Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Párom katolikus, én református, katolikus templomi esküvőt szeretnénk, mit tudtok erről mondani?
Például, van e akadálya, pap mit fog szólni, jegyesoktatás lesz e? De ettől függetlenül mindenre kíváncsi lennék!
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nem papfüggő. Össze kell adni, de nyilatkozol, hogy a gyerek katolikus lesz.
A párom nincs megkeresztelve, én katolikus vagyok, és ez semmi problémát nem jelent, friss infó, ezen a héten mondta a pap.
Jegyesoktatás mindenhol van.
Jogotok van ÖKUMENIKUS ESKÜVŐT kérni. Sőt, szerintem azt kéne kérnetek, hacsak valamelyiktek nem ragaszkodik a saját vallása szerinti esküvőhöz.
Ha katolikus esküvőt akartok, tényleg meg kell ígérni, hogy a gyereket katolikusnak fogjátok nevelni, de akkor is érdemes olyan papot keresni, aki nem a "kákán is csomót kereső" fajtához tartozik. Ha nem helyi plébános az illető, elbocsátót kell kérni a helyi paptól, amit jó, ha az eskető pap tesz meg (levélben vagy telefonon szokás), így be is írják a helyi házasultak anyakönyvébe, hogy máshol kötöttetek házasságot, de katolikus vallás szerint.
Az ökumenikus esküvőnél nincs ígéret a gyerekek vallásának kötelező volta felől, de mindenképpen meg kell egyezni. Többnyire a lányokat az anya, a fiúkat az apa vallására szokás kereszteltetni, de lehet úgy is, hogy az elsőszülött megy az apa vallására, a másodszülött meg az anyáéra, vagy ez már rajtatok múlik. De mert a keresztelő, maga a keresztség a KERESZTÉNYSÉGRE történik, a Szentháromságos Egy Istenre, így igazándiból a keresztelés szempontjából ez már kevéssé fontos.
Figyelj, ha szabad javasolni, mondanám: amennyiben kifogtok egy olyan papot(ez sajnos előfordulhat, nem gonosz vagy rosszindulatú, csak tájékozatlan), aki nagyon kötekszik, megtagadja az ökumenikus esküvőt, áttérést szorgalmaz, vagy azt mondja, muszáj (és te nem akarod), tudd, hogy abszolút jogod van megtartani a saját vallásodat, az egyházjogban NINCS előírás kötelező áttérésre, jogotok van akár máshol, más pap előtt esküdni, és ökumenikus esküvőhöz is jogotok van.
Ó, és kérlek, NE a Katolikus Egyházat szidjátok, ha a pap megtagadja valamelyik kéréseteket.
Sok sikert, és sok boldogságot!
Szia!
Az én szüleimet egyidőben eskette a katolikus és a református pap. Ez biztosan lehetséges manapság is.
Anyósom református, apósom katólikus, a katólikus templomban katólikus pap katólikus ceremóniával adta őket össze. A gyerekek katólikusok, a nagyobbik lány református IFIbe jár.
Az eskető pap az igazi keménykalapos katólikus pap, tudta, hogy az anyósom 3hónapos terhes, mégis gond nélkül adta őket össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!