Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvői fotósok piszkos trükkjei?
Szia, fotósnak tanulok. Esküvői munkám volt már nem egy, nem kettő. Szerintem ,amire igazán figyelj az az ,hogy mit is takar az összeg ,amiben megegyeztek, mennyi a minimum kép amit ad. Én nem szoktam szőrözni, minden képet odaadok, bár az elkövetkező megrendeléseknél próbálok majd szelektálni. Mert ilyenkor 2000-4000 kép közötti mennyiséget szoktam átadni. Jól fixáljátok le az időpontokat és a helyszíneket. Ott szokott lenni kavarás. Én ezért szoktam 2-4 megbeszélést tartani, az utolsót az esküvő előtt pár nappal. Még arra figyeljetek, hogy amiben megegyeztek ,hogy a fotós meddig maradjon, valóban maradjon addig. Az elszámolás előtt nézzétek át a képeket ,hogy milyen minőségben készültek és ha nem vagytok elégedettek akkor igen is mondjátok meg hogy pl. retusáljon még rajta. Szerintem ennyi.
Üdv: Dorindas
Arra figyelj hogy ő is legyen megfelelően felöltözve ha a lagzira is megy.
Mert ugye más is csinál fotót és nem szép látvány a sok szépen felöltözött ember között egy kék-sárga rövid nadrágos pasi is a képen.
Írjatok róla szerződést, hogy mit takar a szolgáltatás, mettől meddig, mennyiért, mennyi a km-díja, mennyi képet ad oda CD-n és azok ki lesznek-e retusálva (azért nem kis meló egy fotósnak 200-500 képet megcsinálnia), kell-e fotóskönyv, mennyi képet tartalmazzon stb. Szóval mindenről.
A határidőben kicsit tágabb intervallumban gondolkozni, mert a nyári szezonban van olyan fotó, aki minden hétvégén megy fotózni, így lehet kicsit várni kell a képekre.
Ha mindent lepapíroztok nem érhet meglepetés.
Szerintem a legfontosabb, hogy minden elképzelésedről tájékoztasd részletesen.
A fotós is ember (magam is fotós vagyok) aki azért van ott, hogy aznap Téged szolgáljon, a Te vágyaidat teljesítse. Nyilván azt fogja csinálni, amit kérsz tőle, csak mondd el neki előre. :)
Azt is, ami neked mondjuk evidens. (Pl. milyen ruhában jöjjön - nem egy sztorit hallottam kilógó öltözékekről)
Az egyik menyasszony, akinek fotósa voltam, a videót nem tudja behajtani, talán azóta se. A rutintalan kamerásnak félidőben betelt a memóriakártyája, aztán ott törölgetett 11 körül, hogy legyen még hely éjfélre. Talán azért nem akarja odaadni, mert fél bevallani, hogy nincs minden felvéve.
Ez talán elkerülhető azzal, ha az illető tud valamilyen referenciát mutatni, ami arra utal, hogy van rutinja, továbbá ha csak az anyag átadásakor fizettek. Ez egy kicsit talán sürgeti a szolgáltatót a munkában. (Én egyébként általában még az esküvő előtt, de legkésőbb aznap este meg szoktam kapni a pénzt, aminek az az előnye, hogy nem kell DVD-re kiírni és a postára várni, hanem egyből másnap tudom küldeni a nyers képeket, és lehet válogatni retusálásra.)
Szerintem, amit érdemes lehet konkretizálni:
- Hány óra a rendelkezésre állás, pontosan mettől meddig (Pl. Május 25. 7:00 - Május 26. 01:00)
- Milyen események fotózását foglalja magában az ajánlat
(Pl.: smink, haj, kiegészítőkről művészi képek, 2 szertartás, 2 óra szabadtéri fotózás, csoportképek, csokordobás, lagzi, ilyen-olyan tánc, tortavágás, stb.)
- Mennyi fényképet ad át minimum
- Milyen határidővel adja át a képeket
- Felteheti-e a honlapjára az elkészült képeket (értelemszerűen csak ha nem, azt kell előre kikötni)
- Hány fényképet retusál, és mit nevez retusálásnak avagy hány képen végez alapkorrekciót és hány képen retust
(létezik alapkorrekció, ami 2-3 perc/kép, ilyen pl a fehéregyensúly-beállítás, vágás, ilyesmi - és amit én retusnak nevezek, az a pattanástalanítás, karcsúsítás, egyéb szépséghibák eltüntetése, stb. ez nyilván jelentősen több idő)
- milyen felbontásban adja át a képeket
- Vízjelzi-e a képeket (lehet, hogy benned eredetlieg fel sem merül, hogy ő majd mindegyikre rányomja a saját kis névjegyét)
- Pontosan milyen juttatásban részesül a fotós (tehát ha az van eredetileg leírva, hogy a szolgáltatás ára X Ft, nem mindegy,hogy ezen felül kell-e útiköltséget fizetni, mert ez csak a munkadíj, valamint az összegek nettó vagy bruttó értékek)
- Ha jófej akarsz lenni, akkor előre szólsz, hogy van-e neki is vacsora rendelve, és ha nincs, akkor ehet-e valamilyen svédasztalos fogásból, hogy tudjon készülni
Mindezt nem rémtörténetek alapján állítottam össze, egyszerűen szerintem más nem igazán merülhet fel. Ha ezeket tisztázzátok, baj nem lehet.
Ha eszembe jut még valami, írok. :)
Üdv,
Tami
Azt mindnképpen fixáljátok le, hogy az elkészült képekből a nyomtatott változaton kívül milyen felbontásban kapjátok meg a gigitális változatot! Mert azért az elég gáz, hogyha 640*480-as felbontással adja oda a képeket, mert abból a büdös életben nem tudtok utánna előhívatni jó minőségű képet!
Nálunk a kövekezők szerint volt:
Kb. 700 képet készített! Mindegyiket (szükség szerint) retusálta! Az összes képet megkaptuk digitális formátumban, majd a 200 általunk kiválasztott képből kaptunk papírképet is!
A digitális képek között volt olyan, ami kb. 12-15 MPixeles volt! Abból vastagon lehet még nagyítatni is!
Én itt olvastam egy vicces sztorit egyszer:
"…hivatásos fotós esetében is éltem át kínos perceket. Egy középkorú nő volt. A segítője is csaj. Ő tartotta a második, távvezérelt vakut. A főnöke fennhangon ezeket az instrukciókat adta:
Magasabbra, bmeg.
Figyejj má, bmeg.
Most, f*sza lesz bmeg.
De ezek extrém esetek."
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!