Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Külföldön kötött házasság magyarországi anyakönyvezéséhez milyen papírokra van szükség?
A helyi magyar nagykövetségen keresztül szeretném intézni, és már el is küldtek egy formanyomtatványt, amit ki kell töltenem, és a szükséges papírok listája is szerepel azon.
De lenne pár kérdésem:
- mindkét fél szül. anyakönyvi kivonatát vinni kell, vagy csak az enyémet, mint kérelmező?
- családi állapot igazolásánál, a házasságkötés előtti állapotot kell igazolnom (hajadon/elvált)? Hát ez tűnik logikusnak, mivel ha házasságot akarok honosítani, akkor valószínű, hogy házas vagyok... :)
- másik házastárs nyilatkozata a házassági névviselésre. Ez mi? A párom írja le, hogy hogy kívánja viselni a nevét ezután, vagy egy engedély, hogy én viselhetem az ő nevét?
- Mi magyarok, a legtöbb külföldivel ellentétben, első névként használjuk a család nevet. Pl. ha Nagy Anita hozzámegy John Smith-hez, és kéri a magyar nyelvű nyomtatvány a férj családi, és utónevét egy sorba, akkor a hivatalos nevét kell írni, vagy Smith John-t?
- Ugyanez a kérdésem a feleség házassági nevével kapcsolatban. Az adott országban hivatalosan Anita Smith lesz, de az itthoni csjt. alapján Smith Anita. Akkor most melyiket kell ideírnom?
Nagyon megköszönöm a segítő válaszokat! Szép napot kívánok mindenkinek!
Köszi a választ!
A konzul azt mondta, hogy a papírok fordítását ők elintézik.
A névvel kapcsolatos dolgokat már értem, köszönöm, hogy elmagyaráztad. :)
Hajaj, tudom, párat le kellett fordítani az házasságkötéshez is.
A nagykövetség is szép kis summát elkér az ügyintézésért, de úgy vagyok vele, hogy akkor sem lenne olcsóbb, ha haza kellene utaznom személyesen elintézni.
Köszi a válaszokat!
Kedves Utolsó, köszi a választ!
Igen, tudom, mivel már az esküvőre is kellett fordíttatnunk papírokat. Akkor az OFFI csinálta, most meg a nagykövetség fogja. (Mivel úgyis ővelük intéztetjük a honosítást, így a legkézenfekvőbb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!