Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házasságkötés esetén hogy módosulhatnak a nevek?
Pl.
Kovács Katalin
Tóth János
Esküvő után:
Tóth Jánosné
Tóth Jánosné Kovács Katalin
Tóthné Kovács Katalin
Tóth Katalin
Tóth-Kovács Katalin, Tóth-Kovács János
Kovács-Tóth Katalin, Kovács-Tóth János
Van még valamilyen verzió?
Lehetséges variációk a névválasztásra:
- a születési név megtartásával: Kis Katalin
- férj teljes nevének felvételével: Benedek Károlyné
- mindkettõt egyben: Benedek Károlyné Kis Katalin
- a férj vezetéknevével + „né”végzõdéssel: Benedekné Kis Katalin
- csak a férj vezetéknevével: Benedek Katalin
- kötõjellel: Benedek - Kis Katalin (Kis–Benedek Katalin)
- rövidítéssel: B. Kis Katalin
Vezetéknév házasság után
Napjainkban már nem annyira kötött a vezetéknevek házasság utáni alakulása, mint évszázadokkal – vagy akár csak 50 évvel – ezelőtt.
A huszadik században Magyarországon a leggyakoribb forma az volt, hogy a házasság után a férj megtartotta a nevét, a feleség pedig a férj nevét vette fel a „-né” utótaggal (Szedlacsek Edömérné, ami egyébként megfelel például az angolszász „Mrs. John Smith” [John Smith-né] formának). Később lehetőség volt arra, hogy a feleség megtartsa saját nevét.
A mai szabályozás 2004-től majdnem teljes szabadságot ad a férj és feleség családneveinek kombinációjával. Például ha Szedlacsek Edömér és Zutyula Armilla házasságot köt,
akkor a férj lehetséges nevei:
* Szedlacsek Edömér, Zutyula Edömér, Szedlacsek-Zutyula Edömér, Zutyula-Szedlacsek Edömér
míg a feleség felveheti az alábbi neveket:
* Zutyula Armilla, Szedlacsek Edömérné, Szedlacsekné Zutyula Armilla, Szedlacsek Edömérné Zutyula Armilla, Szedlacsek-Zutyula Armilla, Zutyula-Szedlacsek Armilla vagy Szedlacsek Armilla
(A névválasztásokat tovább bonyolítja a doktori cím, illetve hogy azt a férj, illetve a feleség – avagy mindketten – szerezték meg. A Dr. Szedlacsek Edömérné azt jelenti, hogy a férj a doktor, a Szedlacsek Edömérné dr. pedig azt, hogy az asszony.)
------------------------------------------
Én Xné Z Y leszek pl.: Szedlacsekné Zutyula Armilla. :) Sok boldogságot!
Szerintem ezek közül a laánykori név megtartása a legjobb :)
Számomra azt jelképezi, hogy a házasságkötés dacára önálló külön személyiség maradtam.
Esetleg a B. Kis Katalin még elfogadható.
Mondjuk ennek külön jelentősége csak akkor van, ha publikálsz, mert a Kis Katalin nevet már ismerik, de ha hirtelen megjelenik egy Kovács Jánosné, azt nem lehet beazonosítani.
ma 15:30 vagyok
Nekem a név felvétel is ugyan úgy jelképezi a házasságot, mint a gyűrűk, nem az egyéniségemet adom fel, és a lánykori nevemet sem dobom el. De ez emberfüggő kinek mit tetszik. :)
olyan nem lehet, hogy:
Tóthné K. Katalin ?
én még messze vok a házasságtól,de biztos,h vagy felveszem a férjem nevét pl. Tóth Flóra vok,és a férjem Kiss János
akk én Kiss Flóra v K. Tóth Flóra lennék :)
nekem túl öreges a Kissné Tóth Flóra (bár anya is ilyen módon hordja a nevét,de ez ma már nem divat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!