Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Első áldozás nélkül is lehet templomi esküvőm és keresztapa is lehetek?
Elvileg igen a lényeg,hogy katolikus legyél tehát meglegyél keresztelve.De függ a pap hozzá állásátol is.
Mert nálunk pont volt egy olyan eset a lányom bérmálkozott és a férjem növére lett volna a kereszt anya.
De mivel csak meg volt keresztelve meg talán elsöáldozo volt. Ezért az ö városi papjuk nem volt hajlando papirt adni,hogy ö katolikus és bérmakeresztanya lehet.A mi papunk meg anyit csinált allá iratott egy nyilatkozatott ,hogy ö katolikus keresztény és már engedélyezte is .
Az egyházi adót mindenképp be kell majd fizetned visszamenőleg ha esküvőt szeretnél és a keresztapaság ellőtt is sőt majd a temetésedkor is vissza kell valakinek fizetni. De különben ez nem nagy kiadás, ha jól tudom nálunk anyu egész évre 3000Ft-ot fizet, ötünkre.
Esküvő előtt van jegyesoktatás, ha nem lehet majd akkor megcsinálod.
Elvileg lehetsz.De tényleg a paptól is függ.Én úgy olvastam valahol,hogy az egyházihoz elég ha az egyik fél meg van keresztelve,de papja válogatja.
Keresztelővel meg úgy jártunk a nyáron,hogy a pap azt mondta a nővéremnek,hogy mivel nincsenek összeházasodva az apával,csak olyan keresztszülőket fogad el,akik voltak elsőáldozók és bérmálkozók.
Minden a papoktól függ.A városiakkal nehezebb.
Egyházjogilag megházasodhatsz elsőáldozás nélkül, sőt még keresztelés sem kell, ha a párod meg van keresztelve.
Keresztszülő viszont nem lehetsz, ahhoz bérmálkozni is kell, az meg nem megy elsőáldozás nélkül.
kedves 6. válaszadó: én biztosan nem töröltem ki a válaszod, mert ma 9.45-kor néztem meg a válaszokat. írd meg nyugodtan mit írtál még egyszer, hátha te is tudsz valami hasznos információt szolgáltatni nekem.
4. válaszoló: ha ez tényleg igaz, akkor nagy szarban vagyok, ha még bérmálkozni is kell.
3. válaszadó: én városban lakom, de a papunk ettől a húzásától függetlenül egy nagyon jófej ember. ha esetleg lesz esküvőm vagy keresztapa leszek, akkor az nem biztos, hogy nálunk Tökölön lesz. általánosságban kérdeztem ezeket a dolgokat, de akkor minden paptól függ úgy tűnik.
5. válaszoló: köszönöm a biztató szavakat. mennyi volt az a néhány alkalom, amire a férjed ment? az évnek melyik szakaszában, melyik hónapban?
ja amúgy én mivel, hogy munkanélküli vagyok nem vagyok éppen jó anyagi körülmények között. 3 év az mégis csak 9000 lenne. azért kérdeztem meg, hogy szenvedek-e valamilyen hátrányt, ha az első áldozás nincs meg.
"4. válaszoló: ha ez tényleg igaz, akkor nagy szarban vagyok, ha még bérmálkozni is kell."
Nem vagy "nagy sz@rban", hogy én is ilyen póriasan fejezzem ki magam, mert felnőttkorban az elsőáldozás és a bérmálkozás egyszerre történik. Az egészet egy felkészítő előzi meg, ami helyenként változó, nálunk kb. fél év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!