Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Házasság, szerelem vs. Szeretet?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Házasság, szerelem vs. Szeretet?

Figyelt kérdés
Az elmúlt napokban több kérdés után is élénk vita alakult ki itt arról, hogy ki mit tart szerelemnek, mit házastársi szeretetnek és kiderült, hogy elég eltérően használjátok ezeket a fogalmakat. Az egyik kérdés az, hogy a házasság mindenképpen szerelmen alapul? Vagy józan megfontoláson? A szerelem tényleg évekig tart (egyesek szerint), vagy tényleg átalakul egy meghitt, bensőséges szeretetté? Ez akkor még szerelem? És a meghitt házastársi szeretet hasonlítható a más családtagok iránt érzett szeretethez? Az egyik érzés magasabb rendű, mint a másik?

2012. júl. 6. 10:53
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
47%

"Nem téves elképzelés, hogy a józan megfontolást kizárja a szerelem,(nem is értem mi alapján állít valaki ilyet mikor egyszerű hétköznapi ember...) mert amikor szerelmes valaki akkor nem józan és kész! "

Ez a te véleményed, nekem is megvan a sajátom, ennyi. Lehet, hogy kicsit túl konkrét voltam, de a véleményemhez tartom magam.

Lassan három éve élek együtt a vőlegényemmel, szerelmes vagyok belé, a rajongásik szeretem, de a józan eszem is a helyén van, tudom, nem a két szép szeméért házasodok vele össze.

Különben te is hétköznapi ember létedre cáfolod meg ellentmondást nem tűrően az én véleményem. Neked tán szabad?

2012. júl. 6. 11:45
 12/27 anonim ***** válasza:

Az egyszerű, hebehurgya, kiforratlan, alapvetően testi vonzalmon alapuló 'szerelem' valóban gátolja a józan gondolkodást, ha az illető amúgy sem igazán képes az ilyesmire... Nem véletlen tengődnek sokan sehova sem tartó kapcsolatban. Persze a jó példa mindig csöndesebb, pedig léteznek okos emberek, akik puszta szerelemből nem házasodnak, illetve nem maradnak egy olyan emberrel, aki csak szívja a vérüket. Ők idővel ki is ábrándulnak, és kis szerencsével találnak olyat, akibe nem kell beleképzelniük semmi jó tulajdonságot, mert az eleve megvan benne.

Az érett érzelmeken (és tényeken!) alapuló szerelemnek sajnos nincs egyéb neve, így kénytelenek vagyunk így hívni, de egyértelmű a különbség a kettő közt, és ez utóbbi nem is gátolja meg a tiszta gondolkodást. Pontosan ezért alkalmas az "érett szerelem" arra, hogy egy házasság alapját képezze. Sajnálom, akinek még nem sikerült megtapasztalnia, mert isten bizony, százszor boldogabb dolog, mint bármilyen szenvedély.

(A másik 83%-os voltam, a 19 éves)

2012. júl. 6. 11:55
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

19 éves létedre nagyon jó meglátásaid vannak, és szépen fogalmazol.

A másik 83%-os :)

2012. júl. 6. 11:57
 14/27 A kérdező kommentje:
Ha az én véleményem számítana, én a "szerelem vak" állásponthoz vagyok közelebb. Valamint azt is gondolom, hogy kb. egy évnél tovább nem tart ez az állapot, mert átalakul vagy ezzé, vagy azzá. Néha gyűlöletté. Szerencsére az még nem fordult elő velem, nagy-nagy szeretettel gondolok mindenkire, akibe valaha szerelmes voltam. Viszont azt gondolom (nem állítom, hogy igazam van), hogy a jó házasság más tőről fakad. A biztos megismerésen, amit a korábban említett állapot kizár. Ha érdekel bárkit is, a harmadik házasságomban élek. Nagyon jó házasság, és ez a végleges és legutolsó. Viszont nem az életem nagy szerelmeivel élek, azok már eltűntek valahol a történelemben. Isten áldja meg a lépteiket!
2012. júl. 6. 12:04
 15/27 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem, aki komolyan elköteleződik, az nem fog később szerelmebeesni máshol...

