Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha kötőjelesen szeretném felvenni a vőlegényem nevét, kinek a vezetékneve kell hogy előbb legyen?
Általában a férj vezetékneve szokott előbb lenni, de lehet fordítva is?
Pl én vagyok Nagy Lilla, ő Kovács Ádám. Akkor lehetek Nagy-Kovács Lilla is?
Semmi elvi oka nincs ennek, csak szerintem úgy sokkal szebben hangzana a két név egymás mellett.
Szia!
Lehet így igen, testvéremnek is így van.:)
Nem a világ idióta, kedves első két válaszoló, hanem a hülyék, akik itt élik ki a frusztrációjukat. Menjél, aludjál vagy igyál egy kávét/teát/felest, verd ki inkább, jobban jár vele mindenki.
Kérdező, neked pedig a keresőt javaslom. Pontosan le van írva, hogy milyen formában lehet felvenni a házassági nevet, még az esetleges születendő gyerek nevének variációi is rögzítve vannak.
Kis segítség:
Ezek szerint lehet.
Miért hülye divat, hogy szeretném a párom nevét (is) viselni? 6 éve vagyunk együtt, nem tervezünk válást, köszönjük!
Második, de jó, örülök hogy van ilyen verzió, a másik sorrendben érdekesen hangzana. Köszönöm szépen! :)
" A kérdező kommentje:
Neked is köszönöm utolsó, ez tényleg hasznos. :)"
Nincs mit. :)
Minek a kötő jel?
Majd a gyereket kérdik:"Anyja neve? "...
-Nagy kötőjel Kovács....
Szegény gyerek...
Kedves Utolsó! Ha az anyja nevét kérdezik, akkor többnyire a lánykori nevet kell megmondani, leírni, tehát nincs kötőjel, az elveid alapján nincs probléma... :)
Egyébként most ez a divat, szinte mindenki kötőjelesen veszi fel a férje nevét, megszokható szerintem. Mivel volt jobb régen a Kiss Béláné Erzsike? Vagy a Kiss Gézáné Nagy Gizella?
Nem ez lesz a nevem, ez csak egy példa volt. Az igazi neveinkkel pont úgy hangzana hülyén, ha az övé lenne előbb, mivel egy ő neve egy melléknév is.
Nekem tetszik a kötőjeles megoldás, szerintem ez a legjobb kompromisszum. Nem veszik el a nevem, de az övét is viselni tudom. A nés megoldás meg nem tetszik, sosem tetszett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!