Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A férj egyenjogúsága véget ér, amint elveszíti a munkáját? Vagy ha a feleség várandós lesz?
A női-férfi rész talán a szülés utáni időszakban érvényes. Jelenlegi szabályozás szerint GYED-re az apa a gyerek egy éves koráig nem mehet el. Az anya se tudja a GYED-et munka mellett érvényesíteni, csak 1 éves kor után.
Nagyon szigorúan véve pedig a gyermekágyi időszakban (6 hét) tényleg munkaképtelen a nő.
Ilyenkor a férfinak kell anyagilag helyt állnia, mert a szülés nem átruházható, az biológiailag determinált.
Viszont minden más esetben talán annyi különbség lehet, hogy komolyabb fizikai erőkifejtésre egy átlag nő kevésbé alkalmas. Gondolok itt bútorok emelésére. Az "férfimunka", mert fizikailag alkalmasabb rá, bár ugye léteznek 50 kg-os férfiak is, ott meg szakember kell hívni, mert ő se fogja tudni megemelni. Szóval az egyenlőség jegyében a gyermekágyas időszakban munkát, illetve nőtől a hűtőszekrény cipelését nem lehet elvárni, de minden más szerintem egyenlően elosztható.
Azon törvényileg változtatnék, hogy az apák akár a gyerek fiatalabb korában is mehessenek GYED-re, női privilégiumnak csak a 6 hetes lábadozási időszakot tartanám meg.
Őszintén nem tudom miről beszélsz. Ha valakivel egy háztartásban élek, ahol ő is koszol, én is koszolok akkor evidensnek tartom, hogy megosztjuk a feladatokat. A gyerek körül is.
Amiről te beszélsz, az a lelki különbségek. Van, hogy egy nő érzékenyebb, sírosabb. De van ilyen férfi is. Az egyenlőség számomra nem azt jelenti, hogy a nő nem lehet nőies, a férfi pedig férfias. Itt arról van szó, hogy ha mindketten napi 8 órát dolgoztok, akkor ne csak a nő folytassa otthon a munkát, amíg a férfi lazít. Ezt jelenti a munkamegosztás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!