Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hölgyek, Ti hogyan mutatkoztok be, ha a házasság után a saját neveteket is megtartottátok?
Hogy teljesen érthető legyen a kérdés, konkrét példát hoznék: párommal tervezzük az esküvőt, és szóba került, hogy felveszem-e a nevét. Abban mindketten egyetértettünk, hogy igen, a kérdés csak az, hogy hogyan.
Példa kedvéért, a vőlegényem Kovács Péter, én pedig Kis Júlia. Azt már az elején kikötöttem, hogy nem szeretnék "Kovácsné" lenni, egy kocsit modernebb megoldást választanék. Leginkább a kötőjeles megoldás tetszik: Kovács-Kis Júlia, és főként azokhoz szól a kérdésem, akik így vették fel a férjük nevét. Bemutatkozásnál kimondjátok az egészet, vagy csak a férj vezetéknevét (Kovács Júlia) vagy a lánykori nevedet használod (Kis Júlia)? Kimondva kissé furcsa ez a kötőjeles megoldás, főleg amikor az ember első alkalommal bemutatkozik, nem feltétlen "esik le" mindenkinek, hogy akkor most hogy is hívnak...
Mindegy milyen nevet veszel fel, te akkor is Kis Júlia maradsz, az a neved... legalábbis én így gondolkodok, szóval úgy mutatkozz be. Persze hivatalos helyeken a teljes neved kell mondani, azt ami papíron van.
Én mondjuk a helyedben nem bonyolítanám, legyél vagy Kovács vagy Kis, amelyik jobban tetszik... a kötőjeles megoldás elég hülyeség. Csak értetlenkednek majd mindenhol ha hallják.
Szerintem ez a névtől függ. A barátnőmnek nagyon hosszú a "kötőjeles" neve, de mindig az egészet használja, szép, tagoltan kimondja. Szerintem praktikus, mert sokkal többen jegyzik meg a keresztnevét (nem vicc).
A barátnőm felvette a férje nevét, de nem kötőjelesen, ő így a fenti példánál maradva "Kovács Júlia".
A másik ismerősöm a férje nevét rövidíti - így lesz (szintén a példánál maradva) Kovácsné Kis Júliából K. Kis Júlia. Nekem ez is tetszik, mert az ő nevük jól hangzik így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!