Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Hiszek Istenben, de nem az...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hiszek Istenben, de nem az egyházban, így egyházi esküvőt sem akarok. Ezzel kivertük a balhét otthon, valaki hasonló helyzetben? Mit mondhatnánk nekik?

Figyelt kérdés

A párom megkérte a kezem, és szeretnénk összeházasodni. Már 6 éve vagyunk együtt, 2 éve pedig már saját otthonunk is van. Mindketten római katolikusoknak lettünk keresztelve, és mindketten voltunk elsőáldozók és bérmálkozók is (szülői nevelés). Viszont felnőtt fejjel egyikünk se ért egyet az egyház tanításaival, templomba se járunk. Nálam elég sok mindennel betelt a pohár, amibe gyerekként az ember még enm tud belegondolni, pl:

- a nő alázkodjon meg a férje előtt

- csak az juthat a mennybe, aki meg van keresztelve

- aki nem vallásosan neveli a gyerekét, sőt még az olyan szülők is, akik hagyják a gyerekeik ne vallásosan neveljék a gyerekeiket, mind komoly elszámolásra kerülnek majd haláluk után...

- homofóbia...

- aki más vallásban hisz, elkárhozik

- nem egy olyan példa van a Bibliában, hogy egy ember számára fontosabb kell legyen a hite és a fogadalmai, mint a saját családja, és ezt még büszkén vállalják is

- stb stb.

Én nagyon nagyon hiszek Istenben, de kétlem, hogy egy igazán szerető Isten, aki önmagát feláldozta értünk, Rá bármelyik is igaz lenne ezek közül. Én hiszem, tanítják is, hogy a lelkiismeretünk is bizonyíték arra, hogy Isten létezik, és megsúgja úgymond, hogy mi a jó, mit pedig nem kéne. Na az én lelkiismeretem erősen tiltakozik sok-sok egyházi tanítás ellen, amik magának az erkölcsnek mondanak ellen a Biblia alapján.

Hiszem, hogy Isten mindenhol ott van, és az Ő áldásához nem szükséges templomba menni, nem kell hozzá az egyház, se nem pedig a pap mint közvetítő és irányító. Azt pedig nagyon nagyon gonosz dolognak tartom, hogy egy gyerek helyett döntsük el, hogy miben és hogyan higgyen. Nem az egyház fog jó erkölcsre nevelni. Aki attól fél, hogy az egyház nélkül nem lesz erkölcsös egy gyermek, akkor szülőként elbukott a nevelésben. Olyanokkal pedig fenyegetőzni, hogy a szülők is a pokolra kerülnek, ha nem a római katolikus hit szerint nevelik a gyereket, egyszerűen gusztustalan. Nem csak azért van ez vajon, hogy az egyház megtartsa a híveit?

Én elhiszem, hogy falun nagyon erősek a szokások, ,,nincs élet templom nélkül", valamint sokkal fontosabb az, hogy mit gondol a szomszéd, mint az, hogy boldog és önálló életet éljen a gyermekünk...aki így gondolkodik szülőként, nem gondolja, hogy sokkal fontosabb, hogy mit fognak mások róluk gondolni, mint hogy a saját gyerekeink hogy szeretnék a saját életüket?

Én mindig is úgy képzeltem el a dolgot és a közös FELNŐTT életünket, hogy mi döntünk. Ennek így kéne lennie. Fogalmam nem volt, hogy ekkora befolyása lehet még egy szülőnek a felnőtt gyerekeire...Úgy kéne lennie, hogy a párom és én hazamegyünk, elmondjuk, hogy össze fogunk házasodni, mi mit hogy szeretnénk, és akkor jöhetnek a vélemények, hogy esetleg ki mit szeretne másképp. De erőltetni az egyházi házasságot, csak azért mert ez szokás, az gonosz dolog, főleg, hogy mi fizetünk mindenért.

Már az egyházi esküvő gondolatától is rosszul vagyok, mert nem akarok hűséget fogadni az egyháznak, mert ez erről is szól. A gyerekeidet neveld katolikus hit szerint...majd az ők eldöntik. Több rémálmom is volt, hogy rámerőszakolják az egyházi esküvőt, mert mindenki úgy akarja, én meg ordítok legbelül, hogy nem akarom, és senki nem figyel rám, csak mindenki abban hisz, amit az egyház mond, nem pedig a lelkiismerete Istenről.

A párom nem akar veszekedést, hanem békességet, és bár ő sem jár templomba és semmit nem hisz el abból, amit ott mondanak, a családi béke kedvéért beleegyezne. Viszont azt még nem tudja, hogy előtte van jegyesoktatás, amin valószínűleg mindketten összevesznénk a pappal kb minden alkalommal, és hogy az egyháznak is el kell köteleződnünk ezzel.

