Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan működik?
- Ha feleségül akarok valakit venni, akkor honnan tudom, hogy az adott gyűrű méret jó lesz az ujjára? Hogyan kell kideríteni? Hogy működik?
- Hogy működik a házasság? Mik a lépései? Eljegyzés, stb. Az meddig tart?
- Van olyan opció, ha házasodok valakivel, akkor váláskor ne vigye el a fele vagyonom és ilyenek?
- Emellett mit jelent a "Nem hiszek a házasság intézményében?"
“Ha feleségül akarok valakit venni, akkor honnan tudom, hogy az adott gyűrű méret jó lesz az ujjára? Hogyan kell kideríteni? Hogy működik?”
Ha szokott gyűrűt hordani, akkor annak ellesed a méretét. Amúgy annyira nem kell ráfeszülni, lehet igazítani a méreten, ha nem jó.
“Hogy működik a házasság? Mik a lépései? Eljegyzés, stb. Az meddig tart?”
Mármint mi meddig tart? A kötelező lépés csak annyi, hogy bementek az anyakönyvvezetőhöz két tanúval, és aláírjátok a papírokat. Minden más olyan, amilyennek ti akarjátok, nincs más kötelező elem.
“Van olyan opció, ha házasodok valakivel, akkor váláskor ne vigye el a fele vagyonom és ilyenek?”
A te vagyonod nem viszi. A közös vagyon felét. De házassági szerződésben lehet ezeket részletezni, hogy ki mit vigyen.
“Emellett mit jelent a "Nem hiszek a házasság intézményében?"
Vannak akik nem tartják fontosnak a házasságkötést, ők vagy komoly kapcsolatot se akarnak, vagy egyszerűen elvannak az élettársi kapcsolattal.
Köszönöm szépeeen a válaszod!
1. Ha nem jó a méret az ujjára, akkor az nem szégyen?
2. Gyakran látom vagy hallom, hogy eljegyeztek valakit, fél évig vagy több ideig eljegyzésben éltek, utána házasodtak. Akkor ez is felesleges, ha a két fél nem akarja? Vagy mi van, ha az egyik fél akarja, a másik nem?
“1. Ha nem jó a méret az ujjára, akkor az nem szégyen?”
Személyenként változó, én nem tartottam volna annak. :D
“2. Gyakran látom vagy hallom, hogy eljegyeztek valakit, fél évig vagy több ideig eljegyzésben éltek, utána házasodtak. Akkor ez is felesleges, ha a két fél nem akarja? Vagy mi van, ha az egyik fél akarja, a másik nem?”
Az eljegyzés hossza teljesen azon múlik, hogy mikorra akarják/tudják szervezni az esküvőt. Vannak akik pár hónapon belül házasodnak is, vannak akik évekig járnak jegyben. Nincs előírás erre, szerintem a legtöbb ember általában úgy van vele, hogy lánykérés utáni 1-2 éven belül jó az esküvő, de van aki nem vár ennyit, és olyan is van akik tizenéve jegyesek. Függ attól, milyen esküvőt szeretnétek és mikor.
1, tippelsz vagy lenyúlsz egy gyűrűt az ékszerei közül és leméred, viszed magaddal az ékszerboltba, esetleg rápróbálod a saját ujjadra, hogy meddig megy fel.
2, eljegyzésnek nincs hivatalos ideje, lehet 1 hét meg 10 év is. Általában, ha valaki komolyan gondolja az az ideális, ha eljegyzés után azért 1-2 éven belül meglesz az esküvő is.
3, alapból a törvény is meghatározza, hogy ami házasság előtt a tied volt, az válás után is a tied. Plusz ha örökölsz vagy anyuék rád íratják a családi nyaralót az is mindig külön vagyon marad. Osztozni azon kell, amit a házasság ideje alatt szereztetek. Persze lehet kötni házassági szerződést is, abban lehet rendelkezni minden egyébről is, erről közösen kell megállapodni. Vannak amiket érdemes lepapírozni, mert vannak csúnya pofára esések. Mikor mondjuk az egyik fél saját külön vagyonnak számító ingatlanába költöznek be, vagy beépítik a szülők házában a padlásteret, vagy a szülők telkére építkeznek, abba öli a pénzét az a fél is, akinek semmilyen tulajdonjoga nincs, aztán akár 20-30 év múlva mehet az utcára egy zacskó ruhával, ha szétmennek. Hogy megy-e bíróságra és ott tudja-e bizonyítani, hogy anno 15 évvel ezelőtt ő fizette az ablakcserét, vagy volt-e még hitel és azt még fizették-e a házasság alatt, az már az ő baja. Évekig lehet ilyeneken pereskedni.
4, lehet cinikus vagyok, de szerintem azok hangoztatják ezt, akikkel nem akar senki összeházasodni vagy akiknek esze ágában sincs elköteleződni, fél lábbal mindig kint van a kapcsolatból és csak azt várják, hogy mikor jön egy jobb partner.
Itt ebben a kérdésben erősen keveredik a jogi és a "szokás" része.
Először is a jegyesség nem egy jogi kategória. A házasságkötés egy jogi aktus: amikor az anyakönyvvezető előtt kijelentitek, hogy egymással házasságot köttök és aláírjátok a házassági anyakönyvet. Ehhez nem kell se gyűrű, se semmi, csak hogy 30 nappal előbb bejelentkezzetek és ez idő alatt megállapítják, hogy a házasságkötésnek jogi akadálya nincs.
Az eljegyzést úgy cisnáljátok, ahogy tetszik. Megbeszélhetitek, hogy összeházasodtok és később közösen kiválaszhatjátok a jegygyűrűket. Mi pl. így csináljuk. Nincs időhöz sem kötve az eljegyzés: lehet pár hónap és lehetnek évek is. Ismerek olyat is, akik végül nem házasodtak össze.
Ahogy írták: válás esetén csak a házasság után szerzett vagyon feleződik, a korábban szerzett nem. De ügyvéddel írhattok házassági szerződést is.
-Emellett mit jelent a "Nem hiszek a házasság intézményében?"
Hogy nem szeretne házasodni. Mert csak papírnak tartja és nem érdekli a jogi része, vagy pl. egyáltalán nem akar elköteleződni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!