Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » A szülőköszöntés magyar...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A szülőköszöntés magyar szokás vagy azt is amerikától vettük át?

Figyelt kérdés
2010. júl. 6. 19:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"a menyasszonyt a kis-vőfély (klány párja), a vőlegényt az első koszorúslány vezette a menetben és a templomba is." De érdekes! Ezt nem is tudtam :) Bár ennek ellenére szerintem sokkal meghatóbb, hogy az édesapa kíséri az oltárhoz a menyasszonyt. És mi az a szakácstánc?

Attól még, hogy pártolom az újításokat, én szeretem a régi hagyományokat is, és csak azt akartam mondani az előzővel, hogy szerintem igenis megférhet egymás mellett a kettő: régi és új. Én például a világért sem hagynám ki a menyasszony táncot :D (és nem a pénz miatt)

Amúgy tényleg érdekes kérdés, hogy valami hány év után számít egy adott ország szokásának...(amennyiben átvett dologról van szó)

2010. júl. 7. 13:26
 12/14 anonim ***** válasza:

Régen a falusi lagziba a rokonok főztek, unokatestvérek, szomszédok, sógornők, férfiak-nők vegyesen, és vacsora után a vőfély bejelentése után fakanállal, fedővel, evőeszközzel, "zörögve" táncoltak a násznépnek, bevonultak, nagyon jó hangulata van a dolognak, a szüleim idején még szokás volt, minden lagzit úgy főztek itthon, ill. a kultúrház udvarán.

A menyasszony tánc mifelénk ajándéktáncnak nevezik, mivel ilyenkor adja oda a násznép az összes nekik szánt ajándékot/pénzt, mindkét fél táncol ilyenkor.

A lagzi után hajnalban az ifjú párt lovaskocsival és zenekarral kísérik haza a fiatalabb férfi vendégek.

A lakodalmas menet közben a távolabbi rokonok, a bámészkodóknak lakodalmas piros, mákos, diós kalácsot osztanak, a férfiak bort, de azt csakis férfiaknak kínálják.

Szokás még mindig rozmaringozni, tehát minden férfi vendég öltönyzsebébe, régen kalapjára, csizmájába egy piros szalaggal átkötött rozmaringot tenni.

Természetesen a kikérés, búcsúztatás is szokás még nálunk, először a vőlegényt kéri ki a vőfély, aztán a vőlegény a rokonságával átvonul a lányos házhoz ott kikérik a menyasszonyt, aztán úgy vonulnak a templom/polg. hiv. felé hogy elől a menyasszony a párja a kis-vőfély, aztán a vőlegény párja a legközelebbi rokon koszorúslány, mellettük a vőfély, aztán sorba a többi klány és párjaik, örömszülők, keresztszülők, tanuk, nagyszülők, stb. legvégén a zenekar. Templomba is a klánnyal és a kis-vőféllyel vonulnak be, de miután kijöttek a vőlegény kísérheti a menyasszonyt a menetben.

2010. júl. 7. 18:00
 13/14 anonim válasza:

És az esetleg nem lehet, hogy több népnek is "eszébe jutott", hogy szép fehér a ruha, dobjuk el a csokrot és táncoljunk a menyasszonnyal? :)

Csak kérdezem...

2014. jan. 26. 19:21
 14/14 anonim ***** válasza:
9: Hazamehetsz, nem kellesz, te magyargyűlölő.
2018. júl. 26. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!