Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvö szervezés. Hogyan és minek álljak neki elöször?
először legyen meg az időpont (polg.m. hivatal, ha lesz egyházi, plébánián is be kell jelentkezni). aztán a meghívottak listája. ehhez igazodik a helyszín. a zenekart is érdemes jó előre lefoglalni, aztán a vőfély, ruha, koszorúslányok ruhája, díszítés, virágkötő, fodrász, sminkes.
ha lesz valami extra, pl. bérelt kocsi, hintó stb, azt is.
közben meg kell rendelni a meghívókat, ültetőkártyákat, és el kell készíteni az ültetési rendet. megtervezi a nap menetét, menüt, ilyesmit az étteremvezetővel és a vőféllyel együtt.
én így csináltam, sok boldogságot!
most vagyok túl egy mindenki szerint csodásan egyedi saját szervezésű esküvőmön :)
45fős (baráti, családi) ha rám hallgatsz kis esküvő hangulatánál semmi nem tud többet produkálni (persze ez egyéni vélemény)
Én azt mondtam sz..rok a szokásokra hagyományokra , bevett helyszínekre olyan lesz amilyennek megálmodom :)
először:
írd össze kiket szeretnél majd meghívni kb.
így tudsz helyszínt keresni
majd a helyszín méretéhez tudod már mekkora zenekar kell
dekoráció mert ismered a helyszínt
anyakönyvvezetőhöz elmész papírjaitokkal
ha egyházi lesz akkor a plébánoshoz jelentkezni jegyesoktatásra
Ruha kiválasztása
jó fotóst jó áron nehéz találni
Meghívók (mi saját kezűleg csináltuk, palackpostát)(balcsi parti esküvő volt
Torták-cukrászda is ráér
Fővélyt felejtsd el!!!! pénzkidobás...hangulatromboló
Virágoshoz ráérsz szintén vége felé menni
hmmm...nem is tudom hirtelen, kérdés van valami ? konkrétabb,sok intézni való van, de közben jut eszedbe rengeteg apróság amit nem is hittél volna
Először az időpontot kell lefoglalni. Minden más utána. Tehát, időponttal a zsebedben kiválasztod és lefoglalod a neked szimpatikus helyszínt (persze a kb vendég létszám tudatában), majd a zenekart (érdemes minél korábban kezdeni, mert ha vki nagyon jó, az kapós, főleg esküvőszezonban). Aztán jöhet a fotós, videós, vőfély. Ha szeretnél esküvőszervezőt is, akkor őt is az elején kellene lefoglalni.
Ha van több messziről érkező vendég, akkor szállást is kell keresni a helyszín közelében - nem túl jó, ha 3/4 vendégsereg éjfél után hazamegy szállás hiányában. Nálunk mi fizettük a szállásokat, de voltam olyan esküvőn is, ahol a vendégek saját maguk állták a szállás ktg-t.
Ha az időpontos dolgok megvannak, akkor a többi már "ráér". Nem sorrendben:
- meghívó kiválasztása, megrendelése és vendégekhez eljuttatása min. 1 hónappal esküvő előtt
- ruhák kiválasztása/bérlése/varratása/vétele
- koszorúslányok felkérése, ruhakérdés tisztázása
- dekoráció eldöntése (van ahol az étterem díszít, ha kéred), alapanyagok beszerzése
- virágok megrendelése, kiválasztása (menyasszonyi csokor, vőlegény kitűző, egyéb kitűzők, szülőköszöntő csokrok, autódísz, dekorációhoz való virágok)
- étteremmel menü megbeszélése, mit lehet vinni és mit nem (pl aprósüti, torta, röviditalok, stb), jelezni, ha van vegetáriánus, vagy vmire érzékeny vendég, neki külön menüt kérni, etetőszéket igényelni, ha lesz kisbaba is
- ha lehet bevinni, akkor sütik megrendelése, italok megvétele, torta megrendelése
- ülésrend megtervezése (amennyiben viszonylag nagy esküvő lesz, készülj fel, hogy sokat kell sakkozni rajta...)
huh, most hirtelen ennyi...
Nagyon nagyon köszönöm!!!Most már tudom mi az eleje és a vége!:-)
A 3.válaszoló hölgytöl kérdezem hogy miért nem tanácsolod a vöfélyt?Mondjuk én sem rajongok értük...Érdekelne a véleményed!És persze másoké is!!!
Azért mert mostmár elég sok esküvőn megfordulok, mind nagy létszámúak, és mivel SZokááás mindneki hajtja a vőfélyt, mert annak lennie kell...
Hát nem tudom,,,szerintem nagyon nagyon zavaró és hangulatromboló amit csinál. Táncol a nép, pont megjön a hangulat, és tuti akkor jön a zenekar leintése: és az idióta poéntalan játékaik. mi a gólya telefonszáma,találóskérdések és társaik... amiken páran kényszeredetten vigyorognak, a többiek ásítozva lesik óráikat. aztán megint zene, jajj de jó hangulat és ismét leintés. tehát ez valami utánozhatatlanul szörnyű és időrabló.
Ráasásul ma már, 80 ezertől kezdődek, így költségkímélő is ha elmarad. a kaják béna verses felkonferálások nélkül is lehetnek finomak, úgy hogy mindneki felismeri őket. és a menet is halad szó nélkül a maga útján..
Nem ? szerinted?így mi a véleményed?
4. vagyok. Vőfély kérdés - mifelénk a vőfély azt csinálja, amit a "megrendelő" kér. Ha nem kérsz a hülye játékokból, akkor nem lesznek hülye játékok. Ha utálod a pajzánnak szánt versikéket, akkor megmondod, hogy te nem szeretnél ilyet. Egyébként a jó vőfély mindig tudja, mikor minek van ideje. Nem fogja egy játék kedvéért leültetni a táncoló vendégeket, ellenben ügyesen kitöltheti a zenekari szüneteket.
Mi szülőbúcsúztatót kértünk tőle, a kaják között volt egy-egy pár perces vicces jelenet, egy játék tánc közben (én kérésemre - éneklős) és még egy kérdezz-felelek menyasszony tánc közben, hogy pihenhessünk.
Nem mellesleg, nagyon kellett, hogy "irányítson" - szülőfalumban volt a lakodalom, a vendégek ezenkívül 3 helyről érkeztek, kellett valaki, akire odafigyeltek, aki elmondta, mikor mi fog történni. Rokont nem szerettem volna ezzel megbízni, hadd szórakozzon. Meg igyon :)
Egyébként ha ettől a rigmusos, népies, néha valóban túlzóan pajzán vőfély-stílustól idegenkedtek, akkor válasszatok ceremóniamestert. Igazából a feladata ugyanaz, mint vőfélynek, csak nem versel és nem kell tojást görgetni a vőlegény nadrágjában. Irányít, odafigyel a részletekre, figyeli helyettetek az órát, az időpontokat.
Persze, ha a vendégsereg 90 %-a egy helyről való, akkor felesleges, mert a többség ismeri a hagyományos "menetrendet" - itt most elsősorban a hagyományos falusi, kisvárosi esküvőkre gondolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!