Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Ha egy katolikus templomban...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ha egy katolikus templomban szeretnénk az esküvőnket tartani, akkor ahhoz kötelező a keresztelkedés, vagy valami ilyesmi? Vagy egyáltalán mi szükséges ehhez?

Figyelt kérdés
se a párom , sem én nem vagyunk megkeresztelve , viszont szeretnénk egy gyönyörű nagy esküvőt amit hála istennek tudunk is finanszírozni . és nem tudom mi szükséges ahhoz , hogy templomban esküdjünk . még nem kezdtünk bele a szervezésébe , de az eljegyzés már megvolt . és még esküvőszervezőt sem fogadtunk . szeretném a tanácsotokat kérni , hogy hogyan legyen egy álombéli esküvőm . köszönöm
2010. márc. 27. 14:20
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Na, itt sok mindent írtak, de senki sem az igazat. Mi most végeztünk a jegyesoktatással, úgyhogy naprakész infókkal tudok szolgálni. Tehát: katolikus esküvő esetén legalább a pár egyik tagjának meg kell lenni keresztelve. Ha egyik sincs, legalább az egyiknek meg kell keresztelkednie. Jegyesoktatásra pedig együtt kell járni.

A megkeresztelkedés legalább egy évet vesz igénybe, ha lassabban tanulsz, akkor többet.

Ha az egyik fél meg van keresztelve, akkor viszont a másikat sem automatkusan nem keresztelik meg, se nem kötelező megkeresztelkedni az esküvő miatt. Jegyesoktatás után simán össze kellene adni őket az egyházjog szerint. Más kérdés, hogy sok helyen ragaszkodnak a megkereszteléshez.

Ha úgy döntesz, hogy megkeresztelkedsz, csak akkor fognak megkeresztelni, ha úgy látják, hogy hívő ember lettél. (Ezért kell a sok idő, 1 év vagy több.) Hittanra és misére kell járnod rendszeresen, gyónni és áldozni is kell, azt hiszem, bár a gyónásban és az áldozásban nem vagyok biztos. A mise meg a hittan az tuti.

Tehát senki nem vádolhat majd képmutatással, ha "kiérdemled" a keresztséget.

2010. márc. 28. 16:31
 22/24 anonim ***** válasza:

10.56-os vagyok. Amint mondtam, ezt szerintem papja válogatja. Egyik barátnőm keresztanyja még csak meg sem volt keresztelve, még is lehetett keresztanya... amikor én keresztelkedtem, az volt a kikötés hogy legalább keresztelve legyen a leendő keresztszülő. A két éve keresztelt fiataloknál már az is kikötés volt, hogy bérmálkozva legyen az illető vaaagy ha netántán katolikus házasságban él, akkor azzal kell együtt élnie még mindig, akihez hozzáment, mivel ugye az egyháznál nincs válás, és házasságtörésnek számít ha mással élsz. Pl bérmaszülőm nekem is ezért lett egyik barátnőm, hiába olyan idős mint én. (Ez mind mind más papnál volt)

A papok többsége már örül ha valaki egyházi esküvőt akar, ezért igyekeznek gyorsan lezavarni az egészet, kifizettetni velük egy tucat egyház adót utána, növelni a hívek számát, stb :) Na jó nem, de a lényeg hasonló... A szentségekben van egy sorrend, a házasság pedig már igen csak a tetején van. Egy szentség felvétele előtt mise mise mise, meg kell gyónni, illetve áldozni. Ezekhez már elsőáldozás is kell. (elsőáldozást sokszor keresztséggel együtt, egyszerre letudják) Szóval a mi papunk ugyan nem öreg és maradi, de ő az előírt szabályok szerint hajlandó csak eljárni, míg pl ismerek olyan papot, aki "pogány" párt készített fel 4 hónap alatt az esküvőre, majd össze is adott. Ebből kifolyólag gondolom úgy, hogy a legtisztább ha bementek ketten a plébániára (ez is imponálóbb azért, mintha csak egyedül), és rákérdeztek hogy mi a dolgotok... Még időben, 1,5-2 évvel az esküvő előtt, nem pár hónappal a kigondolt időpont előtt.

