Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi az, hogy szülőköszöntés? Ki lehet hagyni?
Több helyen olvastam esküvői "menetrendként", hogy összeadás után van olyan, hogy szülőköszöntés.
Voltam már néhány esküvőn, de azok mind úgy néztek ki, hogy bevonult mindenki, elmondta az anyakönyvvezető a mondandóját, gyűrűhúzás, utána aláírás, mondott még pár dolgot, aztán mindenki felpattant, és mentek gratulálni a párnak. Hosszú sorokban álltak az emberek, hogy szinte kötelező puszikat adjanak a pár mindkét tagjának. Valamikor közben volt egy pezsgőosztás is, aztán a pár mindig lelépett fotózkodni, és a lakodalom helyszínén találkoztunk velük újra, ahol szintén nem mondtak beszédet, csak hogy "köszi, hogy eljöttetek" és slussz.
Nem volt túl jó a családommal a kapcsolatom, így ha nekem lesz egyszer esküvőm, és nem akarok szülőköszöntést, sem apa lánya táncot. A lehető legtöbb ilyen dolgot ki szeretném majd hagyni.
De milyen ilyen dolgok hagyományosak még egy esküvőn/lakodalomban? Minden érdekel ami a menyasszonnyal és az ő, illetve a vőlegény szüleivel kapcsolatos.
Köszi :)
A szülőköszöntő, amikor aláírás után a pár ad valami ajándékot a szüleinek. Általában anyukáknak egy csokor virág, apukáknak meg valami alkohol szokott lenni, jellemzően egy üveg bor.
Mi jóban vagyunk az ősökkel, de nem kértünk szülőköszöntést, mert beszéltünk erről nekik és ők maguk azt mondták, hogy felesleges, erre ne költsünk. Helyette meglepetésként kaptunk egy verset az anyakönyvvezetőtől meg egy fogadalmat, ami nagyon meghatott. Gondolom az idő kitöltése miatt készültek ezzel a kis plusszal.
Szóval nyugodtan ki lehet hagyni. Bár ezt te is tapasztaltad más esküvőkön.
Nekünk volt szülőköszöntés, én szerettem volna, a páromnak meg mindegy volt, hogy kérjük-e, annyira nem jelent sok plusz költséget, hogy emiatt hagytuk volna el. Én azért szerettem volna, mert szerintem ez egy szép gesztus. Nekem már csak anyukám van, és szerettem volna valóban megköszönni neki, amiket értem tett.
Még szülőkkel kapcsolatos hagyomány, hogy a menyasszonyt a szertartásra apuka vezeti be (illetve nálunk anyuka, mivel csak ő volt már családtag), hogy a nyitótánc után a vőlegény a menyasszony anyjával, a vőlegény apja a menyasszonnyal táncol, aztán tovább sorban a rokonokkal. Örömapa szokott mondani pohárköszöntőt is. Illetve van egy hagyománya, hogy tortavágás után a közeli rokonoknak milyen sorrendben adják át a szeleteket. De ezekre rá tudsz keresni a neten, mert pár helyen sokkal jobban le vannak írva ezek az esküvői hagyományok, mint ahogy én el tudnám mondani.
Nővérem esküvőjén volt vőfély. A vőfély vezeti az lagzit. Mindig tájékoztat hogy mi fog történni, bohóckodik, javítja a hangulatot, játékokat csinál, megtáncoltatja az embereket. Ilyen szempontból jó ha van, viszont én nem szeretem a meglepetéseket, szóval nálam nem nyerő.
A tesóm esküvőlyen tanu voltam. Úgy volt hogy csak aláírok, erre kitalált valami hülye játékot (nem tudom hogy a pár tudott-e erről), hogy itt a vőlegény, de hol a menyasszony? Hozzál nekem egy fiatal lányt, meg egy öregasszonyt, akkor beöltöztettek egy fiút lánynak, őt hozták ki. Kérdi a vőlegényt, ő a menyasszony? Nem.
Szóval ilyen gagyi. Én ki nem állhaton az ilyet, az főleg nem tetszett hogy a tudtom nélkül kellett főszereplőnek lennem ebben.
Viszont más lagziban is láttam már hasonlót.
