Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért veszi fel egy nő házasságkötéskor a férje nevét?
Én Z-né XY lettem házasságkötés után. Miért. Egyrészt így sokkal dallamosabb a nevem. A sajátom tetszik, egyedi de az is igaz, hogy magában túl kemény hangzású. Ebben a változatban megmaradt. A kötőjelessel nem hangzott volna jó szerintem.
A másik a családdá válás miatt. A gyerekek is a férjem vezetéknevét kapták.
Angolszász területeken pl. automatikusan Mrs. Smith leszel házasságkötés után. Vagy pl. Szlovákiában is a férj vezetékneve + ová. Mert ez a törvény és így szokás.
Ehhez képest a magyar névválasztás elég megengedő. Kb. bármit lehet, ezért sem értem, hogy miért kell más döntését firtatni. De ez is olyan dolog, mit a gyerek neve: úgyis lesznek akik megmondják, hogy miért nem jó így... Én ismerek olyat, aki örömmel szabadult a lánykori nevétől, mert vagy csúnya vagy nincs jó kapcsolata az apjával.
"El sem tudom képzelni, hogy jut eszébe bármelyik nőnek is, hogy Józsefné vagy Lászlóné akarjon lenni."
Én pl. el tudom képzelni a nevem ebben a formában, bár inkább Kovács Józsefné Nagy Katalin formában fogom felvenni valószínűleg. Anyukám is Kovács Józsefné és semmi problémája nem származott ebből (mikor házasodott, akkor már egyébként lehetett volna más is). Ez a hivatalos neve a személyin, majd egy sorral lejjebb ott a lánykori neve is, ami sosem tűnik el, amíg él az ember. Mindenki tudja a keresztnevét, eddig a 30 év alatt émg senki sem akarta "Józsefné-nak" szólítani.
Semmivel sem jobb vagy rosszabb, bárhogy veszi fel az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!