Egyébként így záró gondolatként: Én nagyon nagyon benne lennék az egyházo esküvőben, ha az tényleg csak kettőnkről szólna, az egymáshoz tett eskünkről, a hűségről. De így, hogy meg kell fogadni, hogy az egyház (nem Isten!) törvényei szerint kell élnünk tovább és a gyerekeinket is ide járatni, így nem. Nagyon sokan képtelenek megérteni, hogy az őszinte Istenhit és a vallásosság nem ugyanaz.

Úgy érzem, a családnak (mindkét oldalról) sokkal fontosabbak a hagyományok, mint az, hogy mi mit szeretnénk.

2019. júl. 12. 21:02
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Már ne haragudj, de ez nevetséges. Egy gyerek még nem tudja, mit fogad meg, a szülő már annál inkább, így az ő hibájuk. A Bibliában is felnőtteket keresztelt Jézus, akik őszintén elfogadták őt, de egy gyerek helyett dönteni nem helyes. Mintha direkt csinálnák, hogy gyorsan addig csináljuk a gyerekkel végig ezt a sok hacacárét, hogy mire rájön, mire esküdött, már sose szakadhasson el...na nem :D

2019. júl. 13. 09:06
 22/31 anonim ***** válasza:
100%

Ki beszélt a keresztségről? Bérmálást felnőttként tetted, magad döntése, s te fogadtál valamit.

20-as vagyok

2019. júl. 13. 14:04
 23/31 anonim ***** válasza:
59%

Ugyan utolsó, mintha bármit is számítana egy vacak fogadalom.

Kérdező esküdjetek a ti hitetek szerint, a rokonok meg majd megbékélnek. Igazad van, ha nem álltok ki magatokért, később másba is bele fognak szólni. Nekik volt egy esküvőjük, amit megélhettek kedvük szerint. Ez már nem az ő életük.

2019. júl. 13. 14:51
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Bérmálkozni 14 éves kortól lehet, az pedig még elég éretlen. És különben is, mi van akkor ha 18 évesen bérmálkozik, de utána meggondolja magát bizonyos tapasztalatok hatására? Ráadásul az egész szülői nyomásra történt. Szánalmas az egész, a keresztelésnél sem Istennek ajánlod a gyereket és nem arra teszel esküt hogy megismerteted majd Istennel amennyire tudod, hanem hogy katolikusnak neveled.

Kérdező, tartsatok polgári esküvőt, ez a ti döntésetek, a szülők is elfogadják, ha látják, hogy komolyan veszitek a dolgot. Mi is így tettünk, a férjem hithű katolikus, én nem, katolikusnak voltam keresztelve, de ennyi, sosem jártunk templomba, de hiszek Istenben, és nem is voltam hajlandó hazudni a templomban. A mi házasságunk NEM katolikus házasság. Előbb utóbb megbékéltek vele.

2019. júl. 13. 15:06
 25/31 anonim ***** válasza:
100%

Higgadtan, határozottan és nyugodtan tartsatok ki a véleményetek mellett. Ha ezt nem teszik, később mi lesz? Mindent engedtek csak hogy béke legyen, miközben a hátad közepére nem kívánod, vagy semmi közöd hozzá? Ez megfelelés kategória. A párod meg kicsit szedje össze a tökeit. Tudom én, hogy nem könnyű, de sokkal rosszabbul fogjátok magatokat érezni, ha így engedtek, mint valami gyereket, ha megdorgálnak, mert nem úgy viselkedik ahogy elvárják. Inkább a kellemetlenség, mint önmagam meghazudtolása miatti bűntudat.

Én is így gondolom egyébként, sokan csak azért akarják mert szép, és végülis nem ártanak vele senkinek. Ez oké. De akkor mi a fészkes fenének kell mondanom azt a szöveget, ha én magam se hiszek benne? Mert szép? A színházban is szép előadások vannak. Baromság.

Meghagyom azoknak a templomban esküvést, aki komolyan gondolja. Én még hiszem, hogy a szavakat nem csak azért ejtjük ki, mert az jól hangzik, hanem mert úgy is gondolja valaki. És nem fogok valamit megfogadni, amiről az a véleményem, hogy butaság. Ezt kéne a kedves rokonságnak is megérteni.

