Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A férjem hetente leissza magát, ha boldog, ha szomorú, mindig talál valami indokot, hogy igyon. Mit tehetek?
Akkor ne haragudj, de nem értem a kérdést! Milyen választ szeretnél kapni egy mit tehetsz kérdésre? Gondolod, hogy létezik valami különleges, titkos gyógymód az alkoholisták leszoktatására feleségeknek? Nem mész sehova, nem változtats, mert anyagilag nem teheted meg. Akkor szerinted erre mit lehet írni? Szenvedj, szenvedjetek tovább. Megvetnek titeket az ismerősök? Csak hogy felvilágosítsalak nem csak a férjedet vetik meg az alkohol miatt, hanem téged is, amiért ilyen körülmények között neveled a gyerekeidet. A lényeg szempontjából teljesen mindegy melyik országban éltek, nem az ország határozza meg a körülményeiteket. Ha neked ez így jó, akkor fogadd el a következményeit és élj boldogan.
Másrészről bármelyik kapcsolatba lehet sok pénzt beleölni, attól még ha nem működik, akkor kalap kabát.
Amit nem értek, miért kell ilyen kérdéseket kiírni? Te saját magad nem teszel semmit sem saját magadért, sem pedig a gyerekeidért. Akkor milyen hasznos tanácsot vársz itt? XY nevű gyógyszert adj be neki titkosan és holnaptól megváltozik az élete? Itasd halálra? Vagy mégis milyen választ szeretnél? Beszélgess vele? Mégis mi a fenéről? A részegsége alatt történt dolgok egy részre valószínűleg nem is emlékszik, max dereng neki valami. Az rendben van, hogy ő nem érti meg, mert függő. De hogy te sem tudod felfogni, hogy józanul két kedves mondattól nem fog ellent mondani a következő részeg napnak, nincs rá oka. Milyen oka lenne rá? Áruld már el légyszíves. Szerinted ő mit lát? Te csak beszélsz, talán vitatkozol, kifejezed a nem tetszésed az alkohol miatt, beszélsz, beszélsz, ő max válaszolgat, helyesel aztán kezdődik minden előről. Érdemi változás nem történt. Beszélgetni akkor kellett volna vele, mikor elkezdett inni, elkezctek rendszeresebbek lenni a részegségek, hogy ugyan drágám, áruld már el mi bánt téged, amiért az alkoholban vezeted le a feszültséged, bánatod, stb. Szemet hunytál felette. Ooh, jól van az, mert néha néha iszogat, semmi rosszat nem csinál, igyon csak, majd kialussza. De amikor elkezdtek sűrűsődni ezek az alkalmak, akkor te mégis mi a búbánatos fenét csináltál? Akkor kell beszélgetni. Nem most. Ez a vonat már elment! Én az ilyen nőt, ne haragudj, de nem tudom sajnálni. Mert amikor már függő lesz melletted, és a kezdeti alkoholmámor kezd átcsapni kötekezdő, dühöngő állattá, akkor kezdetek el gondolkozni, hogy mit is csinálj vele. Nem angyalom, ezzel jócskán elkéstél. Erre nincs gyógyszer, nincs "feleségek megoldása". Nem tudom hogy írjam le, hogy megértsd, nagy bűdős ló.szart se tudsz már vele kezdeni. Sem te, sem más. Azt irod nincs betegségtudata. Szerinted mikor lesz? Majd akkor ha valamilyen óriási törés történik az életében leginkább saját magával. Addig eszébe sem jut változtatni. De mint írtam miért változtatna? Hiszen nektek így jó. De egyébként még mennyi pénzt is bele fogsz ölni ebbe az egészbe, mert az iváshoz pénz is kell, az a pénz, amit ő eliszik, azt mind neked kell pótolni, akár lakhatásban, akár rezsiben, akár a gyerekeid körül, akár a bevásárlásnál..
Nem tudsz hova menni? Nem a fenét nem, aki akar az megy. Azt mondják amíg nem fáj eléggé, addig az emberek nem akarnak változtatni, rád ez nagyon igaz.
A gyerekeid szemszögéből pedig pfff...... kamaszok? Gratulálok. Szerinted ők hülyék? Nem látják át mi folyik? Vagy nekik annyira jó az ittas, részeg apjukkal? Majd felnonek és lelépnek. Max 5-10 évente rád nyitják az ajtót, de leginkább akkor sem, mert nem kíváncsiak arra ami van.
Ha te alkoholista apa mellett nőttél fel, ahogy írod, akkor pedig különösen szégyelld magad. Neked kéne legjobban tudni mi zajlik a gyerekeid fejében.
Számomra szánalmas vagy. Nem azért, mert alkoholista a férjed, hanem azért mert a pénz miatt nem is akarsz változtatni, csak panaszkodsz, szuper tanácsokat vársz, hogy mit mondj a férjednek. De elárulom, ahogy első pohár lecsúszik a torkán onnantól már le fogja sz.arni, hogy te milyen odát, kérlelést és könyörgést mondtál el neki, amiért ne igyon.
További jó szenvedést kívánok neked. A gyerekeidet pedig őszintén szívből sajnálom. Kár hogy ilyen anyjuk van. Lehet hogy többet használt volna nekik, ha a gyámhivatal kiemeli őket a családból és normális nevelőszülőkhöz kerülnek, akik az élet pozitív oldalát próbálják megmutatni.
Csajszi! Előbb utóbb nem lesz pénz, mert kirúgják, mert melóba is ittasan fog menni! Vagy nem is megy be.
Ennek semmi értelme. El fogja veszíteni a melóját. Csak magával fog rántani. Nekem volt olyan, hogy nem volt mit ennünk, mert elitta a pénzt.... Aztán már csak közmunkát kapott. A végén azt sem. Az árokban feküdt.
A temetésén nem sírtam...
A függőnek kell felismerni-e, hogy baj van, és beismerni a függőségét és segítséget kérni. Semmit sem tehetsz. Ha aszisztálsz az alkoholizmusához, akkor nem fogja azt érezni, hogy baj van.
Akkor fordulnak szakemberhez, amikor egyedül maradnak, vagy, ha szervi bajuk lesz.
Vagy a stresszt nem tudja máshogy kezelni, vagy valami gyermekkori borzalom volt, amit el kell felejteni.
Mindentől függetlenül (!) elmehetnétek együtt - csak érdekességért, az önfejlesztésért, mondjuk MBSR tanfolyamra, az direkt a stresszcsökkentést célozza.
Én pl. röhögtem, amikor pár éve elkezdtek írni a traumafeldolgozásról. Azt gondoltam, hogy ez csak a vietnámi veteránokat érinti, aztán elkezdtem összeírni a rossz emlékeimet, és akkor döbbentem rá, hogy némelyik milyen borzalmas volt. Tehát - szintén mindentől függetlenül megvehetnéd Shapiro könyvét: Győzd le a múltad! címmel, és elolvashatod, beszélhettek erről, vagy odarakhatod a keze ügyébe.
Vagy nyomtasd ki az anonim alkoholisták 12 pontját, azzal is provokálhatod.
Elhagyhatod.
Ihatsz vele.
Elfogadhatod, hogy ő sem tökéletes, hátha ez nem is olyan nagy gond, hátha nem lesz rosszabb, és úgy kell rá tekinteni, mint egy kis gyarlóságra. Ha amúgy működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!