Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Segestég! Hogy is van a hagyomány szerint?
Hagyomány?????? Ezt azért csak ne nevezzük hagyománynak!!
Jó, ha húsz éve van divatban, de talán még annyi sincs. Még majd a színes homok összeöntést is idesorolják, de azt kevesen tudják megmondani, mi az a hérész, pedig az aztán igazi magyar esküvői hagyomány.
hérész, kárlátó
a → lakodalom befejező aktusainak egyike: a → menyasszony → násznépének látogatása a vőlegényes háznál. Több napos lakodalomban a második napon történt, minthogy célja a háztól elvitt, → menyecskévé lett menyasszony megtekintése (→ menyasszonyfektetés), erre mutat a kárlátó elnevezés. (A mai megrövidült lakodalomban gyakran esik az első, egyetlen nap estéjére.) A hérészek nagyméretű → lakodalmi kalácsot visznek magukkal, amelyet a menyecske, ill. a segítő → lakodalmi tisztségviselők kínálnak, ügyelve arra, hogy a kalácsból és díszeiből mindenkinek jusson. A hérészt megkínálják, majd együtt mulatnak.
A vőlegény a menyasszonyos háznál "kikérte" a menyasszonyát, általában a vőfély segítségével. Ekkor a menyasszonyt bujtatták és mindenféle öregasszonyok és fiatal leánykák kerültek elő, hogy válogasson közülük a vőlegény. Nagyokat nevettek, mikor fölfedték magukat az álmenyasszonyok.
A lakodalomban az ifjú pár egy tányérból evett és egy pohárból ivott. Mindig a bejárattal szemben ültek, mögöttük tükör volt, hogy a rossz szellemek, ha betévednek, meglássák magukat és elmeneküljenek. Ha a menyasszony már nem volt fiatal, akkor mondták, hogy "na, ez is sokára került tükör alá". Gerendának nem volt szabad a fejük felett lenni, mármin ami elválasztaná őket. Tájegységenként különböző tréfás felkiálltással bármikor csókra szólíthatták fel őket a vendégek és a vőfély. Pl: "a mi legényünk jó kaszás, a mi leányunk jó arató" ekkor az ifjú pár fölállt és megcsókolták egymást, mondjuk -pörkölt evés közben:) Ezzel a hagyománnyal még 6 évvel ezelőtt Zalában találkoztam az unokatestvérem lakodalmán.
a menyecsketánc alatt pedig a menyecske összesepri az aprópénzt.
a vőlegény bort/pezsgőt iszik a menyasszony cipőjéből az asztalnál
Az en eskuvomon egy soprut tettek a padlo kozepere es ha a menyasszony sopor vele akkor jo haziasszony lesz. Nem penzt szortak a padlora hanem virag szirmokat. A penz nem elegans. Tudom hogy a magyarok elvarjak a penzt de ez nem udvarias viselkedes pedig sok penzes hagyomany volt regen.
A menyasszonnyal csak akkor lehet tancolni ha "megveszik": elado a menyasszony cimszoval. A vofej gyujti a penzt egy kalapba.
Regen egy olyan falusi eskuvon voltam ahol a menyasszony cipojet el kellett lopni a labarol (gyerek voltam meg es nekem sikerult), es azt eldugtuk a centrifugaba. A volegenynek kellett megtalalnia es visszavenni, penzert persze, es utana abbol pezsgot ivott.
Ejfelkor a menyasszony piros menyecske ruhaba oltozik es ugy folytatjak a tancot. Meg akkor is szoktak penzt gyujteni egy bolond menyasszonnyal, aki egy ferfi menyecske ruhaba oltoztetve, es az a menyasszony is elado de erte sokkal kevesebbet szoktak fizetni. Ez meg az utolso fillerek gyujtesere volt. Nem tudom hogy manapsag melyik szokasok maradtak meg ebbol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!