Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Házasságkötés esetén hogy...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Házasságkötés esetén hogy módosulhatnak a nevek?

Figyelt kérdés

Pl.

Kovács Katalin

Tóth János

Esküvő után:

Tóth Jánosné

Tóth Jánosné Kovács Katalin

Tóthné Kovács Katalin

Tóth Katalin

Tóth-Kovács Katalin, Tóth-Kovács János

Kovács-Tóth Katalin, Kovács-Tóth János

Van még valamilyen verzió?

2010. jún. 24. 14:27
 1/9 anonim ***** válasza:
72%
a házaspár felveszi valamelyik ős nevét (pl a férj anyjáét)
2010. jún. 24. 14:32
 2/9 anonim ***** válasza:
60%

Lehetséges variációk a névválasztásra:

- a születési név megtartásával: Kis Katalin

- férj teljes nevének felvételével: Benedek Károlyné

- mindkettõt egyben: Benedek Károlyné Kis Katalin

- a férj vezetéknevével + „né”végzõdéssel: Benedekné Kis Katalin

- csak a férj vezetéknevével: Benedek Katalin

- kötõjellel: Benedek - Kis Katalin (Kis–Benedek Katalin)

- rövidítéssel: B. Kis Katalin

2010. jún. 24. 14:39
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Kovács János
2010. jún. 24. 14:39
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Holnap megyünk bejelentkezni esküvőre, és ki kéne találnom, mi legyen utána a nevem.
2010. jún. 24. 14:42
 5/9 anonim ***** válasza:

Vezetéknév házasság után

Napjainkban már nem annyira kötött a vezetéknevek házasság utáni alakulása, mint évszázadokkal – vagy akár csak 50 évvel – ezelőtt.

A huszadik században Magyarországon a leggyakoribb forma az volt, hogy a házasság után a férj megtartotta a nevét, a feleség pedig a férj nevét vette fel a „-né” utótaggal (Szedlacsek Edömérné, ami egyébként megfelel például az angolszász „Mrs. John Smith” [John Smith-né] formának). Később lehetőség volt arra, hogy a feleség megtartsa saját nevét.

A mai szabályozás 2004-től majdnem teljes szabadságot ad a férj és feleség családneveinek kombinációjával. Például ha Szedlacsek Edömér és Zutyula Armilla házasságot köt,

akkor a férj lehetséges nevei:

* Szedlacsek Edömér, Zutyula Edömér, Szedlacsek-Zutyula Edömér, Zutyula-Szedlacsek Edömér

míg a feleség felveheti az alábbi neveket:

* Zutyula Armilla, Szedlacsek Edömérné, Szedlacsekné Zutyula Armilla, Szedlacsek Edömérné Zutyula Armilla, Szedlacsek-Zutyula Armilla, Zutyula-Szedlacsek Armilla vagy Szedlacsek Armilla

(A névválasztásokat tovább bonyolítja a doktori cím, illetve hogy azt a férj, illetve a feleség – avagy mindketten – szerezték meg. A Dr. Szedlacsek Edömérné azt jelenti, hogy a férj a doktor, a Szedlacsek Edömérné dr. pedig azt, hogy az asszony.)

[link]

------------------------------------------

Én Xné Z Y leszek pl.: Szedlacsekné Zutyula Armilla. :) Sok boldogságot!

2010. jún. 24. 15:30
 6/9 anonim ***** válasza:
10%

Szerintem ezek közül a laánykori név megtartása a legjobb :)

Számomra azt jelképezi, hogy a házasságkötés dacára önálló külön személyiség maradtam.

Esetleg a B. Kis Katalin még elfogadható.

Mondjuk ennek külön jelentősége csak akkor van, ha publikálsz, mert a Kis Katalin nevet már ismerik, de ha hirtelen megjelenik egy Kovács Jánosné, azt nem lehet beazonosítani.

2010. jún. 24. 15:37
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

ma 15:30 vagyok

Nekem a név felvétel is ugyan úgy jelképezi a házasságot, mint a gyűrűk, nem az egyéniségemet adom fel, és a lánykori nevemet sem dobom el. De ez emberfüggő kinek mit tetszik. :)

2010. jún. 24. 15:45
 8/9 anonim ***** válasza:

olyan nem lehet, hogy:

Tóthné K. Katalin ?

2010. jún. 24. 21:31
 9/9 anonim ***** válasza:

én még messze vok a házasságtól,de biztos,h vagy felveszem a férjem nevét pl. Tóth Flóra vok,és a férjem Kiss János

akk én Kiss Flóra v K. Tóth Flóra lennék :)

nekem túl öreges a Kissné Tóth Flóra (bár anya is ilyen módon hordja a nevét,de ez ma már nem divat)

2010. jún. 25. 12:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!