2019. júl. 14. 08:49
 26/31 anonim ***** válasza:
100%
Református hívő és házas emberként hadd biztassalak azzal, hogy hála Istennek, nemcsak egyetlen keresztyén egyház létezik, a katolikus, és éppen ezért én is úgy gondolom, hogy amikor húsz éve feleségül vettem életem nagy szerelmét, akkor semmilyen körülmények között nem egy látható egyházhoz láncoltam magam, hanem Isten előtt megfogadtam hogy őt szeretem és el nem hagyom. És ez számomra és számunkra halálosan komoly volt. Nálunk épp ezért nem is eskü, hanem fogadalom a neve, amire a lelkész Isten áldását és segítségét kéri. Az egyház felekezeti hovatartozás szerint elég sokszínű, baptista, evangélikus, pünkösdi stb. Szóval a protestáns gondolkodás számomra sokkal szabadabb, felnőttnek érzem magam benne, hogy nincsenek olyan értelemben papok, akik különlegesebbek lennének, hanem inkább lelki vezető, tanácsadó, imádságos barát lehet, aki családos, földön járó, az élet minden gondját ismerő ember lehet. Ilyen háttérrel nem volt kérdés a templomi esküvő, ráadásul a lelkipásztor barátunk is volt, ezért a prédikáció és az imádság nagyon személyes tudott lenni. A katolikus egyház bizonyos körei még mindig úgy gondolják, hogy ők az egyetlen igaz keresztyén egyház, a többi meg amolyan eretnek és tévelygő, ezért összezárnak és ahol csak lehet, az Istenhez való hűséget egyenlővé teszik a katolikus egyházhoz való hűséggel... Nálunk ilyen nincs. Ha ez jobban tetszik Nektek, és hogy meglegyen a családi béke, keressétek föl egy református vagy más protestáns felekezet lelkészét, tudakozódás végett. Senki sem lesz tökéletes, de talán másféle hozzáállással is találkoztok.
2019. aug. 29. 10:50
 27/31 anonim ***** válasza:

A problémákat elolvasva, csak az nem derül ki, hogy melyik Istenben hiszel? Gondolom, egy olyanban, akinek te fogod megmondani, mit tartson helyesnek :)

- A biblia nem írja, hogy a nő (feleség) alázkodjon meg a férje előtt, hanem azt írja, hogy tisztelje és engedelmeskedjen neki. A férfinak is ír: szeresse úgy, mint Krisztus az egyházat (mondjuk az egyszerűség kedvéért úgy, hogy önfeláldozó módon) és ne legyen hozzá mogorva. Egyesek már felfedezték, hogy a nők nem pont ugyanolyanok, mint a férfiak. Lehet, hogy másként kell kifejezni szeretetet is... Nem pont biblikusan fogalmaznak, de egy csomó könyvet adtak ki ebben a témában (pl: Férfi agy, női agy)

- a megkeresztelés és a nem keresztény valláshoz tartozás témája ugyanaz. A kereszténység (Biblia) azt tanítja, hogy azok jutnak a mennybe, akik Krisztusban hisznek.

-mindenki elszámolásra kerül a halála után. Helyesnek látod letagadni a gyermeked előtt, hogy miként juthat a mennybe?

- Isten férfinak és nőnek teremettet az embert, és úgy alkotta meg, hogy együtt éljenek (ezt ma házasságnak nevezzük). Ez a mai trend szerint homofóbia. Isten szerint meg normális. Akkor te megmondod Istennek, mi a helyes?

- Igen a keresztyén hit szerint Isten kell, hogy az első legyen a hívők életében. (első parancsolat, második mondat). De ettől a többieket nem kevésbé, hanem jobban fogod szeretni. (Persze ennek az elfogadásához kell azért némi hit...)

2019. aug. 30. 14:20
 28/31 A kérdező kommentje:

,,A biblia nem írja, hogy a nő (feleség) alázkodjon meg a férje előtt, hanem azt írja, hogy tisztelje és engedelmeskedjen neki."

Na ez is probléma. Miért is kellene engedelmeskedni? A párommal ugyanolyan szinten állunk észben, tapasztalatban. Miért is akkor? Ha már az egyik félnek engedelmeskednie kell, akkor ott alá-fölé rendeltség van, nem egyenrangúság.

,,A problémákat elolvasva, csak az nem derül ki, hogy melyik Istenben hiszel? Gondolom, egy olyanban, akinek te fogod megmondani, mit tartson helyesnek :)"

Nem én fogom megmondani. De a Biblia Istene ellentmondásos. Számomra Isten kedves, megbocsátó, segítő, akihez bármikor imádkozhatok. Vagy segít, vagy nem, de hiszem, hogy igen. Azt pedig nem vagyok hajlandó se nem elhinni, se nem elfogadni, amit a katolikusat kreáltak erről az egészről. Maga az egyház se 100-as, a Biblia meg főleg nem.

,,Helyesnek látod letagadni a gyermeked előtt, hogy miként juthat a mennybe?"

Ez egy olyan fenyegetés, amit nem lehet komolyan venni. Mert te helyesnek találod ezekkel a kitalált dolgokkal tömni a gyereked fejét?

2019. nov. 9. 15:13
 29/31 anonim ***** válasza:
Ugyanígy vélekedek kérdező, az egyházi intézmény egy korrupt trágyadomb. Ki kell állnotok a döntésetek mellett, majd a szülők megnyugszanak idővel.
2019. nov. 9. 15:36
 30/31 anonim ***** válasza:
70%
Előbb-utóbb eljön majd a megvilágosodás, és ezek a vallások egyszerűen ki fognak kopni. A templomokból múzeumok, plázák, szórakozóhelyek lesznek. Talán már nincs is olyan messze.
2019. nov. 9. 15:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!