Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyivel elöbb kell időpontot kérni a polgári esküvöre?
Fél évvel korábban LEHET, és 1 hónappal korábban KELL.
A 3 hónap egyszerűen nem igaz, törvény szerint 1 hónappal korábban kell bejelenteni a házassági szándékot. A 3 hónap helyi szokás lehet, ami nem írhatja felül a törvényt.
Viszont érdemes minél hamarabb, főleg, ha felkapott helyről van szó, ahol sok az esküvő, mert a jó időpontok hamar elfogynak. Szerda délre mindig lesz hely, de szombat du. 5-re nem biztos.
Első vagyok..
Mint írtam én felhívtam a polgármesteri hivatalt,és tőlük kérdeztem meg.Ott mondták,hogy idén még 3 hónap a várakozási idő..Jövőre ezt is törlik,és nem lesz semmi várakozási idő vagyis ha egyik nap jelzed a házassági szándékod,akár másnap már lehet esküdni is.De ez csak jövő évtől lesz érvényben..De ha nem hiszel nekem akkor hívd fel őket,és rendesen válaszolnak a kérdésedre...
A jogszabály szerint 30 nap a várakozási idő. Lehet ennél rövidebb is, de az jegyzői engedéllyel. A polgármesteri hivatalban becsaptak, nyugodtan írd csak meg melyikben is mondták, majd felhívom és elmondom mi a jogszabály.
Egy anyakönyvvezető.
Ez nem szabadon választott, emberek! A családjogi törvény szabályozza.
Én elhiszem, hogy egyes anyakönyvvezetők mondanak mást, de akkor sem tehetik meg, hogy a bejelentéstől számított 31. napon nem ad össze.
1952. évi IV törvény I. fejezet 3$(2) A házasságkötést az anyakönyvvezető csak a házasságkötési szándék bejelentését követő harminc nap utáni időpontra tűzheti ki. A jegyző e határidő alól felmentést adhat.
Pontosan idéztem a törvényt.
Előző anyakönyvvezető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!