Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Folyamatos vitatkozások a babán, mit tudnék tenni, hogy ne durvuljanak ennyire el?
Nem vitázunk túl gyakran, de olyankor annyira eldurvul, mintha a világnak vége lenne.
Próbáltunk lefektetni a férjemmel pár alapvető szabályt a vitázásra:
- ne kanyarodjunk el a vitatémától mert akkor soha nem lesz vége
- a megváltoztathatatlan vitatémákat fogadjuk el úgy ahogy vannak (pl anyós-após téma)
- ne hánytorgassuk fel a múltbéli sérelmeket
De soha nem sikerült betartani, leginkább neki. Elkezdünk vitázni egy apróságon és a végén hatalmas vita lesz belőle.
Tegnap pl ő altatta el az 1 évesünket. Nem tudott megnyugodni a kezében és már egy jó ideje keservesen üvöltött. Olyan 10-15 perc után bementem, hogy akkor adja ide. 5 perc alatt elaludt a kezemben (gondolom már kifáradt a sírásban).
Na most ezen elkezdtünk vitázni, ebből az jött le, hogy én milyen lágyszívű vagyok és így el fogom kapatni a gyereket, a gyerek nem tanulja meg a rendet és úgy egyáltalán kiszorítom őt a gyereknevelésből, semmi nem lehet úgy ahogy akarja.
Az a legnagyobb bajom, hogy folyamatosan "kitalál" ötleteket a babával kapcsolatban amik jó része megvalósíthatatlanok. Már pár hónapos korában mondogatta, hogy miért nem alussza még át az éjszakát, meg miért szoptatom még, mert miért veszem fel ha sír. Most a legújabb ötlete, hogy ne cicin altassam el mert a cicit megnyugtatásnak használja a baba és ez milyen rossz. Csak tápláléknak használja és ne ettől nyugodjon meg, inkább adjak neki egy plüssmacit helyette. Mondtam én neki, hogy ez megvalósíthatatlan, mert ha etetem ciciből akkor egyben meg is nyugszik tőle és egy plüssmaci sehogy sem tudná ezt pótolni. Nem is beszélve arról, hogy mennyire egyszerű nekem gyorsan cicivel elaltatni a babát mint mondjuk sétálgatni vele amíg el nem alszik. A végére annyira eldurvult a dolog, hogy mondta én is csak kezdő szülő vagyok mint ő és ne verjem a mellem az anyai ösztöneimre mert ilyen nincs, fogalmam sincs mit hogyan kell csinálni a dolgokat mert kezdő vagyok és ezért nem feltétlenül van igazam. Én mérgemben azt mondtam neki, hogy nem olyan jó apa mint amilyen tudom, hogy tudna lenni. Az ő folyamatos problémája, hogy én kirekesztem a gyereknevelésből. De hogy a fenébe ne rekeszteném ki, ha ilyen fura elveket talál ki amiket a valóságban nem lehet megcsinálni. Másrészt meg már annyiszor sz*ranyázott le, hogy én is elbizonytalanodom magamban és már nem tudom valóban helyesen csinálom-e vagy elvakult vagyok.
Hozzáteszem komolyabb gond nincs a babánkkal, szépen fejlődik, egész szépen eszik, kiegyensúlyozott mosolygós baba, egyedül annyi a gond, hogy még párszor felébred éjjel.
És a végére elég csúnya múltbeli sérelmeket is egymás fejéhez vágdostunk...
Igaza van a férjednek.
1. Ha ő altat, akkor te ne vedd ki a kezéből. Tíz perc nem a világ, egyébként is elaludt volna a gyerek egy idő után.
2. Nem kell felkapkodni mindig, ha sír.
3. Tudod, hány topicot olvastam itt, ahol anyuka panaszkodik, hogy nem tudja leszoktatni a gyereket a cicizésről? Akkor te minek akarod rászoktatni? Megeteted, utána elteszed a melled. NEKED egyszerű elaltani a gyereket a melleden, aztán sóhajtozol majd, hogy nem akar máshogy elaludni. Tényleg elkapatod.
