Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Van jogorvoslati lehetőségem?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Van jogorvoslati lehetőségem?

Figyelt kérdés
Templomi esküvőnk lesz a közeljövőben, azonban a keresztelő lapomat nem találtam. Az evangélikus papot telefonon megkerestem, elmondta, hogy tud adni igazolást, cserébe fizessem be az évi egyház adót. Mondtam, hogy nem szoktam templomba járni, de a párom igen és szeretne templomi esküvőt. Erre azt mondta, hogy neki se kötelező igazolást kiállítani....Tegnap az igazolást cserébe befizettette az éves díjat. Gusztustalannak érzem a helyzetet, hol tudnám az esküvő után visszaigényelni a pénzem?

2017. máj. 3. 09:20
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
81%

Milyen zsarolósdiról beszéltek?

Ha egy egyházhoz tartozol, természetes, hogy fizeted az egyházadót. Ha nem tartozol akkor meg miért akarnád általuk elismertetni a házasságodat, vagy miért akarnál tőlük bármit is? Azoknak járnak ezek a kiváltságok akik viselik a velük való kötelezettségeket és terheket. Nem a pap hívta fel a kérdezőt, hogy "Adjál pénzt különben ez meg az lesz." (ez lett volna a zsarolás), hanem a kérdező kért valamit az adott egyház képviselőjétől, aki elmondta a feltételeit annak, hogy megkapja a kérdező amit akar. Ha a boltban csak pénzért adnak Neked zsemlét akkor az is zsarolás? Megáll az ész tőletek komolyan.

2017. máj. 3. 12:01
 22/32 anonim ***** válasza:
79%

#8 oldja meg az egyhaz a fenntartasat de akkor ne told oda a sgged Isten szine ele ajtatosan h te a hivo ferjed kedveert bohockodsz csak ott.

Normal esetben a pap helyeben nem is engednem ezt,ha nem gyakorlod a vallasod v ha ateista vagy.A hacacare ingyen kene mi?

2017. máj. 3. 12:25
 23/32 anonim ***** válasza:
65%
Ne engedj a zsarolásnak! Mondd meg a vőlegényednek, hogy mivel kettőtök közül csak ő vallásos, menjen be nélküled a rokonaival, te a szertartás végét megvárod majd odakint a templom előtt! ;)
2017. máj. 3. 14:24
 24/32 anonim ***** válasza:
68%
Ha megtaláltad volna a keresztleveled, akkor sem lenne jó, 3 hónapnál nem régebbi igazolást kell vinned. Szóval semmiképpen nem tudnád kikerülni ezt a költséget. Az előttem válaszolók pedig jól írták, ha beadtad a derekadat és benne vagy a férjed szándéka szerint megesküdni, akkor az összes ezzel járó terhet is magadra kell venned, hiába szeretnéd "félgőzzel"/a lehető legkevesebb beleadásával csinálni. Otthon ne csinálj ebből ekkora cirkuszt, mert az egész esküvődre rányomja a bélyeget.
2017. máj. 3. 14:41
 25/32 anonim ***** válasza:
79%
Senki ne kényszerített, hogy templomi esküvőtök is legyen. Most ezen nehogy már kiakadj. Én ezért nem tartottam. Tiszta gáz amikor sz.arnak az egészre de a templomi szertartást megtartják. Ha olyan fontos a párodnak akkor meg ne sajnáld már azt a sz.aros egyház adót.
2017. máj. 3. 15:48
 26/32 anonim ***** válasza:
0%
Igazolás nélkül is megtarthatjátok az esküvőt, felesleges pénzkidobás volt. MAximum a plébános főnökéhez (nem, nem Jézusra gondolok) fordulhatsz, de szerintem elhajtanak.
2017. máj. 3. 20:33
 27/32 anonim ***** válasza:
75%

Én hívő vagyok (igaz, nem evangélikus, hanem katolikus), de azért valahol mégis hadd védjem meg a kérdezőt.

Keresztlevél kell az esküvőhöz, Ez egy hivatalos igazolás abból a templomból, ahol megkereszteltek. Ennek kikérése egy teljesen normális igény. Hiába van meg a régi keresztelő lap. 3 hónapnál frissebb kell ,mert ezen nem csak a keresztelés van rajta, hanem más is (pl. ha volt már házasság, stb.) Ennek kikéréséért elvileg nem kérhetnek pénzt. Én is kértem ki a sajátomat, kb. fél éve, és szóba sem került, hogy fizetni kell érte.

A szertartás maga más kérdés. Aki aktív tagja az egyházközségnek, ott nem szoktak kérni, de aki nem jár templomba, ott sokszor kérnek pénzt. Az evangélikusok esetében meg még inkább érthető: egy kis létszámú felekezetről van szó, nehezen tartják fenn magukat.

2017. máj. 3. 21:19
 28/32 anonim ***** válasza:
75%

egyhazadot mindenhol elkerik 5-10 evre visszamenoleg es akar elo9re is.

Teljesen normalis gyakorlat Vedd ugy tagsagot fizeted ki ami kotelezo a templomi eskuvohoz.

Nem tetszik ? ott a varoshaza lehet ott eskuvot tartani

2017. máj. 4. 12:09
 29/32 anonim ***** válasza:
100%
Az egyházi adót minden esetben (úgy tudom ) amúgy is be kell fizetni ha templomi ceremóniával is házasodtok. Nem csak a keresztlevél miatt :) szóval az eseted nem egyedi. Ez alap, ha eddig nem fizetted
2017. máj. 5. 14:22
 30/32 anonim ***** válasza:
20%

hát ez eszméletlen. Máskor meg azt mondjátok, milyen ember az, aki az általa szeretett társ kedvéért nem megy be a templomba, és fogad hűséget, ha neki ugyan semmit sem jelent, de a szeretett társnak pedig sokat...

A kérdező nem maga akar annyira a templomba menni, de mivel szereti és tiszteli a társát, ezért megteszi a kedvéért.

És igen, gusztustalan, amit az egyház csinál. Mi minden évben befizettük eddig az egyházadót. Minden évben szeptemberben szedték. Az ideit be kellett fizessem FEBRUÁRBAN, hogy kiadják az igazolást, amivel másik templomban kereszteltethetem a gyerekemet. Eddig tartott nálam is a befizetés. Istenben hinni nem csak a templomban lehet, így meg végképp nem.

2017. máj. 7. 21:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!