Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hanyad fokú rokonokkal lehet hátasodni?
Másod unokatestvérrel biztos vagyok, hogy lehet. Egyenes ágival pedig, nagyszülővel, szülővel, testvérrel (szerintem féltestvérrel sem), gyermekkel, unokával nem lehet.
De arra lennék kíváncsi, hogy lehet-e szülő unokatestvérével (vagy unokatestvér gyermekével), szülő testvérével (vagy unokahúggal\unokaöccsel), szülő féltestvérével (v. f.testvér gyermekével), unokatestvérrel?
Unokatestvérrel nem lehet. Akkor sem ha féltestvértől van.
A szülő unokatestvére már másodfokú rokonság, azzal már lehet. (mivel a nagyszülők között van szoros vérrokonság)
4:12. § [Rokoni, hozzátartozói kapcsolat] részt kell keresni
Eszerint egyenesági rokonnal, testvérrel, testvér vér szerinti gyerekével (ez alól van kivétel), és örökbefogadónak az örökbefogadottal az örökbefogadás fennállása alatt nem lehet. Minden más eset nem tiltott, tehát szabad.
A szülőd testvérének a gyerekével már házasodhatsz. Ő az első unokatesód. A törvény előtt sem számít vérfertőzésnek.
Ami vérfertőzés: Unokáddal, gyerekeddel, testvéreddel, szülőddel, nagyszülőddel, nagynénivel/nagybácsivel, unokaöccsel/unokahúggal.
Nekem a gyakorlatban egy másodunokatesóm van, akivel a nagymamáink egymás testvérei. Őt szemrebbenés nélkül megdugnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!