Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Mennyit "kell" egy tanúnak...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mennyit "kell" egy tanúnak fizetnie?

Figyelt kérdés

Régen szokás volt, hogy a menyaszonynak, vagy vőlegénynek a keresztanyja, vagy keresztapja lesz a tanúja az esküvőn! Az egyik ismerősömnél is igy volt, keresztapa lett a tanú, és ő (a tanú)azt mondta, hogy így neki kell fizetnie a papot meg legalább illik 100.000 ft-ot adni ajándékba, plusz ha elrabolják az újasszonyt akkor neki kell visszavásárólnia. Ti hallottatok már ilyenről?

És ha mondjuk a párom a barátját választja tanúnak, én pedig a testvérem lányát (mert, hogy majd talán őket szeretnénk), akkor ugye rájuk ez nem vonatkozik.

Meg milyen az, hogy ennit meg ennyit "KELL" fizetni? Mindenki annyit fizet amennyit tud nem?

2013. máj. 29. 13:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
72%

muhaha. semennyit.

A férjem tanúja az unokatestvére volt (jóval idősebb, mint ő), egy huszast kaptunk tőle, de ezt se akartuk elfogadni. örültünk annak, hogy ott van.

Az enyém a nővérem, tőle személy szerint semmit nem kaptunk, a családtól összesen egy előnászutat. Nem is igényeltem többet.

2013. máj. 29. 14:01
 2/11 anonim ***** válasza:
79%

Násznagyoknak volt régen szokás, hogy bizonyos feladatai voltak, amikről te írsz. És a násznagyoknak a keresztszülőket kellett felkérni és ott az egyik keresztszülő volt valóban a tanú. De ez mind hagyomány és szokás. Van, aki tartja és van, aki nem.

Mi azt a részt tartottuk, hogy valóban a keresztszülők voltak a násznagyok, volt egy bizonyos helyük a nászmenetben, illetve a menyasszonyi asztalnál, illetve a keresztapák voltak a tanúk. És nem kértünk abszolút nagy értéket, nem is mondtuk erről semmit, hogy mit adjanak vagy mit sem, de valóban egy nagyobb összeget kaptunk mind a két részről, többet, mint egy másik vendégtől.

Egyházi esküvő nálunk nem volt, szóval a papot nem kellett kifizetni, a polgári pedig ingyen volt.

És amúgy én úgy tudom, hogy a menyasszony cipőjét lopták el és azt kellett visszavenni. De nálunk ilyen sem volt, lehet nem is emlékszem rá jól.

2013. máj. 29. 14:02
 3/11 anonim ***** válasza:
95%

Én nem tudom, nem élünk mélyszegénységben, a távolabbi családtagjaim főleg nem, de nekem kisülne a szemem, ha az esküvőmre ilyen összegeket várnék. Szerintem nagyon félrecsúszott manapság ez az egész. A havi keresetem alig több, mint 100 ezer, ha engem felkérnének, honnan szednék ennyi pénzt? Vehetnék fel hitelt, aztán fizethetnék vissza 300 ezret?

Szerintem ilyen helyzetbe hozni a szeretteinket nagyon gáz. Én inkább nem tartok majd nagy esküvőt, csak szűk családosat, egyébként sem szeretem a pazarlást, sem pénzből, sem kajából stb.

2013. máj. 29. 14:02
 4/11 anonim ***** válasza:
95%
Eleve gyűlölöm,amikor elvárják az ajándékot.Én sem megyek soha üres kézzel esküvőre,de az nem pénz.A mi családunkban amúgy sem volt soha szokás pénzt ajándékozni(szerencsére).Mi az esküvőnk előtt direkt elmondtuk mindenkinek,ne hozzanak semmit,nem azért hívtuk meg őket.Akkora esküvőnk volt,amekkorát saját zsebből ki tudtunk fizetni,és ez így volt jó.
2013. máj. 29. 14:08
 5/11 anonim ***** válasza:
62%

Megmondanám, hogy bocsi de halaszthatatlan dolgom van az napra.

Tuti, hogy nem mennék el egyetlen esküvőre se ahol ilyen elvárások lennének. Mégis mi vagyok én bank?

2013. máj. 29. 14:14
 6/11 anonim ***** válasza:
65%

Ja persze meg lakást is vegyél neki.

Én tuti megmondanám, hogy a hagyomány szerint az ifjú pár nem költözik össze házasság előtt így kapnak egy edény készletet aztán kész, vagy még annyit se vennék egy ilyen követelőzés után.

Ja meg a szűz menyasszony is hagyomány volt, érdekes az senki nem tartja, csak a vendég tartsa a fizetési kötelezettségét.

2013. máj. 29. 14:25
 7/11 anonim ***** válasza:
65%
Semennyit. Legjobb barátnőm lesz a tanúm, és egyedül a részvételével kell "fizetnie". Már attól elsüllyednék, ha a szülőktől várnánk, hogy fizessék a mi "szórakozásunkat" (már ha lenne lagzink), de hogy a tanútól is elvárják egyesek...
2013. máj. 29. 14:51
 8/11 anonim ***** válasza:
67%

"Szerintem nagyon félrecsúszott manapság ez az egész"

ez éppen, hogy régi szokás!!!

Amúgy nálunk is a családban a keresztszülőket szokták felkérni, és ők szokták fizetni a szertartásokat, a tortát, plusz a rablásnál is a "menyasszonyt". Nálunk ez úgy volt, hogy valóban keresztszülő volt, de a szertartást fizetni nem engedtük, csak a tortát (20E Ft volt), valamint a rablást, ott 70E ft-ot fizetett ki, de ezt visszaadtuk neki, így is volt megbeszélve...

2013. máj. 29. 15:23
 9/11 anonim ***** válasza:
81%

Mikor volt régen szokás pénzt adni?

Soha.

2013. máj. 29. 15:30
 10/11 anonim ***** válasza:
86%
Tudtommal régen nem pénzt, hanem olyan terményeket, termékeket adtak a házasulóknak, amit maguk elő tudtak teremteni. Tehát pl. a fazekas rokon cserépedényeket, a birkatartó gyapjúanyagot stb. Nem a nászajándék a kérdés, hanem az, hogy normális-e, hogy kb. egy család havi megélhetését "kell" odaadni egy ilyen alkalomra.
2013. máj. 29. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!