2010. márc. 28. 18:37
 23/24 anonim ***** válasza:
Még nem olvastam végig az összes választ, ám azt elmondanám, hogy a katolikus liturgiában kétféle templomi szertartás is létezik éppen azért, hogy a mélyen hívők és a "nem olyan nagyon templomjárók" is Isten házában köthessék össze az életüket. Van a templomi esküvő, illetve a nászmise. Ez egy hosszabb, másfél órás mise, aminek a végén összeadnak benneteket, az elsőnél nincs mise, csak az egybekelés.
2010. ápr. 3. 15:47
 24/24 anonim válasza:

Bennem elég vegyes érzelmeket váltott ki ez a téma, meg a sok +/- válasz...

Csak a véleményem mondom el mert ki kell írnom magamból, de ha valakinek nincs kedve olvasni hagyja ki.

Szóval első körben szerintem tisztázd hogy mit is akarsz igazából, illetve hogy azt miért is akarod.

Ha azért akarsz templomi esküvőt mert az szép, és kislány korod óta erre vágysz meg minden az szép, de nem érzed át a lényegét. Ha azért akarsz ott esküvőt mert az Isten előtt tett fogadalmat többre tartod mint egy anyakönyv vezető előtt aláírt papírt, akkor meg már van valamilyen hited/vallásod. Ha viszont ez van akkor viszont nyilván semmi problémád a keresztelkedéssel, hogy hivatalosan is hívő légy...

Azzal hogy hívővé válsz elfogadsz bizonyos szabályokat melyet az egyházad hoz. Ez a katolikusoknál (nem tudom mi a hivatalos neve) az oltári szentségek sorrendje. Ez ideális esetben: keresztelés (csecsemőként), elsőááldozás gyerekként, bérmálkozás fiatal felnőttként, esküvő, és temetés... Ez egy rendszer amit a katolikusoknak be kell tartani. Ha templomi esküvőt szeretnél ezt az utat végig kell járni... persze nem tehetsz róla hogy szüleid nem tették meg, de attól ha akarod az egyiket, az előtte lévőket pótolnod kell...

a kérdésed kétértelmű, és mivel nem ismerlek nem tudom hogy gondoltad, de nekem az jött le hogy az egész keresztelkedés dolgot csak cécónak gondolod amin át kell esned hogy meglehessen az álmod...

Ha nem így van akkor bocsi, ez esetben a válasz, igen az egyikőtöknek keresztelkedni kell, ami időt vesz igénybe.

Ha tényleg csak macerának látod a keresztelkedést, akkor viszont joggal neveznek a többiek képmutatónak... A katolikus vallásból csak az kell ami tetszik, ami időt igényel az nem? egy tényleg hívő nem gondolkodik így...

Mondom nem akarlak bántani, ítélkezni, mert nem ismerlek. Ismeretlenként azt mondom, tedd a szívedre a kezed, és őszintén válaszolj magadnak (ez néha nagyon nehéz, és sokan még magukkal se bírnak őszinték lenni) miért szeretnéd a templomi esküvőt? kislányként nyílván azért, mert szép, meg álom... de most felnőtt vagy! Azért szeretnéd mert szép, és errőúl álmodtál életedben, vagy mert egy olyan esküt szeretnél tenni amit komolyabbnak tartasz, mint egy szerződés aláírást? Bocsi ha nem jól érzem, de a kérdésedből, és leírásból én úgy érzem, hogy nem vallási okokból akarod... hanem mert szép...

És megértem ha azért akarod! de tényleg lehet csomó máshol is szép, ezeket is vedd számításba, lehet beleszeretsz egy másik helyszínbe...

(márcsak ezért is érdemes esküvő szervezőt fogadni! ingyenes a szervezés, szóval csak segíteni tud...)

technikai dolgok:

a katolikusok az egyik legszigorúbbak... Ha nem a katolikus valláshoz ragaszkodsz, akkor egy református vagy evangélikus pappal gyorsabban túleshettek minden kötelező előkészületen...Azt hogy hogy kell okatatásra meg ilyenekre járni azt már előttem leírták..

én megértelek, hasonlóan gondolkodom... világ életembe templomi esküvőt szerettem volna (szerencsére én meg vagyok keresztelve szal nálam csak az oktatás kell majd) de én bevallom nem tartom a vallásom, azért szeretnék templomi esküvőt mert szép... de belátom azt is hogy ez képmutatás...

egyébként meg nagyon sok boldogságot kívánok nektek és csodaszép esküvőt!

2010. jún. 11. 15:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!