgel bevállalhatók akkor is, ha mi magunk nem szeretjük.)

A nagyon konok nemetmondás adott esteben megkérdőjelezheti a partnerünk által irányunkban érzett érzelmeket.

Szóval ki mit vállal be azért, hogy a másiknak a kedvébe járjon? Hol a határa a kompromisszumkész rugalmasságnak és a túlzott önfeláldozásnak?

2024. júl. 13. 07:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
76%

Olyan par leresek akivel hasonlo az izlesunk es a vilaglatasunk.

Igy alt nem kell kompromisszum hogy menjunk vagy ne az adott prgramra.

2024. júl. 13. 08:15
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Rugalmasság kell, áldozatvállalás nem.
2024. júl. 13. 08:15
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Bonyolult a kérdés, mert ahány ember annyiféle és az sem utolsó, hány ilyen nem egyezőség van kettőtök között, sőt még az sem mindegy, miről van szó. Példa: bár sosem horgásztam, oda még szívesen elmennék, na de egy rock koncertet nem bírnék ki, arra azt mondanám, menjen a haverokkal.
2024. júl. 13. 08:48
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha olyannal jövök össze akivel ilyen érdeklődésbeli ellentétek vannak, akkor nem várom el tőle, meg viszont, hogy jöjjön velem arra ami engem érdekel. Esetleg csak örülni lehet ha mégis úgy dönt, hogy részt vesz az én hobbimban is. De elvárni nem lehet.
2024. júl. 13. 09:18
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

"Mondjuk egy nőt untat a horgászás és az is, ha a férje minden reggel órákra elvonul emiatt. A férfi szeret horgászni, szívesen bevonná a párját is."

Itt megmutatkozik, hogy nem ugyanazok vagyunk. Először is mindig a nőktől van elvárva csak, hogy engedjenek, azt megérti mindenki, ha a pasinak nem jön be a csajossssss hobbi.

Másrészt, a párom pont jár horgászni, és nem akarja velem megosztani. Biztos elvinne, ha mennék, de miért akarná, hogy búval baszott fejjel szétunjam magam?

Harmadrészt, a legjobb kedvromboló az, ha valaki nem lelkesedik azért, amiért te. Olyanokkal kell hobbizni, akik ugyanúgy belelkesednek a dologtól.

Amúgy szerintem sem ördögtől való dolgok, de soha nem töltenék egy percet sem olyan helyen, ahol nem akarok lenni, és hála az égnek, a párom sem az a fajta, akinek az az öröm, ha cipel mindenhova, ahol szarul érzem magam.

2024. júl. 13. 09:25
 6/11 anonim ***** válasza:
82%
Ezért jó ha az embernek vannak barátai és nem egy embertol vár el mindent. Soha nem rangatnám el a párom egy olyan esemenyre ahol nem érezné jol magát. Olyannal mennék aki igen,haver, barát, munkatárs
2024. júl. 13. 09:27
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"Egyik alkalommal egy srác szerette volna, ha a kishitű, testképzavaros párja el tudná engedni a "hülyeségét" és elmenne vele strandra"

Olvastam a kérdést és tényleg nekiestek páran a kérdezőnek indokolatlan vehemenciával, de ne költsünk már hozzá a történethez. Még a srác sem mondta, hogy a barátnője "kishitű" vagy "testképzavaros" lenne, csak annyit írt, hogy a párja egyszerűen nem szeret strandolni, de ha jól emlékszem még wellnesezni sem. Egyszerűen vannak emberek, akiknek ez nem jön be, sőt, kifejezetten diszkomfort érzést kelt bennük és nincs köze ahhoz, hogy nem szereti a testét vagy mentális problémái lennének. Ha a toleranciát elvárjuk az egyik irányba illene megadni visszafelé is. Amúgy a másik kérdésben a srác azt is írta, hogy ő szíve szerint egész nyáron a vízparton lenne, mert él-hal ezért az életérzésért, hát nem látom be, hogy ennyire eltérő attitűd esetében hogyan lehetne kompromisszumot kötni.

Abban egyetértek, hogy 1-1 esetben, amikor nem arról van szó, hogy az egyik agyérgörcsöt kap még a program hallatán is, meg lehet egyezni egy köztes megoldásban, de ott, ahol kifejezetten utálják a másik kedvenc időtöltését nem tudom mennyire fenntartható egy kapcsolat.

2024. júl. 13. 09:52
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Az rohadtul nem kompromisszum hogy a nő néha eljár vele horgászni. Az a kompromisszum hogy ezentúl nem jár el minden reggel a pasi horgászni, hanem olyan csinálnak helyett amit a nő szeret.
2024. júl. 13. 11:38
 9/11 anonim ***** válasza:
Mármint járhat továbbra is horgászni, de nem minden nap. :)
2024. júl. 13. 11:39
 10/11 anonim ***** válasza:
47%

Én nem vagyok a kompromisszum híve. A kompromisszum azért "szép" mert minimum az egyik, de inkább mindkét félnek szar a végkifejlet, amit lehet cipelni évekig is, de egyszer elég mélyre vág a szálka, hogy egymásnak ugorjanak, vagy valamelyik megunja az állandó megjátszást, magára erőltetést, kényszert és kiugorjon.

A konszenzus lenne a célravezető, de egyrészt az sokkal nagyobb pillanatnyi erőfeszítés (hiszen addig kell körbe járni a témát, míg mindkét félnek megfelel a megoldás) másrészt sokszor nem létezik.

Én kötöttem kompromisszumot, de mennyit. Addig, addig, míg jóformán másból se àllt a kapcsolat. És nem lett nekem kevésbé szar attól, hogy a másik fél is majd meg feszül, hogy jó legyen, így neki is szar az egész.

Jártam olyan koncertre, ami nem érdekelt. Ma már kifejezetten viszolygok az adott zenekar minden számától. Hallagattam olyan zenét autóban, vagy otthon, ami nagyon távol állt tőlem, mert a párom azt szereti, legyen neki jó. Mentem összejövetelekre, kísértem ismeretlen emberek esküvőjére, bár semmi kedvem nem volt. J!tszottam a háziasszon,t, amíg bírtam, bár nem testhez álló szerep és még lehetne sorolni. Tudod miért nem teszem többet? Amiért abba is hagytam. Felmerült már benned, hányadik ilyen kompromisszum után adtad fel teljesen önmagad? Bennem felmerült és nem tudom megmondani. De, introvertáltként rendszeresen jártam vele barátokhoz, olykor bulizni, jöttek állandóan a haverjai, mert "persze nem gond", nem mentünk sétálni, mert az unalmas, bár én nagyon szeretek, nem volt háziállat (jelenleg 3 van) mert a lakásba nem jöhet, mert koszos stb. Közel 8 év "termése" van a fejemben.

Ha valakivel nem tudunk olyan megoldást találni, ami valóban mindkét félnek kielégítő, akkor elbúcsúzom, mert a kompromisszum sima koporsó szög, amiből 1-2 elférhet egy kapcsolatban, de nem csak annyi lesz hosszútávon, ha nincs valós összhang.

2024. júl. 13. 12:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!