Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan vegyem rá a férjemet, hogy úgy kezelje a dolgokat, ahogyan kellene?
Sziasztok. 9 éve vagyunk házasok, 7 éve vettük meg a házunkat, erősen felújításra szorult. Jópár dolgot megcsináltunk, sokszor saját erőből, mert a férjem nem bízik a mesterekben és különben is olcsóbb. Nagyrészt ketten és baráti segítséggel csináltunk mindent. Csakhogy olcsó húsnak híg a leve. Ezek a saját kézzel tákolt dolgok nem tartósak és rondán vannak megcsinálva a hozzá nem értés miatt. Ezért ha veszekedünk, mindig emiatt. Mivel vályogfalú ház, sokszor kellene meszelni, de szerinte ahhoz az egész vakolatot bontani kéne. Pedig a vakolatnak semmi baja, tényleg egy frissítő festés kellene csak neki. Pl. nekiállt lebontotta az egyik helyiség vakolatát, majd hozzá nem értve kapkodva megcsinálta, a meszelés meg csúnyább volt, mint előtte. Lebetonozott a bejárat előtt egy teraszt, de mivel nem ért hozzá, egy év múlva elkezdett a széle kopni, nem győzöm a mállott betondarabokat szedegetni, tök balesetveszélyes. A járólapozást is ő csinálta, a csemperagasztóval mindent összekent és hanyagul hagyta, a falat összefröcsögte, de ugye nem festünk, mert... A járólapok meg konganak, ropognak, ahogy járunk rajta.
Én nem értek szintén ezekhez a munkákhoz, de nem tudom meggyőzni, hogy bízzuk szakemberre, pénzünk lenne rá.
Nagyon rosszul érzem magam a saját házunkban, nem szeretem, már akkor sem szerettem, amikor megvettük, de olcsó volt és tehermentesen élhetünk benne. Szégyellem, ha valaki jön hozzánk, minden ismerősünk normálisan kezeli a házát, nem értem, nálunk miért ne lehetne így.
Már többször megfogant bennem a gondolat, hogy hívok valakit, aki megcsinálja, de mivel közös kasszán vagyunk, anyagilag nem lenne fair vele szemben. A leülős beszélgetéseken túl vagyunk, aminek az a vége, hogy a mesterek sz@rok és drágák.
Ti mit tennétek a helyemben?
A férjednek nem a szakemberekkel van baja, hanem egyszerűen igénytelen. Nagyon sok mindent meg lehet csinálni házilag, főleg, mióta létezik Youtube, mi is nagyon sok dolgot megcsináltunk a házban (főleg a párom) de addig nem nyugodott, míg az tökéletes nem lett. Ellenben azt is belátja, ha valami már meghaladja a képességeit vagy tanácsos inkább szakembert hívni, mert az a biztos. Ilyen pl. a villanyszerelés vagy a gázszerelés.
Mi nemrég vettünk házat, nekünk nagyon sokan mondták, hogy felejtsük el a vályogot, mert rettentő problémás, főleg annak, aki nem ért hozzá, márpedig a férjed ezek szerint ehhez sem ért. A vályogot folyamatosan ápolni kell, fenntartani, megóvni. Mikor még hajlandóak lettünk volna vályogot venni, rengeteg olyan házhoz vittek el az ingatlanosok, ahol szakszerűtlenül be volt szigetelve, ami a vályognak eleve a halálos ítélete. Nagyon sokan megveszik ezeket a házakat olcsón, majd ugyanilyen sufnituning módon kipofozzák, mint a férjed és jó drágán eladják, aztán a facebookos csoportokban nem győznek panaszkodni a tulajok, hogy rohad és málik a fal.
Az írásod alapján nem igazán látom esélyét, hogy bármivel is meggyőzhető lenne a férjed. Hiába ússzátok meg olcsóbban, ha egy éven belül szétmegy az egész; végül úgyis szakember lesz a nóta vége, ha nem akarjátok, hogy teljesen lakhatatlan legyen a ház. Akkor viszont már ráfizetés, mert feleslegesen ment rá az időtök/pénzetek/munkátok, egy szakember elölről fogja kezdeni az egészet, sőt, jóval drágábban, mert minden szakember rémálma, hogy valaki kontárkodását kelljen helyrehoznia.
Itt a nagyobb gond a férjed hozzáállása a dolgokhoz. És lefogadom, hogy nem csak a ház-témával kapcsolatban mutatkozik meg...
Te tudod, de engem ez sokkal jobban zavarna, mint a ház sz.r állapota.
Én csak a vályogfal meszeléséig olvastam.
A férjednek fogalma sincs a vályogházról. Az nem tégla, azt külön meg kell tanulni, hogyan kell kezelni. Ha erre nem hajlandó a férjed, akkor természetes, hogy ócska lesz a végeredmény.
Ebben a helyzetben nem a másik ember megváltoztatása a cél.
Amint elfogadod, hogy ez van, és nem harcolsz, küzdesz és akarsz a helyzettel szembe menni, megfog minden oldódni.
Engedd el a kontrollt az akarást, és a másik ember megváltoztatását
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!