Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvő után mennyi ideig tart a névváltoztatás miatti okmánycsere? Ha jóval az esküvő után döntök úgy, mondjuk egy évvel később, hogy felveszem a férjem nevét, akkor magasabb illetéket kell fizetni, vagy bonyolultabb elintézni?
Külföldön élünk, viszont az esküvőnk otthon lesz. Szeretném felvenni a párom nevét, viszont nincs túl sok időm a névváltoztatásra, illetve az iratok cseréjére, főleg, hogy nem csak a személyimre van szükségem egyből, hanem az útlevelemre és a jogosítványomra is. Mindezt tetőzöm azzal, hogy babát várok, még vissza kell repülnöm és versenyt futok az idővel: ha nincs meg egy-két héten belül az összes iratom, akkor már nem tudok repülővel visszajönni, mert nem fognak felengedni a 35. hét után.
Az lenne a legjobb, ha esküvő után nem kellene egyből cserélnem mindent, hanem még elhagyhatnám az országot a régi papírjaimmal és majd itt szépen nyugodtan a nagykövetségen elintéznék mindent. Viszont az anyakönyvvezető erre azt mondta, hogy szerinte nem megoldható, mert ha az esküvő napján ő bejegyzi a férjezett "új" nevemet, az nagyon hamar bekerül a központi nyilvántartásba és gond lehet, hogy a papírjaim még a régi nevemre szólnak, amikor elhagyom az országot.
Ha ez tényleg igaz és valóban sokáig tart az okmánycsere, akkor viszont maradnom kell még a leánykori nevemen egy ideig.
Kérdező: itt az utolsó hozzászólás kapcsán én kérdeznék vissza. :)
Emlitetted hogy a leánykori neveden maradtál mert nem akartatok neki futni a papirok cseréjének. A házasságkötéskor ezzel ellentétben felvetted a férjed nevét? Ha igy van, akkor soha nem volt gond pl reptereken útlevél ellenőrzéskor pl?
Mi is hasonló cipőben járunk. Nyár végén házasodunk és 5 munkanappal később repülünk is külföldre, ahol eredetileg élünk. Biztos hogy nem kezdjük meg az okmányok cseréjét, én csak attól tartok hogy emiatt lesz valami gond előbb utóbb valamelyik útlevél ellenőrzésnél, mert a házasságkötésnél viszont 100% hogy a párom (mert én a férj vagyok) felveszi a nevemet. Ezt várja legjobban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!