Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Hogyan zajlik a házasságkötés?...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan zajlik a házasságkötés? Kismama vagyok ezért fel szeretnénk gyorsítani!

Figyelt kérdés

Anyakönyvi irodában kell időpontot kérni. Születési anyakönyvi kívonatott kell vinni+ szem. ig. + lakcím kártyát.

Ott kötünk házasságot, ha polgárit szeretnénk?

Mikor megkötöttük hova kell menni? Milyen papírokat kell intézni? Hol kell megadni, hogy hol lakunk a továbbiakban és hol kell kijelentkezni? Ki kell egyáltalán? Milyen már ha a férjem és én külön helyre vagyunk bejelentve?

Hol kell bejelentkezni?

2008. dec. 11. 11:49
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem, általában van egy házasságkötő terem, ahol összeadnak titeket, de ez éppenséggel lehet a polgármesteri hivatalon belül is. Két tanús esküvőnél kérhetitek, hogy az anyakönyvvezető a saját irodájában adjon össze titeket, akkor is érvényes lesz a házasság.

Ha megkötöttétek a házasságot, az anyakönyvvezető elvileg odaadja a házassági anyakönyvi kivonatot, nálunk viszont nem ez történt, hanem kaptunk egy időpontot egy héttel későbbre, hogy mikor vehetjük át a kivonatot az anyakönyvi hivatalban. Ezután az anyakönyvi kivonatot lobogtatva el kell menned az okmányirodába, ahol csinálnak új személyit és lakcímkártyát. Egy füst alatt állítólag el lehet intézni a közös lakcímre való bejelentkezést, nekem ezt nem engedték, amíg nincs meg az új névre kiállított személyim és a régi lakcímemre szóló, új névre kiadott lakcímkártya. Így nekem duplán kellett intézkednem, lehet, máshol jobb fejek az ügyintézők. A lakcímbejelentéshez szükséged lesz egy bejelentő formanyomtatványra, amit a polgármesteri hivatalokban adnak (régebben postán is lehetett kapni, most már ez megszűnt), amit alá kell íratni annak a lakásnak a tulajdonosával, ahová költözöl. Engem itt is megszívattak, mert a nő nem akarta elhinni, hogy valóban a lakás tulaja írta alá a papírt, így háromszor kellett visszamennem, de végül sikerrel jártam nagy nehezen. A bejelentkezést ugyanott kell intézni, ahol a személyidet kiállították, maximum másik ablaknál.

Ha megvan a személyid, lakcímkártyád, akkor mindenhol be kell jelenteni a név- és lakcímváltozást, ahol hivatalosan jelen vagy. Pl. munkahely, iskola, bank, háziorvos, TB (kell új TB-kártya is), APEH (új adókártya).

2008. dec. 11. 12:29
 2/7 A kérdező kommentje:

Szia!

Nagyon köszönöm a válaszodat!

Még egy-két kérdés! Csak annak a félnek kell kitöltenie a bejelentési lapot aki nincs oda bejelentve?

pl: ha a páromék szüleihez jelentkezünk be, akkor értelemszerűen csak nekem kell a bejelentési lapot kitöltenem, mert már a párom oda van bejeletve! Ugye?

Ja meg ha mondjuk az anyakövezetőnél mondjuk ki az igen 2 tanuval, mennyire kell számítanunk? Mennyit kérhetnek el ilyenkor?

2008. dec. 11. 12:49
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

házaságkötésre max félévvel elöbb (régen minimum 3 hónappal elöbb, most olyat hallotam egyhónappal elöbb) kell jelentkezni.

