Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvő után mennyi ideig tart a névváltoztatás miatti okmánycsere? Ha jóval az esküvő után döntök úgy, mondjuk egy évvel később, hogy felveszem a férjem nevét, akkor magasabb illetéket kell fizetni, vagy bonyolultabb elintézni?
Külföldön élünk, viszont az esküvőnk otthon lesz. Szeretném felvenni a párom nevét, viszont nincs túl sok időm a névváltoztatásra, illetve az iratok cseréjére, főleg, hogy nem csak a személyimre van szükségem egyből, hanem az útlevelemre és a jogosítványomra is. Mindezt tetőzöm azzal, hogy babát várok, még vissza kell repülnöm és versenyt futok az idővel: ha nincs meg egy-két héten belül az összes iratom, akkor már nem tudok repülővel visszajönni, mert nem fognak felengedni a 35. hét után.
Az lenne a legjobb, ha esküvő után nem kellene egyből cserélnem mindent, hanem még elhagyhatnám az országot a régi papírjaimmal és majd itt szépen nyugodtan a nagykövetségen elintéznék mindent. Viszont az anyakönyvvezető erre azt mondta, hogy szerinte nem megoldható, mert ha az esküvő napján ő bejegyzi a férjezett "új" nevemet, az nagyon hamar bekerül a központi nyilvántartásba és gond lehet, hogy a papírjaim még a régi nevemre szólnak, amikor elhagyom az országot.
Ha ez tényleg igaz és valóban sokáig tart az okmánycsere, akkor viszont maradnom kell még a leánykori nevemen egy ideig.
Ha ügyes vagy, és jófej ügyintézőket fogsz ki, elég hamar megvannak az iratok, de ehhez egész nap a hivatalokat kell járnod, ami terhesen nem valami nagy élmény...
A személyi igazolvály leghamarabb egy hét alatt van kész, a lakcímkártyát viszont a csekkek befizetése után azonnal odaadják. Jogsival ugyanez a helyzet: hét munkanap alatt vállalják, be lehet érte menni, vagy kérheted a kipostázást is, ha addigra nem tudnál itthon lenni.
Az útlevélre az okmányiroda leterheltségétől függően egy-három hetet kell várni, itt azonban van egy praktika, amivel plusz költségek nélkül gyorsíthatod az eljárást: menj be Pesten a Visegrádi utcai központi okmányirodába, és csináltasd meg ott! Egy hét alatt kipostázzák, ott nem lehet érte menni személyesen.
Az anyakönyvvezető nem mondott teljesen igazat: a házasságkötés után ugyanis 30 napod van arra, hogy elindítsd az összes iratod cseréjének kérelmét. Ez alatt az idő alatt jogos van használni a régi irataidat, de mindig legyen nálad a házassági anyakönyvi kivonatod, mert csak így érvényesek!
Nem ajánlom, hogy a lánykori neveden maradj, ha később fel szeretnéd venni a férjed nevét: később ugyanis csak belügyminisztériumi engedéllyel változtathatod meg a neved, és ez 10 000 forintodba fog kerülni, persze az új okmányok igénylésének díján felül.
Remélem, segítettem! :)
Igen, segítettél sokat!
Köszönöm szépen! Tehát ha minden jól megy, akkor is három hetet rászámolhatok.
Szerinted mindezt lehet párhuzamosan is csinálni, vagy pl az útlevelem cseréjével meg kell várnom azt, hogy készen legyen a személyim?
Lehet, hogy már most elejtek egy telefont a nagykövetség felé, hogy mennyibe kerülne az nekem, ha visszaérkezésünk után itt cseréltetek ki mindent. És persze most még eszembe jutott, hogy a banknak, a tb-nek és az apehnak is szépen le kell jelentenem mindent, mert az összes magyar jogosultságomat megtartottam a mai napig, nem jelentkeztem ki. Ha ezeket lehet levélben is, akkor talán még bevállalom, ha viszont nem, akkor inkább várok vele addig, amíg már babástól lesz egy jó hónapom, hogy hazautazzak és mindent elintézzek. Vagy inkább kettő...
Szia, eddigi egyetlen válaszoló vagyok.
