Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Mit csináljak, ha a férjem...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mit csináljak, ha a férjem alkoholista, de amúgy mindent megcsinál, nem járkál el itthonról stb.?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, hogy nem szeretnék elválni, úgyhogy aki csak ennyit tud írni, az feleslegesen vesztegeti itt az idejét.

Na szóval a helyzet, hogy a férjem minden este iszik, nagyon ritka, ha nem, főleg sört, de nem ritka, hogy egy-két pohár (feles) töményet is iszik, főleg az utóbbi időben, hisz azt kapott szülinapjára a két testvérétől, illetve a szüleitől is... Nem nagyon értem őket, mert mind az anyja, mind a kisebbik testvére helyteleníti, hogy ennyit iszik, közben meg 3 üveg töményet vesznek neki... Na mindegy, most ez aktualizálta bennem ezt a kérdést, de nyilván nem az ő hibájuk.

Az a bajom, hogy nem tudok rá teljesen haragudni, mert (egyelőre) nem olyan szintű alkoholista (vagy legalábbis jól bírja a piát), hogy ennek bármilyen hátrányát érezzem. Ugyanúgy megcsinál mindent, csak este fele iszik, de nem annyit, hogy ne lehessen vele ugyanúgy értelmesen beszélgetni még utána, nem vezet ittasan, nem járkál el itthonról stb. stb., sorolhatnám, de a lényeg, hogy minden másban oké, tehát csak a tudat zavar, hogy alkoholista, hülyén hangzik, de ezen kívül nincs más hátránya (egyelőre). Apám is alkoholista volt, később anyám is az lett az új férje mellett, tehát van tapasztalatom... Na hozzájuk képest ég és föld... Ők este már összevissza beszéltek, meg hát volt ott minden, nem is akarom feleleveníteni... Pedig mennyiségben ők se ittak sokkal többet, csak nyilván már rosszabbul bírták ez évek alatt. Szóval ha biztosan tudnám, hogy ilyen marad a férjem, mint most, nem is lenne problémám, csak ugye félek, hogy előbb utóbb ő is olyan lesz, mint a szüleim.

aug. 18. 23:15
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
68%
A legfőbb kérdés, hogy miért iszik? Mi a problémája? Mert senki sem hobbiból csinálja. Valamiért kell neki az az alkohol, az ellazulás. Az okát kell először feltárni.
aug. 19. 11:03
 12/23 anonim ***** válasza:
Rá kellene venni egy elvonókúrára. Addiktológushoz menjen először.
aug. 22. 13:42
 13/23 he84 ***** válasza:
Azért a hétvégente egyszer ivás még messze nem alkoholizmus, ahogy itt valaki írta a válaszolók közül. Az még simán elfogadható, bár részben attól is függ, hogy milyen töményet és mennyit iszik belőle, azért nem mindegy. Nekem a barátom, akibel 5 éve vagyok, ő hetente 1-2-szer (ritkán 3-szor) iszik napokat kihagyva közöttük és nem sokat, mégis nem lett soha alkoholista, pedig voltak idők, amikor hetente 4-5-ször ivott és még akkor sem volt alkoholista, soha nem volt részeg. Mégpedig azért nem alkoholista, mert mindig mértékkel ivott/iszik bort a mai napig is az említett 1-2, ritkábban 3 alkalmakon belül hetente. Évente pedig 1, vagy 2 különböző, de nem egymási utáni hónapokon szokott tartani száraz hónapot, amikor 1 hónapon keresztül valóban nem iszik és jól bírja. Ezt részben szünetként szokta bekiktatni a barátom, részben egy tesztnek, hogy nem lett-e függő, vagy akár enyhén alkoholista. És nem lett. Barátom azért iszik, mert egy plusz segítő ellazulást lát benne, semmi több. Bár én eleinte aggódtam, hogy nem lesz-e sok, nem fog-e nagyon ráfüggni, de szerencsére nem. Mondta nekem, hogy ne aggódjak, ő jól tudja hol határ és hogy mindig mértékkel teszi. Ám abbahagyni nem szeretné se miattam, se más miatt. Mondjuk úgy, hogy nagyjából elfogadom, de nem örülök neki és nem támogatom a heti mértékletes ivásait sem, ezt jól tudja rólam. Ettől még szeret engem és én is őt. Volt olyan is, hogy azt javasoltam neki, hogy hetente egyszer, vagy talán havonta egyszer igyon, erre azt mondta, hogy az nem valószínű és hogy fogadjam el őt így. Hát ez van. Szerencsére a kapcsolatunk azóta is jó, nem lett alkoholista, bár én akkor is úgy vélem, hogy egy enyhe függősége van az alkohollal kapcsolatban, de ez még tűrhető, leírtam miért. És nem félek tőle, eléggé őszinte, szókimondó vagyok.
aug. 26. 15:36
 14/23 anonim ***** válasza:
52%
Mentálisan gondolom függ, a száraz hónap ezért is viszonylag egyszerűbb fajtája a keferágásnak, de nagyobb és eredményesebb önámítás, mint sima tagadással próbálni bizonygatni, hogy önszántából csinálja azt, hogy sose szeretné letenni. Ezt rég a pia dönti el, valószínűleg kattog is rendesen, és tisztában van vele, hogy függő. Pont mint én, csak én felvállalom, bőven többet is nyomok már, és kimondom azt is, hogy rácsúsztam rendesen, nagyon nem lenne egyszerű elhagyni most.
aug. 26. 16:38
 15/23 anonim ***** válasza:
Bocs, #13-ra megy #14
aug. 26. 16:39
 16/23 he84 ***** válasza:
Itt főleg a kérdező esetéről volt szó 14-es válaszoló és nem az én barátomról. A barátomat főleg példaként említettem, hogy ő is iszik rendszeresen, de bőven nem minden nap és olykor szünetekkel is. A lényege ennek, hogy nem alkoholista és hogy úgy is ihat valaki rendszeresen, aki valóban tudatos mértékkel iszik és közben nem alkoholista. Nem függő mentálisan se, csupán egy több éves szokása. És nem tagad ő semmit se, nincs is mit tagadnia.
aug. 29. 23:06
 17/23 he84 ***** válasza:
És még annyit, hogy simán kibírja minden gond nélkül az 1 hónapos szüneteket, látom rajta, eléggé őszinte ember, hasonlóan az, mint én.
aug. 29. 23:32
 18/23 anonim ***** válasza:
75%

" pedig voltak idők, amikor hetente 4-5-ször ivott és még akkor sem volt alkoholista, soha nem volt részeg."

A részegség nem feltétele az alkoholizmusnak.

És egy hónap kihagyása sem jelenti azt, hogy nem lehet valakinek alkohol problémája.

aug. 30. 04:05
 19/23 anonim ***** válasza:
52%
Önámító ember pont olyan tud lenni, mint aki őszinte, pedig már önmagához se az.
aug. 30. 22:55
 20/23 anonim ***** válasza:
50%
Minden addiktológus azt fogja mondani, hogy aki hetente többször egyedül iszik, mert megérdemli, meg ellazuljon, az a lejtő szélén áll. Ez már bőven túl van a szociális iváson.
aug. 30. 23:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!