Aztán lehet tányért törni, rizst dobni, csokrot/harisnyakotőt dobni, gagyi katekokat játszani (a tojást vezesd a vőlegény egyik nadrágszárán be, a masikon ki, persze középtajon lesz az érdekes). Játék során a vőlegénynek be kell bújni a menyasszony szoknyája alá, közben mondja a nyuszi ül a fűben verset.
Lehet menyasszonyt rabolni. Tesóméknál a menyasszonyrablokkal ment a kamerás, így ezt a részt érdekes volt visszanézni, hogy mit bohóckodnak meg beszélgetnek (ittasan, privátban). :D
"annyira nem jelent sok plusz költséget, hogy emiatt hagytuk volna el"
Nekünk elég kis költségű és egyszerű esküvőnk volt, számított az a pár ezer forint is. Nagyobb buliban lehet, hogy nekünk is mindegy lett volna.
2 hónap alatt leszerveztem 30 főre, szülőköszöntővel úgy, hogy párom szülei elváltak ezer egy éve, az én szüleim meg 8 évig nem nézték jó szemmel,hogy együtt vagyunk. Konkrétan 2015 májusáig az volt a meggyőződésem,hogy ha egyszer lenne esküvő el se jönnének a szüleim, vagy legalábbis apám sztrájkolna. Májusban megtört a jég. Életében először hajlandó volt találkozni a párommal.
Szerinted 8 év után milyen bemutatni az Apádat az élettársadnak és fordítva? Elég paradox.
Aztán voltunk lent még 2 alkalommal,mikor Július közepén kipattant az ötlet,hogy esküvő. Eljöttek és jól érezték magukat. Volt szülőköszöntő. Anyáknak virág, apáknak a kedvenc italuk.
Apám zokogott az esküvőn. Szerintem érdemes ilyet tartani, ha még viszontagságosak voltak is a körülmények.
Esküvőn még szokás a gyertyagyújtás. A két anya a két gyertyát meggyújtja, majd a ceremónia adott pontján a házasulandók megfogják a gyertyákat és egy középen elhelyezettet meggyújtanak közösen.
A másik a homoköntés. Színes homok van mindkét tálkába, majd összeöntik egyszerre őket...ez utóbbival annyira nem tudok azonosulni. Voltunk egy esküvőn,ami hipp hopp le lett zavarva, holott még homokoztak is :D Nem volt maradandó élmény.
Apa lánya tánc nálunk nem volt, mert nem volt az a kifejezett lagzi. Étterembe mentünk át, ahol este 10 ig voltunk, majd átmentünk hozzánk még azokkal,akik fiatalosabb szelleműek voltak és elszórakoztunk, medencéztünk...stb.
Menyasszonytánc: Sokaknál itt csúcsosodik ki az érzelmi kavalkád. Én már a ceremónia előtt megcsináltam a magunkét, mikor az anyakönyvvezető -annak ellenére,hogy tudta mi a terv- megkérdezte,hogy ne -e apám kísérjen be. Aztán kihívta. Apámra néztem addigra bedagadt szemekkel és bocsánatot kértem,hogy kihívattam,de szerettem volna ha Ő kísér be. Erre elsírta magát, átölelt. Végünk volt. Ezen jobban már csak a párom lepődött meg jobban. Egyrészt az esküvő izgalma, másfelől,hogy 15 percet késtünk, hogy azt se tudta mi lesz rajtam és még apám is kísér be, holott abba volt biztos egyedül, hogy egymagamban lobogok be :D A videón látszik,hogy küzd :D
Tehát akármilyen legyen a viszony/iszony az enyémnél nem lehetett rosszabb. Csak,ha mondjuk vertek...mert azt engem sose, csak vasszigor. Kell az a köszöntés, csak a szüleid. Csak van irányukba valamiféle hálád. Nekem is volt. Az,hogy mégis felengedett, képes volt saját maga büszkeségén és hatalmas makacsságán túllendülni. Még ha 8 év kellett hozzá.
5 vagyok. Most már azt hiszem tesóm esküvőjén is volt köszöntés. Ha az volt az amire gondolok.
Én utáltam. Mindenki sírt rajtam kívül. Én meg úgy voltam vele, hogy biztos nem fogok egy násznépnyi ember előtt bőgni.
Vagy húsz perc biztos volt, ott szenvedtem már,de szerintem az sen jobb ha valaki szarrá sírja a sminkjét még a lagzi elején.
De könnyen meglehet hogy én vagyok fura.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!