Ügyintézőfüggő az egész, ahogy már mondtam. Vegyük az alapesetet: szombaton tartjátok az esküvőt, hétfőn reggel nyolckor ott ülsz az okmányirodában sorszámmal a kezedben.
az ügyintéző adni fog egy csomó csekket, kb. 20 000 forint értékben. Ezekkel szépen elbattyogsz a legközelebbi postára, befizeted, és szerencsés esetben még aznap visszamész a nénihez a hivatalba. Ő elkéri a régi irataidat, a házassági anyakönyvi kivonatot, és a csekkeket. Ezután kiadja az új lakcímkártyád, és elindítja az új iratok kiállítási folyamatát. Fénykép, miegymás... Ekkor visszakapod a régi irataidat, a lakcímkártya kivételével. Ha minden kottára megy, egy hét múlva hétfőn ott lesznek az irataid a postaládádban. Az útlevél, ahogy fentebb írtam, már nem ilyen egyszerű: ha netán pesti vagy, és sikerül eljutnod a központi okmányirodába, akkor az útleveled is kész lesz egy hét alatt. Persze a központi irodába is vinni kell a régi iratokat, és a házassági anyakönyvi kivonatot.
Igen, 30 napon belül el kell indítanod az új adó- és TAJ-kártya igénylését is. Ezek szerencsére ingyenesek, de csak a lakóhelyeden illetékes hivatal állítja ki őket, tehát a nagykövetségen ezt nem tudod elintézni, ott csak útlevelet, személyit és lakcímkártyát állítanak ki.
Az, hogy ezek mikorra lesznek meg, szintén ügyintézőfüggő, ha jófej, és előadod a problémádat, ez is megvan egy hét alatt. Így összességében az esküvőtől számítva tokkal-vonóval két hét alatt megvan minden, a késést is rászámolva. Szerintem még mindig ez a legegyszerűbb megoldás, vagy megtarthatod a lánykori neved, de azt írtam felül, miért nem ajánlom... :)
Kedves utolsó válaszoló: nekem az anyakönyvvezető mondott 10000 forintot, amikor a házassági bejelentkezésnél nem tudtam eldönteni, felvegyem-e a férjem nevét, vagy ne. Ő mondta, hogy inkább vegyem fel, mert ha a lánykori nevemen maradok, 10000 forint az illeték, ha később mégis meggondolnám magam. Ez most márciusban volt, nem az őskorban...
Igen, belügyi tárca formálisan nincs, de attól, hogy nem ez a neve, és szét vannak dobva az osztályok más minisztériumokban, gyakorlatilag ugyanazt csinálják, mint eddig. Előző válaszoló voltam.
Akkor esetleg kérdezze meg újra.
A feladat valóban ugyanaz, hiszen névváltoztatás akkor is volt, most is van, de már az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium látja el.
A névviselelés módosítása anyakönyvi eljárásban történik (ez a házassági névre vonatkozik és 5000 Ft az illetéke, a névváltoztatás az IRM hatásköre és 10000 Ft az illetéke (az első ízben történő névváltoztatásra értendő, születési családi és utónévre vonatkozik).
arra is érdemes figyelni, főleg annak, akinek vagy sürgősek, vagy egyszerre kellenek az új papírok, hogy a személyi igazolvány cseréje 2-3 hétbe telik. (legalábbis a 12. kerületben.) ugyebár azzal kell kezdeni, mert (új) személyi minden egyéb irat cseréjéhez kell. nekem 2 hetem volt az összes irat újracsináltatására, így felhívtam az okmányirodát, ahol egy "trükköt" tanácsoltak: várjak, amíg letelik 8 naptári nap a házasságkötéstől számítva, és a 9. napon már igényelhetek ideiglenes személyit, hogy addig, amíg készül az új végleges, hivatalos okmányom legyen a további ügyintézéshez. hogy miért kell 8 napot várni, azt nem tudjuk meg soha. de az ideiglenes személyit ott helyben kiállítják, nem kerül pénzbe (1500 Ft-ot kell fizetni az ideiglenesért és az új állandóért együtt), és elfogadják mindenhol, míg a nyomtatványt, miszerint készülőben van a személyi, nem szokták szeretni.
amivel lehet várni, az az útlevél és a jogsi annak, aki nem vezet állandóan. személyi, lakcímkártya, adóigazolvány és TAJ-kártya sajnos minden hivatalos ügyhöz kell.
Koszonom a valaszt es a tippet!
Bar pirulva vallom be, hogy vegul nem mertuk eskuvo utan megkockaztatni a cseret, mert kb masfel hettel az eskuvo utan utaztunk is vissza kulfoldre. Azota meg valahogy sohasem kerult ra sor.
Most leszunk harom eve hazasok es meg a lanykori nevemet hasznalom, lehet, hogy most mar igy is maradok, vagy arra gondoltam, hogy a ferjem szulinapja elott atiratom majd meglepeteskeppen a nevemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!