Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A barátom gyakran gondol öngyilkosságra, mit tegyek?

Figyelt kérdés

19 éves a barátom, érzelmileg nagyon nagyon labilis...nagyon nehéz dolgom van...mikor megismertem nagyon bezárkózó volt, nem járt sehova...azzóta sokat sokat változott megynit, újra tud szeretni, járunk haverokkal szórakozni...DE elég gyakran kiborul és akkor mindig azt mondja hogy jobb lenne nelküle a világ, meg hogy nem egy olyan pasit érdemlek mint Ő, merthogy ő csak kikészit idegileg...

Az a hülyeség hogy "a cipésznek lyukas a cipője" pszichológia szakon vagyok, de foggalmam nincs mit tegyek...pillanatnyilag megtudjuk akkor beszélni, de mi lesz ha egyszer nem szól és megteszi? már volt olyan hogy utána rohantam nehogy megtegye...nagyon nagyon szeretem, de nem tudom mit tegyek, pszichológushoz nem akar menni...ő is felismerte ezt a problémát, de mikor elborul az agya nemtud mit tenni...:( igy tönkre megyek idegileg:( szeretnék neki segiteni de hogyan? (több mint egy éve vagyunk együtt) üdv 18 éves lány

2008. nov. 19. 14:51
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Régebben depressziós voltam,és állandóan szar kedvem volt...A szokásos sötét szobában fekvés, "felesleges élni" gondolat...Amikor kezdtem kilábalni,hullámzóan ugyan,de rámjött az 5perc,ami órákig tartó bőgésbe is torkollhatott,és hiába vígasztaltak!Úgy éreztem,hogy hiába van mellettem a családom, a barátom,mégse tudnak rajtam segíteni! És tényleg nem tudtak! Az ember akkor boldog,ha önmagában boldog,és nem azért,mert jó a párkapcsolata,vagy kedvesek a szülei,vagy nincsenek anyagi gondjai! Megvolt mindenem, más emberek örömükben röpködtek volna a helyemben,de én nem!Mindenben a rosszat láttam, hónapokra előre képes voltam aggódni dolgokon!Sokszor mondtam én is,hogy nem akarok tovább élni stb....Egyetlen dolog miatt változtam meg! Éreztem,hogy a barátom,aki másfél éve jóba-rosszban mellettem van,és aki a legfontosabb számomra, kezd tőlem eltávolodni!Mikor ezt észrevettem,elgondolkodtam,és rájöttem,hogy ez teljesen érthető,mert egy idő után mindenki megunja az állandó rosszkedvet, bőgést, vígasztalást! Teljesen megijedtem!Már csak ritkán találkoztunk,és éreztem,hogy próbál mindenféle indokot kitalálni,hogy kevesebbet legyen velem,ugyanakkor éreztem,hogy nagyon szeret! Ekkor elhatároztam magam, hogy miatta megváltozok,mert ha Őt is elveszítem,abba tényleg belehalok! És egyik napról a másikra el kezdtem mosolyogni még akkor is,ha belül sírtam! Elmentünk moziba,kirándulni, kávézni és én csak mosolyogtam és mosolyogtam...Pár hónap után észrevettem,hogy hoppá szívből mosolygok,és tényleg örülök!Azóta tökéletes az életem, boldog vagyok,tökéletes a párkapcsolatom és eszem ágában sincs meghalni,vagy életem végéig sötét szobába feküdni! Ezzel csak azt akartam mondani,hogy az ember egészen addig nem gondolkozik el a viselkedésén, amíg úgy érzi,hogy valaki mindig van mellette és valaki pátyolgatja!Amint észhez kap,hogy "hoppá,ha nem változtatk,egyedül maradok", Ő is tesz azért,hogy jobb legyen! Te nem tudsz neki segíteni,saját magának kell megtalálnia a boldogságát!Azzal,hogy mindig meghallgatod,és fogod a kezét,csak ideiglenesen segítesz rajta!Az öngyilkosság olyan dolog,hogy sok embernek csak a szája nagy!Én is soxor gondoltam rá,és megindultam,de sokkal nehezebb megtenni,mint azt sokan gondolnák!Van pl egy ismerősöm,aki nem egyszer felvágta az ereit,de utána mindig elkötözte magát,mert az utolsó pillanatban észbe kapott! Hidd el,hogy ha csak időnként jön elő a dolog,nem akkora a baj!És igaza van annak,aki azt írta,hogy ilyenkor a leghatásosabb egy nagy pofon!Anyu is azt mondta anno,hogy ha apu látná,hogy it művelek,már felpofozott volna!És ha azt vesszük én akkor kaptam meg a "pofont", amikor ráébredtem,hogy elveszítek magam körül mindenkit!Sajnálom,ha ezzel bárkit is megbántottam,csak én ugyanebben a helyzetben voltam,és úgy gondoltam,talán tudok segíteni!
2008. nov. 19. 18:35
 12/18 anonim ***** válasza:

