Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Az esküvőt kinek kell rendezni anyagilag, és az eljegyzési ebédet? a lány szüleinek, a fiúnak a szüleinek? vagy a nőnek és a férfinak?
Hagyomány szerint?
és a nem hagyomány szerint
Hagyomány szerint az eljegyzési ebédet a lány szülei fizetik.
Az esküvő költségei hagyományosan (bemásolom, mert nincs kedvem annyit írni):
A menyasszonyé:
- a võlegény jeggyűrűje
- a messzirõl jövõ vendégek elhelyezése
- esetleges nászajándék a võlegénynek
- apró figyelmességek, a nyoszolyólányoknak, és a szülõknek.
A võlegényé:
- a legénybúcsú
- a menyasszony jeggyûrûje
- a menyasszonyi ruha
- a menyasszonyi csokor és kitüzõk a vendégeknek
- az esketési költségek (anyakönyvvezetõ, templom)
- a nászút
- nászajándék a menyasszonynak
- apró figyelmességek .a võfélynek
A menyasszony szülei:
- az esküvõi Bejelentõ és a meghívók.
- a saját ruhájuk
- virágdísz az anyakönyvvezetõnél, a templomban, az autóra és az ünnepi asztalra
- a nyoszolyólányok csokrai
- a lakodalmi torta
- az ünnepi osztat költségei (ételek,. italok] és a zene
- esküvõi ajándék az ifjú párnak
- a fényképész
- az esküvõi autó vagy kocsi
A võlegény szülei:
- saját ruhájuk
- esetleg a nászút
A võfély és a nyoszolyólányok:
- saját ruhájuk..
- utazási és szállásköltségek
- esetleg a legénybúcsú
Nem hagyomány szerint meg ahogy megegyeznek, ahogy jónak látják.
Akik elég felnőttek összeházasodni, fizessék is, ne mástól várják az ezzel kapcsolatos költségeket.
Az is hagyomány volt régen, hogy a nő (jobb esetben) szűz volt amikor férjhez ment, de ha jól sejtem, ezt nem tartjátok.
Az eljegyzési ebéd nálunk volt. A gyűrűket a férjem szülei állták. Az esküvőt mi fizettük (visszajött a nászajándékból), egyéb kellékeket, ruhákat, dekort, apróságokat mi fizettünk.
Nem a szokást néztük, hanem, hogy ki mit tud segíteni. Szülők sütöttek süteményt, meg közeli rokonok, ezt otthoni fogyasztásra, vendégfogadásra.
A hagyományokat fent leirták.
Nálunk a lány és legénybúcsút a szervezők fizették, a lányok és a fúk. szuper volt.
2-es vagyok, nálunk nagyon szűk körű esküvő volt. A gyűrűket mi vettük, eljegyzést nem tartottunk, az esküvő költségeibe és a szervezésbe besegítettek a szüleim, ez volt az ő nászajándékuk.
Szerintem a mai világban már úgy illik készülni, hogy olyan esküvőt tartsunk, amit ki tudunk fizetni, nem a szülőktől kell várni, hacsak ők nem ajánlják fel a segítségüket, mint nálunk.
Hogy ki mennyire tartja a hagyományt, az is változó, vannak családok, akik jobban ragaszkodnak hozzá, vannak, akik kevésbé.
Én egyik verziót sem tartom rossznak, ha az a családban mindenkinek megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!