Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvő után felvehetem így a nevem?
Esküvő után szeretném ha az én családi nevem nem szerepelne, csak akkor kéne megadnom amikor a leánykori nevemet kérik. Nem egy nehéz vezeték név, de mégis sokan nem tudják leírni miután lebetűzöm akkor se.
A párom vezeték neve egyszerű.
Én nem szeretnék két vezeték nevet, meg kötőjeleset se mert az már hosszú lenne.
Két változat tetszik:
Pl: Szabóné Tímea vagy Szabó Tímea
Ha én férjhez megyek az én nevem így fog kinézni:
Bognár ( a párom Bognár) Katalin
szóval én is elhagyom a családnevem :)
úgy van ahogy az első írja.
Szabóné Tímea ez csak munkahelyeken van így, néha látom hogy az eladók csak ennyit írnak ki, de ez nem hivatalos.
Itt minden részletesen le van írva, szerintem érdekes, érdemes elolvasni:
A névválasztás a férj esetében (például Tóth Péter):
megtarthatja saját születési nevét (Tóth Péter)
felveheti felesége családnevét (Szabó Péter)
viselheti a két vezetéknév tetszőleges összekapcsolt változatát (Szabó-Tóth Péter vagy Tóth-Szabó Péter). Egyedüli megkötés, ha valamelyik fél születési vezetékneve többtagú, abból csak az egyik tag szerepelhet az összekapcsolt névben.
A névválasztás a feleség esetében (például Szabó Erika):
megtarthatja saját leánykori nevét (Szabó Erika)
felveheti férje családnevét (Tóth Erika)
felveheti férje teljes nevét -né toldattal (Tóth Péterné)
viselheti férje vezeték- vagy teljes nevét -né toldattal és saját leánykori nevét (Tóthné Szabó Erika vagy Tóth Péterné Szabó Erika)
a két vezetéknév tetszőlegesen összekapcsolt változatát (Szabó-Tóth Erika vagy Tóth-Szabó Erika)
ha valaki előző házasságában férje családnevét és saját keresztnevét használta, azt a későbbi házasságába is továbbviheti
A gyermekek vezetéknevét a polgári házasságkötéskor kell eldönteni, ez azonban az első gyerek születéséig megváltoztatható, utána az összes gyermek vezetékneve ugyanez lesz.
lehet a férj vezetékneve (Tóth Zsófia)
lehet a feleség vezetékneve (Szabó Zsófia)
lehet a két szülő vezetékneve kötőjeles összekapcsolással (Tóth-Szabó Zsófia, Szabó-Tóth Zsófia)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!