Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Felnőttként keresztelkedni?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Felnőttként keresztelkedni?

Figyelt kérdés

Templomi esküvőt szeretnénk, de párom még nincs megkeresztelve.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan zajlik az ilyen

dolog így felnőtt korban?

Kell e fizetni érte?

Illetve hogy mennyi idővel előtte kell megkeresztelkedni?

És hogyan zajlik? Elég ha csak mi ketten vagyunk jelen és a pap? Köszi, O.

2009. szept. 1. 13:21
 1/9 anonim ***** válasza:
Én egyházi középsuliban keresztelkedtem majdnem felnőttként(persze ez másabb mint a ti estetetek).Először el kellett járnom néhány különórára egy paphoz akivel átvettünk pár dolgot amit meg kellett tanulni illetve beszélgettünk-ez egész jó volt.Aztán konfirmálni kellett a tanultakból-ez sem volt nehéz.A keresztelő időpontját közösen beszéltük meg(utóbbi sztem az illetőn múlik,mikor szeretné,meg mikor tud lekonfirmálni,meg persze a pap mikorra tudja betenni az eseményt,de azért ne egy hónapot hagyjatok rá).Nekem vasárnapi Istentisztelet keretén belül zajlott,szóval voltak mások is(de sztem ezen is lehet variálni)jah és kell egy tanú is.kb ennyi.meg persze gondolom vallásonként kicsit változnak ezek a dolgok.
2009. szept. 1. 13:33
 2/9 anonim ***** válasza:
40%

A keresztség szentsége eltörli a bűnöket, Isten gyermekévé és az Egyház tagjává tesz. A keresztségben nevet és védőszentet kap a megkeresztelt. Más szentségek csak a keresztség után vehetők fel.

Katolikus keresztelést gyermek keresztelése esetén legalább a szülők egyikének kell kérni, lehetőleg a lakóhely szerint illetékes plébánián, de megfelelő okból kérhetik más plébánián is. Mindig kérhető a keresztelés a következő plébániákon: Budapesten a Szent István bazilikában, a Zuglói Páduai Szent Antal Plébánián, (XIV. Bosnyák tér) illetve az Esztergomi Főszékesegyházban. Ezeken a plébániákon a plébánosnak a hozzá fordulók szentségekkel való ellátására teljes körű felhatalmazása van.

Az Egyház kéri, hogy a szülők illetve keresztszülők (ha vannak), a keresztelés előtt oktatáson vegyenek részt. (Ez 7 év alatti gyermek keresztelése esetén szükséges.) Az előkészítő foglalkozások száma és gyakorisága a jog szerint nincs megszabva, nem kell indokolatlanul hosszúnak lennie.

A kereszteléshez szükséges, hogy legalább az egyik szülő vállalja a gyermek katolikus nevelését. A gyermek katolikus nevelésére vonatkozó ígéretet akkor is bizalommal kell fogadni, ha a szülők más (idősebb) gyermeküket korábban hitoktatásra nem járatták. A gyermek megkeresztelésének nem feltétele, hogy a szülők egyházilag rendezett házasságban éljenek, illetve visszamenőleg egyházközségi hozzájárulást ("egyházi adót") fizessenek.

Keresztszülő lehet az a tizenhatodik életévét betöltött személy, aki alkalmas, és szándékozik is ezt a tisztséget viselni; aki katolikus, megbérmált és az oltáriszentséget már magához vette, a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet él; nem köti semmilyen törvényesen kinyilvánított kánoni büntetés (pl. Ha házas, egyházilag rendezett házasságban él.); nem apja vagy anyja a keresztelendőnek. Ha a keresztelést végző pap nem tud meggyőződni a keresztszülők alkalmasságáról, saját plébánosuktól kér keresztszülői igazolást.

Aki a keresztszülőség feltételeinek nem felel meg, azt tanúként lehet bejegyezni az anyakönyvbe, ha nincs keresztszülő, akkor a tanú jelenléte is elegendő a keresztség kiszolgáltatásához.

Ha a szülők egyike sem katolikus, de mégis a katolikus keresztelést kérik gyermekük számára, meg kell jelölniük olyan személyt, aki a gyermek katolikus nevelését vállalja, és a keresztszülőség feltételeinek megfelel, a gyermekkel azonos településen lakik, és segíteni fogja katolikus nevelését.

A felnőtt jelentkezőket a plébániák szokása szerint személyesen és gondosan fel kell készíteni. Bár a felkészülés a keresztény életbe való fokozatos bekapcsolódást is megkívánja, ez nem jelenti sok éves gyakorlati idő előírását. Nem bocsátható keresztelésre az a felnőtt, aki érvénytelen, és egyházilag nem is rendezhető házasságban él.

