Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen névváltoztatás lehetséges házasság után?
Hivatalosan nem lehetsz.
Amik közül választhatsz:
Kiss Pistáné
Kissné Nagy Mari
Kiss Pistáné Nagy Mari (életemben nem láttam még, aki így viselte volna a nevét)
Kiss Mari
Nagy Mari (tehát megtartod a lánykori neved)
Kiss-Nagy Mari
Nagy-Kiss Mari
Ennyi választási lehetőséged van, slussz-passz, ebből lehet válogatni.
hát az nem tudom, hogy lehet-e Varga B. keresztnév de V. Boros lehet, azt tudom..
egyébként még ezeket ismerem:
Varga Béláné Boros Mária
Vargáné Boros Mária
Varga Mária
( bocsi a Béla meg Máriáért, csak muszáj volt valamilyen példát írnom)
Lehet.
Amúgy itt több verziót is találsz:
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__eskuvo__1..
Úgy tudom,hogy így nem lehet rövödöteni,hogy B. Lehetsz kötőjeles,de inkább példákat írok:
Varga-Boros
Vargáné Boros
Varga Ferencné Boros
Varga Ferencné
Varga és a keresztneved
ezek a variációk a Ferencért pedig bocs,de így tudtam csak szemléltetni :)
Én biztos,hogy megtartom a leánykori nevem,nem kerül pénzbe kicserélni a papírokat és már megszoktam,szeretem, a gyerekek pedig úgyis a férjem nevét kapják.
"Lehet.
Amúgy itt több verziót is találsz:"
Dehogy lehet! Olvass már utána a jogszabáyban, vagy legalább a Helyesírási Tanácsadó Szótár legfrissebb kiadásában...
Parancsolj itt a törvény alkalmazd!
Milyen házassági nevet lehet választani?
Talán jobban követhető, ha egy példán levezetve tekintjük át a lehetőséget. Nézzük meg, hogy Kiss Gizella és Szabó István a házasságkötés után milyen nevek közül választhat.
A feleség a házasságkötés után választása szerint:
1. kizárólag a maga teljes nevét viseli (Kiss Gizella),
2. a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással (Szabó Istvánné),
3. a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Szabó Istvánné Kiss Gizella),
4. a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja (Szabóné Kiss Gizella), vagy
5. a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Szabó Gizella).
A férj a házasságkötés után:
1. kizárólag a maga teljes nevét viseli (Szabó István), vagy
2. a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Kiss István).
A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatják, hozzáfűzve a saját utónevüket (Szabó-Kiss István és Szabó-Kiss Gizella, illetve Kiss-Szabó István és Kiss-Szabó Gizella) .
A választás során a feleknek csak arra kell figyelniük, hogy:
1. csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét (tehát az nem lehetséges, hogy a feleséget Szabó Gizellának, a férjet pedig Kiss Istvánnak hívják), illetve
2. a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet (ez akkor érdekes, ha valamelyik fél családi neve már eredetileg is kéttagú, például, ha a férjet Szabó-Kovács Istvánnak hívták volna, a feleség nem lehet Szabó-Kovács-Kiss Gizella) .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!