Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ti hogy reagálnátok ha a férjetek bejelentené, hogy költöztök egy másik országba?
Ma hazajött a férjem és a vacsinál közölte, hogy állást kapott Svájcban, így költözik az egész család jövő hónapban... Azt hittem a székről fordulok le. A gyerekek (16 éves ikrek) közölték hogy ők tuti nem.
Ti mit tennétek? Azt tudtam, hogy megpályázta az állást, de eddig ugy volt hogy amíg a fiúk be nem felyezik a gimit, mi nem megyünk....
A fúk miatt aggódom, akkor elismétlem megint. Én a munkámat bárhol tudom végezni és nagyon rövid idő alatt találok mindenhol munkát.
Megyünk a férjem után ez nem is kérdés, amint a fiúk befejezik a sulit. Egyrészt a fiúk még iskola kötelesek, így be kell jelenteni, engedélyeztetni a gyám hivatalnál, stb.... Másrészt a fiúk eddig csak németet és spanyolt tanultak, 1 éve derült ki, hogy menni akar a férjem Svájcba, akkor elkezdtek angolt tanulni, de ez az 1 év még nagyon kevés, hogy ott a suliban tudjanak teljesíteni! Egyetemre már oda fognak járni, ezt már felfogták ez nem is gond, ez volt az eredeti családi terv, most nem tudom mi ütött a férjembe, hogy menni kell vele rögtön azonnal.... Megbeszéltük, hogy őszi szünettel megyünk ki hozzá, karácsony tájékán megint, tavaszi szünet szintén és a nyári szünetben végig ott leszünk, tehát végülis 2-3 havonta maximum találkozni fogunk 1-2-3 hétre. Nem tudom miért nem jó ez így neki...
Az en lányom is iskola koteles volt es egy mukkot nem beszélt idegen nyelven. Gyerekek, gyorsan megoldják pláne idegennyelvi környezetben.
A gyamhivatalt pedig nem kell bevonni, egyszerűen nem kell bejelenteni, hogy ti végleg kint szándékozók maradni, pláne, ha nem is ez a helyzet. Elég az iskolának írni egy kérvényt, hogy erre a tanévre függesszék fel a gyerekek tanulói jogviszonyát hosszabb ideju kulfoldi tartózkodás miatt, aztán kintről megkulditek a helyi iskola iskola látogatási igazolását. Tudóm, hogy igy megy mert végig csináltam.
Gyámhivatal nem kell hozzá,ezzel kár takarózni.Előző leirta a mentét.
Mi egy 12 és egy 17 évessel költöztünk ki Németországba,nekem is csak 1 éve tanulta mindkettő,mégis beilleszkedtek,pedig a nagyobbiknak másfél év volt érettségiig,de könnyen megtanulta,könnyebben mint én,jó lett az érettségije,már egyetemista.
Én biztos azt a megoldást választanám, mint te, kérdező. Sokan biztos teljesen meggondolatlanul ugranának bele egy ilyen útba, de szerintem jobb megoldás, ami eleve volt.
Még egy dolog, ami nekem mindenképp rátenné az i-re a pontot. Még ha minden olyan jól meg is lenne szervezve, még ha a gyerekeknek is menne az átállás azonnal (ami nem fog, két év múlva nem hinném, hogy befejezik a sulit, ha egy olyan országban folytatják, ahol nem is igazán ismerik a nyelvet a tananyag is más részben), maga az a tény, hogy volt egy megállapodás és azt a férjed megbeszélés nélkül felrúgta, kész tények elé állított.
Ez egy igazán komoly döntés, az egész családra tartozik, a gyerekek sem picik már, ezt a döntést közösen kellett volna megbeszélni és meghozni. Az, hogy a férjed semmibe vette a te és a gyerekeid akaratát, nem túl fair.
Mikor szóba jött a költözés, akkor mentünk be a férjemmel a fiúk sulijába, megkérdezni, hogy mi a menete, ők mondták nekünk, hogy a gyámhivatalhoz is be kell jelenteni, kiskorú, iskola köteles személy tartós külföldi tartózkodását. Nem vagyok jártas benne, csak azt írtam le amit a suli igazgatója mondott.
