Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Van lehetőség humanista esküvőt tartani Magyarországon, kizárni teljesen a vallási oldalt, egyáltalán elmennének egy ilyen esküvőre hívők, vagy nem hívők ti tartanátok ilyen esküvőt?
Az állam szempontjából az anyakönyv vezető a hiteles ezen kívül nem kell egyházi esküvőnek lennie.
Ha az anyakönyv vezető össze ad titeket onnan ez már hivatalos. Az anyakönyv vezetőt kérhetitek hogy adott helyszínen(pld tóparton) adjon össze nem kell feltétlenül a hivatalban (persze ez plusz pénz)
Nem érthetö, hogy mit értesz humanista esküvö alatt.
De ha nem akarsz egyházi esküvöt, akkor nem tartasz, az nem kötelezö.
Viszont a polgári igen, mert csak az érvényes jogilag.
Ez lehet az úgynevezett kéttanus variáció, lehet az anyakönyvi hivatalban ünnepélyes formában több meghivott vendéggel, beszéddel, pezsgövel, stb. De ha ez így neked nem elég ünnepélyes, akkor az is megoldható, hogy más helyszinen legyen a polgári esküvö, olyan keretek között, ami nektek tetszik.
Olyan viszont nincs, ami nem polgári és nem egyházi, harmadik fajta nem létezik.
Szerintem az a legfontosabb, hogy előbb járd ki az általános iskolát...
Hogy komolyan is válaszoljak:
Törvényesen a polgármesteri hivatalban adnak össze titeket, és ez CSAKIS EZ számít törvényesen esküvőnek.
Az egyházi esküvő FORMALITÁS, a hívő emberek áldást kérnek magukra az egyháztól, és hogy Isten előtt is össze legyenek kötve, nem csak az állam előtt.
Ha nem vagy hívő, vagy nem akarsz egyházi esküvőt nem kell tarts, jogilag úgysincs jelentősége.
Ez már alapjaiban érdekes, hogy egy magát "ateista-humanistának" valló, hogyan definiálná azt, hogy "ki az ember?" Mivel szerintem a vallás és a humanizmus kéz a kézben jár.
De mindegy, a kérdés nem is erre vonatkozott...
A vallási oldalt a házasságkötésnél már 1895-től lehetőség van kizárni, ezt úgy hívják, hogy polgári házasság. Tarthatod házasságkötő teremben vagy akár kint a szabadban is.
Hívőként mondom, hogy ha egy közeli barátomról lenne szó, akkor természetesen elmennék egy ilyenre, eddig is sok polgári esküvőn voltam. És nyilván ha a barátomról van szó, akkor ő is elfogadja az én hitemet.
Amúgy temetésen is létezik olyan, hogy polgári búcsúztató, nem kötelező papot hívni.
Természetesen, ki lehet zárni a teljes vallási oldalt.
Én speciel nem vagyok hívő, egyenesen utálok mindent ami egy valláshoz/egyházhoz kapcsolódik, tehát igen, ha nekem lesz esküvő, az polgári lesz, semmi más.
Ateista esküvő? Humanista esküvő?
Ajánlom az idegen szavak és kifejezések szótárát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!