Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit szoktak főzni esküvőre?
Aki nem étteremben, hanem háznál vagy bérelt terembe tartja és saját maga (anyuja, keresztanyuja) főznek. Miket szoktak főzni?
Hús leves csiga tésztával, főtt hús, leveszöldségekkel, töltelékkel. És a főétel? Miket szokás felszolgálni?
Szerintem ez fugg attol is, hogy hany ember lesz jelen?
Mivel 20-30 fore egyszeru, de mar 50 fo felett nehezebb.
Húsleves, ( a főtt húst vagy a leves mellé rakjátok ki, vagy a leves után tormával, kenyérrel, vagy zsemlegombócmártással)
Rántott húsok (disznó, csirke), sült húsok, töltött húsok
Hozzávaló köretek
savanyúságok
Sütemények, esküvői torta
Mifelénk a húsleves után a főétel a bográcsos marha-, vagy birkapörkölt. Utána általában sült + rántott hús, leginkább csirkéből valami körettel, savanyúval (esetleg befőtt is a gyerekek miatt).
Ebből éjfélkor vissza-rakják a fagyos pörköltet kisebb tálakba rakva, + tiszta tányért annak, aki abból akar szedni, enni. És ugyanúgy a sült-rántott husit is hidegen. Ezekből olyankor már viszonylag kevés fogy, inkább csak a "túlöntött" ital hatását semlegesítik vele.
11,26 vagyok:
Itt a dél-Alföldön szokás még síma névnapi bulikon is a pörkölt, ha a vendéglátók ki akarnak tenni magukért, akkor azt bográcsban főzik.
Ez persze szokás kérdése, nem feltétlenül kötelező azt készíteni. Az is igaz, hogy az utána feltálalt sült, rántott, sok esetben szinte csak dísznek van az asztalon.
Ha viszonylag szűk körben lesztek, akkor inkább a meghívottak ízlése szerint állítsátok össze a menüt, és ne a "szokások" szerint!
Felénk is kakas vagy birkapörkölt,és sült húsok. Van ahol disznót vágnak,akkor hurka-kolbász is.
Éjfélkor pedig töltött káposzta és a maradék hurka-kolbász.
Ez valoban egy regi szokas, tehat nem lehet alfoldinek nevezni, hogy egy eskuvo elotti napokon mar elkezdtek a fozesnek az elokesziteset, tehat megtisztittak azt, amit mar az eskuvo napjan mar csak a tuzre kell tenni,igy biztos, hogy delre elkeszul.
Ekkor valoban olyan eteleket erdemes kesziteni, ami egyszerubb, tehat toltott kaposzta, porkolt, vagy pedig porkolt, leves, sult hus, de az utobbit ennyire emberre mar talan nem kellene, inkabb a marha porkolt, hurka, toltott kaposzta, de mar a koretekkel lehetne ezt feldobni, mint parolt rizs, burgonya, teszta pl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!