Én nem értem ezt amúgy, mert nekem nem a szerelem a cél az életben, hanem a család. Szóval el tudom képzelni, hogy 30 év múlva együtt leszek a Párommal és eszembe sem jut más. :)

Persze ehhez kellett egy érettség, mert pl. 18-21 évesen nem ilyen voltam, akkor én is a nag szerelmet kerestem, de amikor találkoztam egy komoly gondolkodású, családcentrikus férfival, akkor megtaláltam a végcélom, és tudtam, hogy ez a szerelem a célom és nem más. Nem maga az érzés, hanem az érzés Vele. :)

23N

2012. júl. 6. 12:09
 16/27 anonim ***** válasza:
29%

Igen, még mindig szerelem, még mindig marhaság, hogy elmúlik, még mindig sokan keverik a szezont a fazonnal, és még mindig le lehet pontozni érte.

De látom azért akad itt pár ember, aki képes volt megfogalmazni nagyjából azt amire gondolok. Én akárhogy próbálom, hülye vagyok, és akik évtizedek óta szerelmesek, azok meg hazudnak.

Csak házasodj szerelem nélkül, ha elmúlt a szerelem, maradj úgy, ne válj, ne próbáld meg visszahozni, mert azt már úgysem lehet... Nem is értem! És persze képtelenség valamiféle tanácsot adni az idejáróknak is, mert ha azt írom, hogy nem normális, hogy elmúlt a szerelem, akkor 1: hülye vagyok, 2: másik 50 rám licitál, hogy márpedig annak el kell múlnia. Én sajnálom ezt a sok önmagát és másokat becsapó embert. :(

Viszont nagyon örülök azoknak akik találtak olyan párt és olyan kapcsolatban élnek, hogy évek, évtizedek óta szerelmesek!!

2012. júl. 6. 12:09
 17/27 anonim ***** válasza:

ma 11:45

nem hétköznapi ember létemre ugyanis javarészt ezzel foglalkozom, elhiszem hogy ez a te véleményed de attól még nem lesz reális,főleg 3 év meg kb nullát ér ilyen téren szóval...lényegtelen hogy mit hiszel az igazság attól is az igazság lesz ha mesében élsz ha nem, csak az emberek ezt nem fogják elfogadni soha, pont ezért él így Magyarország, mert nem lát a szemétől se ezen a téren se más téren... de egyszer mindenkinek leesik a tantusz,, várlak vissza 10 év múlva ugyanebben a témában hogy igazolj, immáron sokadik emberként :)

2012. júl. 6. 12:31
 18/27 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, hogy mindenki, ebben a kérdésben válaszol, nem a másik véleményének pocskondiázásával van elfoglalva, hanem bölcsen, intelligensen kifejti a saját véleményét. Átlagon felül értelmes emberek vették a fáradtságot, hogy ide írjanak. Maradjon is ez így.
2012. júl. 6. 12:41
 19/27 anonim ***** válasza:

A címe elég negatívnak hat, de köznapi nyelven benne van minden, amit ezzel a témával kapcsolatban érdemes tudni.

[link]

2012. júl. 6. 12:52
 20/27 A kérdező kommentje:
Megkísérelném mégis, hogy valahogy részletesebben elmagyarázzam, hogy mire gondolok. Nos, szerintem azért más a két állapot, mert azt hiszem, hogy olyan intenzív állapotban nem lehet élni éveken keresztül. Azt megsínyli az ember összes barátja, rokona, ismerőse, munkája, alkotó képessége, tanulása, fejlődése stb. A nagy szerelem állapota, amikor az ember nem törődik semmivel és senkivel, csak velük, kettőjükkel. Kis külön világ. Ez van, ez egy meghatározó élmény, jön, kivédhetetlen, szerencse dolga. De nem lehet így tartósan élni! Nem élhetsz úgy sokáig, hogy egymás szájából esztek, visítozva birkóztok nyilvános helyen, pl. tömegközlekedési eszközön, a strandon szeretkezel, vezetés közben egymást simogatjátok és még többet is ennél… ezek csak önkényesen kiragadott példák. A házasságban harmónia van, meleg biztonság, szeretetteljes gondoskodás, egyetértés, egymásra figyelés, gyereknevelés, szülői értekezlet, megbeszélt közös döntések, házimunka, szóval, nem biztos, hogy jól magyarázom, csak megpróbálom. A fergeteges szerelmemmel vagy szerelmeimmel már régen megöltük volna egymást. Átvitt értelemben. Meggyulladtunk volna, vagy átharapjuk egymás nyakát és elvérzünk… hol vethető ez össze az otthon békéjével? És állítom, a két ember, vagy a két különböző embertípus, akiket erre a célra az utamba vezérelt a sors, nem ugyanaz az ember! Egészen más elvárások, más reakciók, más következmény, az egyik az extrém ünnep, a másik meg a világbéke. De lehet, még mindig nem vagyok érthető, hát bocsánat.
2012. júl. 6. 12:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!