Ide mindketten elmentek, és oda viszed azokat a doksikat amit írtál. meg kell adni a két tanu nevét is. meg hogy szeretnél-e asszony nevet vagy maradsz a lánykori néven. és vinni kell egy igazoló papírt hogy nem vagytok még házasok. ezt annál az önkormányzatnál kell megkérni ahova be vagy állalndó lakcímre jelentkezve. ha ez megegyezik azzal a várossal ahol az esküvö lesz akkor nem kell kikérni mert ott házon belül elintézik.

ha megváltozik a neved akkor minden hivatalos papírodon a házaság kötés után meg kell változtatnod a nevedet. bejelentkezni nem kell egy helyre, attól hogy házasok vagytok nem kell egy helyen lakni. pl anyukáméknak 2 ingatlanjuk van egyikbe apu van hivatalosan bejelentve másikba meg anyu. de ha be akarsz jelentkezni akkor az okmányirodában kell ezt megtenni. ennyi. nem nagy ügy.

van ahol fizetni kell érte pl nekünk 3 éve 5000 Ft volt aki meg pl egy parkba hívta ki az anyakönyvezetöt nekik 40000 Ft volt. de van ahol még a mamai napig semmit nem kérnek érte.

2008. dec. 11. 13:19
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Pont ugyanebben a cipőben járok, mint Te :-) Mi tegnap intéztük párommal a polgári esküvőt. Egy hónappel előtte a minimum bejelentkezés, azaz 30 nap+1, különben valami illetéket kell fizetni. Mi a 13. kerületbe megyünk és fotós nélkül, bár szülőköszöntővel fogunk fizetni 26.000 Ft-ot.

Sok boldogságot!

2008. dec. 11. 15:26
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nagyjából úgy van, ahogy előttem írták.

Ha sima esküvőt szeretnél (ahogyan írtad, 2 tanúval "beszaladtok") akkor nem kérhet érte semmit, mert állampolgári jogod házasságot kötni.

Tavaly házasodtam, nem abban a városban, ahol lakunk, tőlünk nem kértek igazolást, hogy egyedülállók vagyunk.

Az anyakönyvvezetőnél bemutatjátok az iratokat, kitöltenek egy nyomtatványt, melyben az adataitok szerepelnek, a mostani és a házasságkötés utáni nevetek (erről tájékoztatást ad majd, hogyan lehet felvenni egymás nevét, de itt is találsz erre vonatkozó kérdést), majd ennek függvényében nyilatkoztok a születendő gyermeketek vezetéknevéről (pl. ha a te vezetékneved Kis, a pasié Nagy és úgy veszed fel a nevét, hogy Kis-Nagy, akkor a gyerek lehet: Kis, Nagy és Kis-Nagy is, de erről ebben a nyomtatványban kell nyilatkozni).

Amikor már a birtokodban van a házassági anyakönyvi kivonat:

Okmányirodában el tudod intézni az új személyit, lakcímkártyát (ez tényleg nem kötelező). Mindkettőhöz vinni kell a házassági anyakönyvi kivonatot. A lakcímhez a bejelentőlapot is.

APEH: adókártya csere, de ide már kell az új személyi. Bármelyik kis APEH-kirendeltségen kb. 20 perc alatt be tudod nyújtani a kérelmet, a kártyát majd postán küldik.

TB: TAJ kártya csere, innen le tudod tölteni a nyomtatványt (Nyomtatványok biztosítottak részére/Igénylőlap Társadalombiztosítási Azonosító Jelet tartalmazó Hatósági igazolvány...):

[link]

Általában minden kirendeltségükön sokan vannak, legegyszerűbb ha a kitöltött nyomtatványt és a kért papírokat postára adod. Ha van türelmed végigvárni, az új TAJ kártyát kiállítják.

2008. dec. 11. 15:56
 6/7 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszát!

Tényleg sokat segítettetek!

Mindenkinek sok boldogságot!

2008. dec. 11. 16:12
 7/7 anonim válasza:
100%

Szia! Nagyjából annyival egészíteném ki a fent szólókat, hogy lehet kérni a 30 napos várakozási idő felmondását, ehhez egy kérelmet kell írni az adataitokkal, valami frankó indokkal (az, hogy babát vársz talán elég is) és pontosan 2200 Ft-os illetékbélyeget kell rá ragasztanod. A kérelem végét még annyival kell kiegészíteni, hogy: "Kedvező elbírálás esetén fellebbezési jogunkról lemondunk." Ezt be kell nyújtani a Jegyzőhöz, ha elfogadja akár egy hét múlva már férj és feleség lehettek.

Sok boldogságot!

2008. dec. 12. 17:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!