Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek ciki a mai világban hagyományos lagzit tartani?
Szerintem nem ciki, de sok embernek nem felel meg:
- a sátor nem épp kellemes, általában zsúfolt, és nem is valami igényes kinézetű
- a "házias ételek" egyenlőek általában a zsíros, egészségtelen koszttal - pl. marhapörkölt, töltött káposzta, jó zsíros levesek... idősek ezekből már nem nagyon ehetnek, és sok fiatal diétázik vagy egészséges étrendet követ, hogy a vegetáriánusokról és allergiásokról ne is beszéljünk.
- a zene igénytelen, mulatós, borzalom.
- a kaját általában a rokonság készíti, így a kinézete sem valami bizalomgerjesztő (valljuk be, 200 főre otthon főzve az emberek 99%-a nem tud ízlésesen tálalni, na meg az ilyen falusi háziasszonyok főztje olyan is általában, hogy úszik a zsírban-hájban), a tálalása sem, ráadásul ki akarja a saját családját dolgoztatni az esküvő előtt?
- alkoholból általában csak olcsó fajták vagy házi sufnipálinkák vannak, igényes italozásnak, koktéloknak, jó minőségű söröknek-boroknak helye nincs.
Én bevallom őszintén ilyen lagzikra nem szívesen megyek el, bár tegyük hozzá, nem is ilyen körökben forgok.
Egész gyerekkoromban falusi lagzikba jártam,egyben biztos voltam,hogy,ha nekem lesz,nem szeretnék olyat.Egy jóval egyszerűbb,nyugodtabb esküvőre vágytam,ahol senkinek nincs más dolga,mint jól érezni magát.Így is történt.A tánc,mulatozás egy étteremben is kivitelezhető,a jó kedv sem csak falun létezik.
Ami viszont érdekes,hogy emlékeim szerint ezek a falusi lagzik puccosabbak voltak,mint,amiben manapság voltam.Gyerekkoromban divat volt,hogy mindenki átöltözik vacsorához,volt,aki akár háromszor is,templomhoz,polgárihoz,vacsorához.Ugyanazt a ruhát nem vették fel másik lagziba.Olyan tortaköltemények voltak,amiket azóta sem láttam. pl. mózeskosár csecsemővel Lovaskocsival,hintóval menni egyik helyről a másikra sem volt különleges látvány és az sem,ha a násznép végigvonult a falun miközben egy komplett zenekar fújta a lakodalmas nótákat.
Én tényleg nem értem, mi ez a hülyeség, hogy sátor, meg disznófej? :D
Én rengeteg vidéki lagziban jártam és általában így néz ki:
- Bérelt terem, igényes, szép dekoráció.
- Finom, házias menü (pl. újházi tyúkhúsleves, sültes tál, töltött húsok vagy pörkölt, lehet választani akár egyiket, akár mindet, krumpli, rizs, zöldség és gyümölcsköret, mindenféle sütemény, meg persze a menyasszonyi torta).
- Többféle ital, általában van házi pálinka is, ahogy írták, de emellett még többféle bor, sör, egy-két rövidital, meg rostos és szénsavas üdítők, ásványvíz.
- Felszolgálni általában megfogadnak néhány embert, főleg nagyobb létszámnál.
- A zene általában vegyes, igény szerint.
- Néha van egy-két poénosabb program, olyan társaságnál, akik ezt értékelik, de ez is lagzitól függ, vannak akik inkább kihagyják.
- Többszöri átöltözés???? Na ne! Soha nem szokott ilyen lenni, lehet, hogy valahol, valamikor volt ilyen szokás, de az általános vidéki lagzikon maximum az ifjú pár öltözik át éjfélkor.
Ha valaki szerint ez ciki, meg aki húzza a száját, hogy "fúj, vidéki kaják", arról meg is van a véleményem, egyen füvet.
Csak ehhez tényleg olyan társaság kell, akinek külön élmény és öröm, pl. hogy együtt süti a süteményeket a család (egyébként általában falunk általában vannak olyanok is, akik lagzikra vállalják házi sütik sütését), vagy akik szívesen bográcsoznak.
Az éttermi lagziról nem szólt a kérdés, de annak meg annyi az előnye, hogy akkor tényleg nem kell a családnak a kajával foglalkozni. Egy olyan társasággal, akik nem szívesen főzőcskéznek, inkább ilyet érdemes csinálni.
Nekünk kis létszámú, szűk családi körben tartott lagzink volt, ételeket tekintve inkább hagyományosabb: házi sütikkel, sültekkel, bográcsossal, stb. Mi imádtunk ezzel foglalatoskodni, meg készülődni.
Nem hogy nem volt ciki, de mindenki szuperül érezte magát.
24-es vagyok, még annyi, hogy nekem az éttermi lagzikkal kapcsolatban van egy rossz tapasztalatom, talán kicsit ezért is idegenkedek tőlük: még kiskoromban voltunk egyen és szinte mindenki rosszul lett a kajától, valami romlottat adhattak, vagy nem tudom. Egy kis hasmenéssel, hányingerrel megúsztuk, de azóta jobban szeretem azt enni, amiben tudom, mi van.
Tudom, ilyen elvétve fordulhat elő, de azóta mégis elment a gusztusom.
Dehogy ciki!
Nálunk is sok mindenben hagyományos volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!