Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha én katolikus vagyok a párom pedig református, melyik egyházközösség adna minket össze?
Mindkettő összead.
Mi így voltunk, végül katolikusban esküdtünk. Semmi különleges nem volt. Sőt! az atya nagyon is szem előtt tartotta, hogy mik az ígényeim...nem csókoltam meg a keresztet, nem térdepeltem...
Csodálatos szertartásunk volt.
Esküvő szakmában dolgozok, Édesanyám katolikus hittanár és a plébánosunk a helyi egyházjogász, így ezzel kivételesen képben vagyok. :D
Alapvetően régen úgy működött, hogy az ad össze, akinek megígérted, hogy a fiaidat abban a vallásban neveled.
Ma már létezik ökumenikus szertartás, ahol a felek egy katolikus templomban a saját esküjük szerint esküdhetnek meg mind a ketten, saját felekezeti lelkipásztorral és pappal. Egy közös szertartás keretében. Ritkán vállalják, de érdemes utána járni!
Ami probléma lehet, hogy azt azért számoljátok bele, hogy a reformátusoknál az állami házasságkötést áldják meg, nem szentség a házasság. Ezért egy katolikus fél, ha református szertartás szerint esküdik (aminek az eskü szövege szerintem szebb, mint a katolikus egyébként), kimarad a szentságből. Ha fordítva van, a református fél nem kell, hogy szentségként fogadja el a házasságot (nem előírás), de szenteség lesz a dolog a katolikus félnek.
Én az ökumenikusat ajánlanám, voltam eddig már kettőn is, szerencsére megoldható. Ha református, vagy ökumenikus szertartást szeretnétek, akkor az egyházi előtt kell a polgárit tartanotok.
Egyébként egy előttem író jól fogalmazott: a reformátusok kevésbé problémáznak ilyeneken, de ha katolikusként fontos a szentségi házasság, akkor legyen katolikus szertartás (is).
Bármelyik felekezet összead, mert mindkettőnél az a feltétel, hogy legalább az egyik fél az adott felekezethez tartozzon. Viszont a Katolikus Egyházban a házasság szentség, ezért nem ismeri el a református szertartást. A reformátusoknál pedig csak megáldják a megkötött polgárit.
Javaslom az ökumenikus szertartást: ez lehet katolikus és református templomban is, csak az a feltétel, hogy katolikus pap és ref. lelkész is jelen legyen. Voltam már ilyen szertartáson, a pár tagjai a saját felekezetüknek megfelelő esküt tették le, tehát nem voltak "kényszerítve" olyanra, amivel nem értenek egyet (pl. a már említett feszületre való eskütétel csak a katolikusoknál van)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!