A múltbeli sérelmeket pláne felesleges volt egymás fejéhez vagdosni.
"Azok az anyák, akiknek pedig jó alvó a babájuk, többségében semmit nem tettek ezért, egyszerűen ilyen a baba."
Ezt te honnét veszed? Érdekelne. Szerintem nem látsz bele mindenki életébe, ezért nem jelenthetsz ki ilyet!
Lehető legrosszabb módszer "durván" a másik tudtára adni, hogy valamit nem jól csinál. Azzal, hogy kikapod a férjed kezéből a gyereket, hogy majd te elaltatod, pont ezt teszed. Ezt higgadtan kellene megbeszélnetek, nem mindkettőtöknek ugrani a másikra. Így nem sok jövőt jósolok nektek, ha ezt nem tudjátok megoldani.
A többiről már leírták a véleményem, a cicizéshez nem nagyon tudok hozzászólni, mert az én lányom csak 3 hétig szopott, de amúgy egyetértek azzal, aki azt mondja, később nehéz lesz leszoktatni róla.
Igaza van a férjednek. Nem a szoptatás a baj, hanem az, hogy a babád egy éves korára nem ismer más megnyugvási módot. Más gyereke ilyenkor már egyedül alszik el, mikor bekerül a kiságyba. És igen, ez bizony nem csak fajta, hanem nevelés kérdése is.
Az alvási szokásokat tudatosan kell kialakítani a babánál, és igenis kialakítható, hogy 2-3 hónapos kortól kezdve átaludja az éjszakát.
14-es: sok anyukával beszélgettem és itt is sok hasonló topikot olvastam. Elvétve találkoztam csak olyan kommentel, hogy hosszú napok/hetek munkájával sikerült elérni, hogy átaludja az éjszakát. A legtöbbeknek egyszer csak átaludta magától. Egyébként igazad van, nem látok bele mások életébe, de gondolom, hogyha munkával érnék el az átalvást, akkor nem titkolnák, hanem büszkén mondnák.
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szopta..
Lehet próbálkozni, én is ezt teszem (másképp etetem, fürdetem, altatom) de a nagy átlagban maguktól aludják át az éjszakát. Ez tény sajnos.
Két oka van ennek az én meglátásom szerint:
Egyrészt senki sem kitartó ahhoz, hogy kialakítsa a baba alvási szokásait, mert tény, hogy nem egyszerű.
Másrészt manapság nagy divat lett félredobni a szakirodalmakat, és "ösztönanyának" lenni, ez pedig ide vezet.
15-ös, nem mondtam, hogy kikaptam a férjem kezéből a babát, kérlek ne egyből a rosszat feltételezd rólam. Miután 10-15 perc keserves és egyre intenzívebb üvöltést végighallgattam, odamentem és megkérdeztem gond van-e. A férjemen nagyon látszott, hogy el akarja altatni, a gyerek üvöltött. Én nyugodtan mondtam neki, hogy szerintem ez most nem fog neki menni, ne hagyjuk szenvedni a babát. Egyszer úgyis el fog aludni, de azért nem mindegy, hogy “végkimerülésében” vagy pedig szépen nyugodtan álomba “segítem”. Én végig teljesen nyugodtan mondtam a férjemnek, hogy mindegy ki altatja el csak aludjon. És szerintem neki már azért nem megy, mert túlzottan akarja és érzi a baba.
És ebből egyből arra következtetni, hogy “nem sok jövőt jósolok nektek”, túlzás. Nem írtam semmit a házasságunkról, az életünkről, csak erről a problémáról. Ezek alapján erős túlzás bármilyen következtetést levonni a házasságról. Jóhogynem már azt javaslod, hogy váljak el. Nem sok házasság maradna meg, ha a felek nem akarnák megoldani a problémájukat, mint ahogy mi is igyekszünk. Ezért vitatkozunk, mert mindketten megoldást akarunk, mindketten a legjobbat akarjuk. Csak sajnos rossz módszereket használunk, nem tudok nyugodtak maradni a vitában.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!