Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Mennyi idővel kell az esküvő...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mennyi idővel kell az esküvő időpontja előtt szólni az önkormányzatnak?

Figyelt kérdés
Melyik a leghamarabbi idõpont amikor már be lehet jelentkezni? A rokonságnak mikor szóltatok?
2013. máj. 19. 13:10
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Az önkormányzatnál 30 napos várakozási idő van, de ha már tudod mikor szeretnétek, érdemes mihamarabb bejelentkezni az anyakönyvvezetőnél, hogy legyen hely.
2013. máj. 19. 13:16
 2/10 anonim ***** válasza:
24%

Mi 6 hónappal előtte jelentkeztünk be, mert nem tudtuk, hogy az új szabályozás szerint be lehet már jelentkezni 1 évvel előtte is. (Amúgy a 6 hónap márc. 21-én kezdődött a mi esetünkben, és márc. 1-től hozták ezt be).

A családnak 1 évvel előtte szóltunk. Vigyázz, ha a Te szüleid is önérzetesek, akkor ne úgy állj neki, hogy "elterveztük, X időpontban lesz az esküvő", hanem úgy, hogy "szeretnénk összeházasodni, mit gondoltok mikor legyen"? Nálunk volt kis sértődés ebből.

24N

2013. máj. 19. 13:17
 3/10 anonim ***** válasza:
77%

Nekünk ilyen nem volt utolsó.... 2 hete jelentkeztünk be, októberben lesz az esküvő....

Az anyakönyvvezető azt mondta, hogy 30 nappal kell előtte, és max fél évvel korábban lehet.

30 nappal kevesebb időhöz a hivatal engedélye kell, oka kell legyen...(külföldi tartózkodás, terhesség...stb)

Születési anyakönyvi kivonat, személyiigazolvány kell ott legyen és a házasulandóknak

egyik fél sem lehet házas, ha özvegy, akkor a halott házastárs halotti anyakönyvikivonata, ha elvált, akkor erről a határozat is kell..

Azért érdemes hamarabb, mert betelhet az időpont..de pl szezonon kívül nem jellemző.. Nálunk hetekre üres volt:)

2013. máj. 19. 13:26
 4/10 anonim ***** válasza:
74%

Utolsó vagyok

Akkor szóltunk amikor eldöntöttük hogy szeretnénk.

Feldobtuk hogy arra gondoltunk ekkor meg ekkor, de ha nem jó, akkor szóljanak...mert van alternatíva...azt mondták azzal ne foglalkozzunk, mi döntsük el, a mi napunk...

Vőlegényem édesanyjának utána szóltunk (nekik tudtuk,h időpontilag mindegy, úgyhogy csak megmondtuk mikorra tervezzük)

Ezek után már mindenkinek....:)

2013. máj. 19. 13:29
 5/10 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 3-as! Nem tudom milyen nem volt, mert nem fogalmaztál pontosan. Nálunk így volt, ahogy leírtam és hozzátettem 1 jó tanácsot, és így lettem lepontozva. :D

Vicc!

Amúgy lehet,hogy városonként eltérő, de ettől még nem kell lepontozni, én sem a hasamra ütöttem, hanem a hivatalban mondták ezt.

24N

2013. máj. 19. 14:44
 6/10 anonim ***** válasza:

A tanácsod nagyon jó!

Egyetértek, hiszen a 4. Válaszomban ugyanezt írtam.

Írtam privit is.

Az 1 évvel volt gondom....

"A házasságkötési szándékotok bejelentéséről, a bemutatott okiratokról és egyéb nyilatkozatokról az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet készít.

A házasságkötés legkorábban a bejelentéstől számított 31. napra tűzhető ki,ugyanakkor a jegyzőkönyv a felvételtől számított 6 hónapig érvényes. Amennyiben 6 hónapon belül nem köttök házasságot, de a szándék továbbra is fennáll, azt újból be kell jelenteni. A házasságkötő termek illetve anyakönyvi hivatalok mindegyikében érvényes ez a szabály."

2013. máj. 19. 15:16
 7/10 anonim ***** válasza:
28%

Utolsó te meg olvass Csjt.-t! Ráadásul még szegény, akit leszóltál le is írta, hogy ők pont most járták ezt végig!

a hatályos Csjt. szerint a 30napos határidő alól a jegyző adhat indokolt esetben felmentést. És 2013.03.01.óta legkorábban a házasságkötés tervezett időpontja előtt 1 ÉVVEL lehet a szándékot bejelenteni! (Nem félév már)

2013. máj. 19. 15:44
 8/10 anonim ***** válasza:
28%

Javítom magam! Az anyakönyvi tvr-t olvasd, abba van benne...és mutasd meg az anyakönyvvezetődnek, hadd tanuljon valami újat!

Az általad említett sor pedig hatályosan így hangzik:

(3) Ha a házasságkötést megelőző eljárásról készített jegyzőkönyv felvétele óta egy év eltelt és a házasságot nem kötötték meg, az eljárást meg kell ismételni.

1982.évi 17. tvr 24. §. 3 bek. bátran nézz csak utána!

2013. máj. 19. 15:59
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

Igen 7-es, én is így tudom. (Én vagyok aki írta, hogy már 1 évvel előbb lehet bejelentkezni)

Mi is meglepődtünk, amikor megtudtuk, de akkor már mindegy volt, szerencsére az időpontunk pénteki napra esik, amiért nem kapkodnak annyira. :)

24N

2013. máj. 19. 16:14
 10/10 A kérdező kommentje:
Sziasztok, köszi a válaszokat, szóval akkor ha mi már tudjuk hogy jövõ május 9-èn szeretnènk akkor már most bejelentkezhetünk. :)
2013. máj. 19. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!