Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Egyházi esküvőnél lehet kérni...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Egyházi esküvőnél lehet kérni a lelkészt, hogy milyen beszédet tartson?

Figyelt kérdés

A családom nagyon vallásos, apukám lelkész is, de őt nem akarom megkérni, hogy a nagy napon is dolgozzon.

A párom családja egyáltalán nem vallásos, de nem is ateisták.

Nekünk fontos lenne az, hogy egyházi is legyen, de nem vagyunk nagy hívők. Pl ezek a régi, döcögős zsoltárok nekem nagyon bántják a fülem, és tuti nem fogja őket senki énekelni. Az is idegesít, amikor egy szót se beszélnek a párról, csak a Bibliáról. Voltam már egyházi esküvőn, tudom hogy megy.

Egyelőre erről nem akarok a szülemmel beszélni, mert még nincs itt az ideje, most csak érdeklődnék.

A lelkész akit felkérünk, kérhetjük, hogy ne öregasszonyos istentiszteletet tartson nekünk, hanem egy vidám, örömteli alkalom legyen? Református amúgy.

2014. nov. 16. 09:34
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Szerintem édesapádnak kifejezetten rosszul esne, ha nem beszélnéd meg vele ezt a dolgot.

El kell menni meghallgatni a lelkészt egy istentiszteleten, akit terveztek választani. Nagyon máshogyan az esküvőn se fog beszélni.

A zsoltárok nem döcögősek, a dicséretek között pedig kifejezetten pörgősek is vannak. Azzal van a baj, ahogy éneklik.

Milyen az "öregasszonyos" istentisztelet?

:)

2014. nov. 30. 02:05
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát nézd, a helyzet a következő: én is református lelkész vagyok, és igen-igen rosszul esne, ha a gyerekeim közül bármelyik ha nem is engem kérne meg az esküvőn a szolgálatra, de legalább nem kérne meg, hogy valami módon szolgálhassak. És ez nem lelkészi presztizs, hanem egészen egyszerűen az a dolog, hogy a lelkész számára a gyermekeinek a nagy eseményei (konfirmáció, esküvő, unokák keresztelője, stb.) az a szituáció, amikor találkozik a szolgálata (gyakorlatilag az életműve) és a családi élete. Tudom, hogy az esküvő nem édesapádról szól, hanem rólad, de ha teljesen ki akarod zárni, akkor ezen érdemes elgondolkodni: miért ennyire idegen neked az, amiben felnőttél? Akkor itt valami nem jól működött - vagy édesapád szolgálatában, vagy a kettőtök kapcsolatában.

Amúgy a házasságkötés mindenképpen istentisztelet keretében történik, a liturgia kötött, tehát showműsort egy lelkész se fog vállalni - még ha szabadtéri istentiszteletről lenne is szó, annak is meg van a liturgiája (amúgy nekem is volt már szabadtéri szolgálatom, azóta minden párt le is beszélek róla, ha ilyen ötlettel keresnek meg. Egy 10 éves házassági évfordulóra kerti partinak tök jó, de az esküvő ünnepélyességétől megfosztja az ifjú párt).

Ami a legfontosabb: nem tudom, hogy milyen a kapcsolatotok édesapáddal, de érdemes lenne sokat beszélgetnetek. Amíg lehet, amíg él, mert utána bármennyire is szeretnéd, már nem lesz rá lehetőséged...

Egy konkrét javaslatom is van az esküvővel kapcsolatban: ha mindenképpen másik lelkészt szeretnél, próbáld meg, de javaslom, hogy legalább a fogadalomtételre édesapádat kérjétek fel. Így más lelkész prédikál (de csak akkor van értelme megkérni mást, ha van olyan lelkészismerősötök, -barátotok, aki jól ismer, és személyes dolgokat tud belevinni a prédikációba), és a fogadalmat pedig édesapád veszi ki tőled és a párodtól is.

Legyetek boldogok, Isten áldjon!

Szeretettel:

egy református lelkész

2015. jan. 3. 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!