Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A párommal mindketten katolikusak vagyunk. Ő nem igazán vallásos, de egy református esküvőt el tudna képzelni. Olvastam olyan kérdést, hogy egy katolikus egy református ellen nincs kifogása az egyháznak, viszont nekünk engednék a református esküvőt?
Ezek a gondok, ezek a gondok. :)
"Igazság szerint nekem lenne fontos, hogy Isten előtt is fogadalmat tegyünk."
Mivel kezdődik János evangéliuma? Kb idézve, meg fordítása is válogatja: "Kezdetben vala az Íge és ez kezdetben Istennél vala, és Isten vala az Íge. Minden az Ígéből lett és nélküle semmi sem lett ami lett..."
Akkor hol van az Isten? A templomban? Ott is van. Mindenhol van, benne vagyunk, és Ő alkotja a monitort is, amin ezt olvasod, a fényt is, amivel látsz, a szemedet is amivel látsz, a szívedet is, amivel érzel. (Jó, nem a szíveddel érzel, de ez olyan költői.)
Édes Istenem, házassági fogadalmat szeretnék tenni, esküszöm hogy ... stb. Pont. A fogadalom a lényeg, nem a helyszín. (Szerződést kizárólag irodában írunk alá? Nem, a McDonald's-ban is aláírhatjuk, attól az még szerződés.)
Az a lényeg, hogy mit éreztek és hogy a döntéseteket kinyilvánítjátok Isten és egymás előtt, aki mivel mindent Ő alkot, mindenhol ott van. Nem is tudod megoldani, hogy ne előtte csinálj valamit.
Mi mindketten reformátusak vagyunk és úgy tudom, hogy legalább az egyik félnek reformátusnak kell lenni. Elég, ha meg van keresztelve, nem közelező a konfirmálás. Irta itt valaki, hogy kell.
Mivel rendszeresen jártunk templomba un. jegyesoktatás sem volt.
És a református szertartás abban különbözik a katolikustól, hogy itt nem kötnek házasságot a felek, hanem a már megkötött házasságot áldják csak meg. Ez a lényeges különbség a katolikus és a református között. És szerintem az eskü elmondása nagyon romantikus és szép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!