Ne haragudjatok, de szerintem ez nem úgy megy, hogy apa hazajön és bejelenti, hogy mindenkinek van 1 hónapja összepakolni és lerendezni mindent és irány Európa másik vége.... Amit meg az elmúlt 1 évben folyamatosan beszéltünk az le van ejtve...
Kiemelem akkor még egyszer, nekem nem az a bajom hogy költözünk, sőt örülök neki. Annyi a bajom, hogy megegyeztünk valamiben a férjemmel és megígért valamit a fiúknak, erre gondol egyet és bejelenti, hogy bocsi mégse, mert én most éppen másképp gondolom....
Az iskolában hulyeseget mondtak. A gyamhivatalt csak kiskoru vegleges kulöldre távozásánal kell bevonni, akkor viszont kotelezo. Megsugom, ezt simán meg lehet kerülni, ha a közelükbe se mész, csak évente egyszer az leped a magyar határt a gyerekekkel. Iskolalatogatasi igazolást a fogadó iskola állít ki, a ra kötelesség pedig nem a magyarországi törvény szerint számít, hanem a fogadó ország szerint, úgyhogy ha ott pl 13 év az iskola koteles kor, akkor a gyerekednek járni se kell.
A megegyezést nem azert rúgta fel esetleg, mert kész tények elé állítottak? Most megy, vagy soha?
Svájc a lehető legjobb hely, ahova mehettek. Gyönyörűk, tiszta gazdag ország. Nekem is van ott kint ismerősöm, azóta még látogatóba sem jött haza.A fiúk miatt pont nem aggódnék, mert mire egyetemisták lesznek, már bőven beilleszkednek, nem akkor kell nekik.
Ha a férjem ilyet mondana, a s..em verném a földhöz örömömben. Már fél éve nyúzom, hogy menjünk ki ebből az országból.
Közölném vele, hogy mivel rendes ember vagyok, ő mehet. Értsd: egyedül.
Azért vagyok rendes ember, mert ad1. nem tartom szűk pórázon, ad2. nem vágom ki azonnal az utcára, és nem válok el tőle.
Egy házasság nem arról szól, hogy én eldöntök valamit és a többieket kész tények elé állítva arra kényszerítem, hogy azt tegyék, amit én akarok, hanem arról, hogy MEGBESZÉLJÜK a családot érintő dolgokat KÖZÖSEN és döntést hozunk, amely döntésben MINDENKI érdekeit figyelembe vesszük.
Te maradj, dolgozz tovább otthon, a fiúk járjanak csak a gimijükbe, ne szakítsd el őket a baráti körüktől (pont abban az életkorban, amikor a legfontosabb nekik a barátság és a haverok!). A pasid egyedül is megtalálja Svájcban a repteret vagy a vasútállomást és fel tud ülni a repülőre, vagy a vonatra, X hetente-havonta hazalátogatni. Mint ahogyan ma oly sok ember teszi.
Én két évet vártam otthon a férjemre, amíg ő Japánban dolgozott. 8 hónap után láttam először. Ma is boldog házasok vagyunk.
Jelen helyzetben reggelre összecsomagolnék, de nekünk még kicsik a gyerekek.
Volt az egyetemen egy tanárnőm, aki 13 éves ikrekkel költözött haza, előtte éltek sokfelé, főleg Afrikában és Angliában. A gyerekek utálták, nem tudtak elég jól magyarul, hiányoztak a barátaik. Ők "csak" 13 évesek voltak!!!
Én gyorsan utánajárnék, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy ott iskolába menjenek, mi a továbbtanulás menete. Lehet, hogy a jövőjük szempontjából, ha úgyis ott mennek majd egyetemre, előnyösebb, ha már a gimit is ott végzik. Egy kamasz szerintem inkább érzelmi döntést hoz, a szülőnek kell segítenie, hogy teljesebb képet kapjon a döntésében.
Nyilván nem tisztességes, hogy a férjed eldöntötte a fejetek felett, hogy mentek, de azt viszont neked kell tudnod, hogy mit bír el a kapcsolatotok, mit bír ki a család.
Nehéz kérdés, sok szempontot kell figyelembe venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!