Felnőttek keresztelése esetén egyazon szertartás keretében kötelező a bérmálás és az Eukarisztia szentségének kiszolgáltatása is.

Ez a szabályozás az esztergo-Budapesti Főegyházmegyében érvényes.

2009. szept. 1. 14:19
 3/9 anonim ***** válasza:
0%

Csak az esküvő miatt ne keresztelkedjen meg!

Bármilyen hihetetlen, de a legtöbb templomban megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében így is összeadnak titeket.

Csupán hivatalos nyoma nem marad az egyháznál... ;-)

Tehát, ha csak a ceremónia miatt akarjátok, akkor ez a megoldás.

2009. szept. 1. 14:27
 4/9 anonim válasza:
Én 25 évesen keresztelkedtem meg. El kellett olvasnom a négy evangélium közül az egyiket. Erről beszélgettünk, majd megkeresztelt. Nem a templomban és nem vasárnap. Csütörtök délután volt és a templom melletti épületben. Ja és ingyen.
2009. szept. 1. 14:57
 5/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Felnőtt keresztelő is ugyanúgy zajlik, mint a kisbabás. Csak itt már maga a megkeresztelés előtt álló személy válaszol a kérdésekre. (pl. Ígéred-e....? Ígérem! {meg ilyesmi})

Fizetni ugyanúgy kell.

Gondolom jártok jegyesoktatásra, mert az sosem árt. Főleg, hogy a 3 alkalomból az utolsón az olvasmányt és a szertartás menetét beszélitek meg. Így tudjátok mi hogyan fog zajlani az esküvőtökön.

Ott (az oktatáson) mondjátok meg a papnak, hogy a párod szeretne megkeresztelkedni. Az ugyanis papra válogatja, hogy mennyivel az esküvő előtt ajánlja. Van aki pl. pénteken megkereszteli, szombaton meg az esküvő.

Na de egy jó tanács: ő a keresztelő miatt is elég izgatott lesz. Az esküvő miatt meg hidd el mind a ketten azok lesztek. Alig fog lecsúszni pár falat, mi is így voltunk vele. Szóval szerintem kéne 1-2 hét közte, hogy ne tornyosuljon nagyon az izgalom, ideg a számára.

A jelenlévők: legalább 1 keresztszülő és ő maga (ez a minimum).

2009. szept. 1. 15:25
 6/9 anonim ***** válasza:
A katolikusoknál a keresztelés INGYENES!
2009. szept. 1. 16:50
 7/9 anonim ***** válasza:
Szia! Ez minden templomban más, én Budapesten keresztelkedtem (sajnos a pap már nincs abba a templomba, fiatal volt és rugalmasabb). Nekem azért kellett, mert keresztszülő lettem. Megkerestem a papot, megbeszéltem vele, hogy mit szeretnék, erre mondta, hogy két szombaton délután 3 órahosszára menjek el, oktatásra, és utána megkeresztel, mert épp lesz a templomnak valami ünnep. Az oktatáson ott volt, még másik két felnőtt rajtam kívül, és egy jegyespár, akiknek ez a jegyesoktatásuk is volt egyben. Elmondta a főbb dolgokat, és annyi. Második alkalommal megtartottuk a főpróbát a templomban(keresztelés, és elsőáldozás, bérmálás egyben).Megbeszéltük az adminisztrációt(ki lesz a keresztanyám,ki a bérma keresztanyám ((akinek ott se kellett lennie, csak a keresztanyámnak)), és milyen bérmanevet választok a Bibliából) A keresztelés napján megkeresztelt mind az 5-et, (ünnep előtt egy órával, senki nem volt rajtunk kívül, csak mi és a keresztanyáink), kérdezett párat, mindnre a fogadom, ígérem-et kellett mondani. Amikor vége volt adtam borítékba egy 5000Ft-ot, az egyházi adóra, ennyi, nem neki. De mindenhol más, lehet tényleg meg van hipp-hopp, olyat is hallottam, hogy az illetőnek egy hónapig kellett járnia, szóval papja válogatja.
2009. szept. 1. 18:22
 8/9 anonim ***** válasza:

ésszerübb lenne,hogyha a Tiszteletesnél érdeklődnél ez után,mert mindenhol máshogy van,paptól függ.

pl.itt nálunk ingyenes a keresztelő,de 3 faluval odébb meg már ki van kötve,hogy miért mennyit kel fizetni:-(

2009. szept. 1. 22:12
 9/9 anonim ***** válasza:
azt tudnám minek kell lepontozni,amikot leírom a saját tapasztalatomat,h esetleg segítsek....komolyan mondom elegem van bizonyos emberekből,akik csak ezért járnak ide...
2009. szept. 5. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!