AZONNAL RÁNGASD EL SZAKEMBERHEZ (pszichológus)!!!!!!!

Szokás mondani, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap. Ez hatványozottan nem igaz az öngyilkosokra. Valószínüleg olyan jellegő problémája van, amit csak egy szakember segítségével tudja fel oldani.

Néhány dolog amivel érdemes tisztában léenned:

Amit most tapasztalsz, hogy emlegeti az öngyilkosságot, ez a "cry for help" jelensége, és amint a neve mutatja segítséget kér.

Ha valamikor a jövőben hirtelen jó kedve lesz, úgy viselkedik, mintha öngyilkosságra soha se gondolt volna, elbagatelizálja az egészet, az a "vihar előtti csend" jelensége, a vihar ugye az öngyilkosság.

Lényeg, ami lényeg: SZAKEMBERHEZ!!!

2008. nov. 19. 19:23
 13/18 anonim ***** válasza:

Nekem mikor ilyen eszembe jut persze hülyeségböl akkor barátnöm jól pofonszokott vágni és szerintem jó hatással van mert még hülyeségböl is elmegy töle a kedvem

Am meg mond neki hogy milyen rossz lenne neked nélküle és ebbe próbáljon belegondolni mielött ölésre gondol és rájön hogy élni veled sokkal jobb mint meghalni :)

remélem tudtam segiteni

2008. nov. 19. 19:41
 14/18 anonim válasza:
100%
Lödd tarkon .Az segit .
2008. nov. 19. 20:21
 15/18 anonim ***** válasza:
Szóval először is egy dolgot kell eldöntened: tényleg képes lenne az öngyilkosságra, vagy csak mondja? Az hogy "éppen, hogy visszarángattad" az mennyire komoly? Szerintem aki ilyet mond, az általában nem gondolja komolyan, tehát alapvetően így állj hozzá, de ha mégis úgy érzed, hogy ez több, akkor szakemberre szorul. DE ha nem, akkor ahogy azt 2en is nagyon jól leírták személyes tapasztalatból, érd el, hogy értékeljen, éreztesd vele, hogy ez nem olyan természetes, hogy vagy neki, szóval próbálj eltávolodni!
2008. nov. 20. 17:19
 16/18 A kérdező kommentje:

:) jajj nagyon köszönöm, nagyon jó válaszokat irtatok:) külön köszönet annak a válaszadónak aki saját életét hozt fel példának...

szakemberhez nem akar menni, elrángatni NEM TUDOM...

az eltávolodással csak az a baj, hogy ha azt hiszi már nem szeretem mivan ha tényleg megteszi? ez nem egy játék, ami vagy összejön vagy nem...

gondoltam erre hogy "eltávolodok"...de ha közben valami baja lesz akkor nemtudnám megbocsájtani magamnak...

Vajon tényleg ez lenne a megoldás?

2008. nov. 20. 18:26
 17/18 anonim ***** válasza:
Szerintem amíg úgy érzi,hogy totál mellette vagy,addig ezt kihasználja,és márcsak azért is csinálja,hogy vele foglalkozz,és hogy magához láncoljon!Ez érzelmi zsarolás!
2008. nov. 20. 22:51
 18/18 A kérdező kommentje:
hm.. koszi:) megprobalok beszelni vele...
2008. nov. 21. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!