Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kiskorú házasság szülői beleegyezéssel hogyan lehetséges?
16 éves lányt venne el 18 éves fiú, a fiatalkorú szülei beleegyezésével. Mennyi az esély rá, hogy a gyámügy engedélyezni fogja? Milyen nyomós okkal engedélyezik ezt a gyerekvállaláson kívül, mert sajnos az nem elég, hogy a fiatalkorú nem akar a szüleivel élni.
Rosszindulatú válaszokat kerüljük ha lehet.
Gyámhatósági engedéllyel történhet csak ugye, és a terhességen kívül nem tudom, milyen indok lehet még....
Az valóban nem indok, hogy a fiatalkorú nem akar a szüleivel élni.
Találtam ilyet a neten:
"Eljárás megindítását:
kizárólag a 16. évét betöltött gyermek személyesen, szabad akaratából, befolyástól mentesen kérheti.
A kérelemhez csatolni kell:
a háziorvos arra vonatkozó igazolását, hogy a kiskorú a házasságkötéshez szükséges testi és értelmi fejlettséggel rendelkezik
a házasuló felek jövedelemigazolását, amelyből megállapítható, hogy úgy a kiskorú, valamint annak 18. éves kora előtt születendő gyermeke megélhetése, lakhatása biztosítva van
a családvédelmi szolgálat tanácsadásán való részvételt tanúsító igazolást
Az eljárás menete:
mindkét házasulandó meghallgatása arra vonatkozóan, hogy mi indokolja a korai házasságkötést (a kiskorú terhessége önmagában nem ok az engedély megadására), nem áll-e fenn házassági akadály.
a kiskorú törvényes képviselőjének meghallgatása
környezettanulmány készítés
határozathozatal
A gyámhivatal az engedélyt csak akkor adhatja meg, ha a házasságkötés a kiskorú érdekét szolgálja."
A szülök beleegyezése lényegtelen, a gyámhatóság dönt..
Az nem indok, hogy ha terhes a lány, meg az sem, hogy a fiúval akar élni.
Az engedélyhez az szükséges, hogy a kiskorú testileg és szellemileg érett legyen a házasságra, biztosítva legyen az anyagi megélhetésük (NEM a szülök jövedelméröl van szó) és ezen kivül kellöképpen meg kell tudni indokolni a házasságkötési szándékot.
A gyámügy akkor egyezik bele, ha a kiskorú érdekeit szolgálja, és ez független a szülők döntésétől.
Én nem tudom, hogy egy 18 éves hogy tud gondoskodni egy 16 évesről, nem biztos, hogy jó döntés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!