Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Külföldi házasság magyarországi anyakönyveztetése mennyi időt vesz igénybe?
Köszi szépen a sok segítséget!
Ez nem tűnik nagyon komoly dolognak, hátha kikerülhető valami írásbeli nyilatkozattal. :)
Szia
itt foglalkoznak az anyakönyvi honosítással, ha felhívod őket pontos információt kaphatsz.
Viszont ha nem külképviseleten adod be a kérelmet, a lakóhely szerinti anyakönyvi hivatalba kell beadni.
Ha a külföldi házastárssal itt szeretnétek élni, tartózkodási engedélyt is kell kérnetek neki.
BÁH Állampolgársági Igazgatóság
budafoki út 60
Szia! Még korábban felhívtam őket, egészen pontosan 4 területi szervüket, köztük budapestit is... Mindenhol azt mondták, nem ott intézik, hívjam az anyakönyvi hivatalt, csókolom. :D
Én az egész kérdezősködést az anyakönyvvezetőnél kezdtem. Ő nem tudott mit mondani, javasolta, hogy hívjam a törökországi nagykövetséget. Felhívtam őket, azt mondták, ha kint intézzük hónapok, ha itt Mo-n, napok kérdése, és bővebb infot a külügyminisztériumtól kérjek. Felhívtam a külügyminisztériumot, kb 5 helyre átkapcsoltak, mire közölték, hogy hívjam a nagykövetséget vagy a BÁH-t. Ekkor a BÁH ügyintézői ugye elküldtek az anyakönyvi hivatalhoz. Felhívtam egy budapesti anyakönyvi hivatalt, ott azt mondták, a BÁH intézi, őket kérdezzem, de kb. 60 nap lehet szerintük az eljárás.
A BÁH honlapján az anyakönyvi részlegen nincsenek telefonszámok. (az összes többinél vannak :D)
Megtaláltam viszont a vezető nevét, megkerestem Facebook-on, és már gondolkodtam, hogy írok neki egy üzenetet, de aztán inkább Titeket kérdeztelek. :D
Remélem, megspóroltam valakinek néhány telefonhívást. :)
szia
én javasoltam a BÁH-ot, ott dolgozom, de más osztályon
(1) 463-4890 - ez az anyakönyvi osztály titkárságának száma.
Az ügyintézés, törvényben meghatározott ideje 60 nap, ezt tudják tartani. De onnan indul az ügyintézés, amikor beérkezik az iratanyag a hivatalba. Az anyakönyvi hivatalokból van h havonta egyszer érkezik küldemény, tehát itt már lehet 1 havi csúszás.
Ráadásul itt a nyár, az ügyintézés a szabadságok miatt lelassul, sajnos. Nem akarom a kollégákat védeni, csak tényként közlöm.
Az ügyfélfogadás rendje hazai anyakönyvi ügyekben:
hétfö 13.00-16.00 óra
kedd szünnap
szerda 08.30-12.00 óra
csütörtök szünnap
péntek szünnap
De személyesen is bemehetsz, ha tudsz, ott pontos választ adnak.
ÉS ha bármi kérdésed van, nyugodtan tedd fel.
És ha itt akartok élni, ne feledjétek a tartózkodási engedélyt, letelepedést intézni.
Jajj, de jó egy illetékestől hallani a dolgokat! Köszi szépen a segítséget! A telefonszám is jól fog jönni. :)
Akkor viszont tényleg nem értem, miért mondta eddig minden BÁH-ügyintéző, hogy a házasság honosítása nem az ő területük. Lehet, hogy rosszul kérdeztem. :)
Amire még kíváncsi lennék, hogy van-e valami módja annak, hogy közvetlenül a BÁH-ba küldjük/vigyük a papírokat, biztosítva ezzel, hogy ne lépje túl a 60 napot az ügyintézés. (Azért olyan fontos, mert a vízum a páromnak már megvan, meghatározott időre, és addigra hitelesnek kellene lennie a házasságunknak itthon is.)
És még valami... ha tartózkodási kártyát igényel az uram, ugyebár meghosszabbítják a vízumát 3 hónappal. Gondolom, amíg nincs kész a kártya, semmiképp nem dolgozhat Magyarországon. Ha viszont elkészült, de a 3 hónap még nem telt el, vállalhat munkát?
Köszi még egyszer!
szia
megpróbálhatod bevinni az iratokat az ügyfélfogadásra, talán nem fognak elküldeni.
Vízum: Ha C típusú a vízum nem hosszabbítható, újat kell felvenni, D típusút, családegyesítési céllal. Ezt külföldi képviseleten lehet, érvényes házassági akk, kell hozzá, lehet külföldi is. A D vízum ált. 1 évig érvényes, ez idő alatt kell elkészülnie a magyarnak.
Ha a vízum D típusú, hosszabbítható, ha nincs meg a magyar anyakönyvezés, ideiglenes tart.eng.-ot kap, amig elkészül a magyar akk.
DE! - családegyesítési vízum/tart.eng. kérelmezésekor, lakhatást, megélhetést vizsgálják. Tehát a magyar házastársnak rendelkeznie kell rendszeres jövedelemmel, vagy megfelelő megtakarítással. és a lakhatást is neki kell biztosítania: saját vagy szülői lakásba befogadó nyilatkozat, albérlet, a tulajdonos hozzájárulásával.
Attol fugg hogy milyen allampolgarsagod van. Ha nem magyar akkor nem kell anyakonyveztetni Magyarorszagon. Ha magyar vagy akkor igen. Ha kettos allampolgar akkor is.
Kerdezd meg a Torokorszagi magyar konzulatuson hogy ezt ok csinaljak-e (ha ott elsz). Plusz mielott oda mesz hazasodni, Magyarorszagon is kerdezd meg hogy mik a feltetelei (ha nem ott elsz hanem MO-on). Nagyon sok papir munka, egy csomo eredeti okmanyt kernek mindket oldalon, szinte mar rohelyes.
Az en valasomat a magyar konzul jegyeztette be mar nagyon regen a magyar konyvbe (ez 4-6 honapig tart) (mert ott mentem ferjhez eloszor sok evvel ezelott es Magyarorszagon akarok ferjhez menni jovore) egyebkent nem erdekelnek a hazassagi adataim mert nem vagyok magyar allampolgar.
Es orszagtol is fugg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!