Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Miért van ennyi beleszólása a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért van ennyi beleszólása a szülőknek és nagyszülőknek egy fiatal felnőtt pár esküvőjébe?

Figyelt kérdés

Midnenhol kb csak azt látom és olvasom, hogy ,,márpedig a szülők erőltették; a nagymama fenyegetőzött, hogyha nem lesz templomi, el se megy". Mi ez? Komolyan ennyire utálja a család a saját gyerekeit/unokáig, hogy ilyenekkel kell fenyegetőzni? Miért nem hagyják, hogy ez a nap azoké legyen, akik összeházasodnak? Miért kell ilyen lelki terrot tartani, miért nem lehet megérteni a másik felet?

Én hiszek Istenben, de az egyházi dolgokkal nagyon nem értek egyet, igazából feleslegesnek tartom. Ráadásul szerintem Isten egyáltalán nem is olyan, mint amilyennek a Biblia leírja, de mindegy :D Katolikusan nevelkedtem, még bérmáékoztam is, de az egyházi tanítások nem a tiszta jóságról és szeretetről szólnak, mármint nem csak arról. Ott van és mindig is ott lesz a sorok között az, hogy ők az urak, akik megmondják, hogy mi legyen és miért, mit miért csinálj, fizess egyházadót, neveld a gyereked katolikusnak, stb. Mintha csak a katolikus egyház lenne az egyetlen helyes út...a lényeg, hogy én nem akarom a leendő gyerekeimet is belekeverni ilyen ,,kötelező" dolgokba. Lehet most azzal jönni, hogy az csak egy fogadalom, senki nem fogja számon kérni, de én hazudni nem fogok. Ja meg amit még bírok, amikor mondják, hogy ,,Isten színe előtt" házasodni. Már ne haragudjatok, de aki igazán hívő, az tudja, hogy Isten mindenhol ott van, ahhoz nem kell templomba menni, de innen is látszik, hogy rengeteg olyan ember van, aki csupán vallásos, és nem gondol bele semmibe.

2019. okt. 13. 07:38
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Ah, ők kéretlenül mondják és mondják, van hogy kedvesebben, van pedig, hogy elég megalázóan. Azok a fajta emberek sajnos, mindkét oldalról, akik nem értik meg, ha valamit szépen elmondasz nekik. Olyanok, mint valami felnőtt gyerekek. Még ha elmagyarázod nekik szépen, tiszteletteljesen, akkor is csak a saját igazságukat mondják, és mindenképpen rád akarják erőltetni, ha pedig nemet mondasz nekik így is, akkor azt személyes sértésnek veszik, meg hogy nem szereted őket, aztán jönnek a fenyegetések meg a lelki terror. Ezért vagyok csak mérges egy kicsit. De köszönöm a válaszokat, tényleg sokat segítettek. Rájöttem, hogy semmi szükség arra, hogy bármilyen módon ezt lelkileg magamra vegyem és felhúzzam magam rajta, egyszerűen csak meghallgatom őket és ennyi. Megváltoztatni nem lehet őket sajnos.

Az pedig megint csak igazság, hogy ez mindennek a kezdete. Egy kis ,,könnyed" kezdet. Ha már gyerekek is lesznek (nekik a drágalátos unokák), akkor biztos jobban bele akarnak majd szólni, hiszen már mondogatják a magukét, hogy mit hogy szeretnének. A lényeg ezzel, hogy nem mindegy, kinél van az irányítás. Elég leuraló gyerekkorom volt apa részéről, így ha már egy csepp lerualást is érzek (még kedvesen, burkoltan is), akkor is vagy menekülök vagy kiakadok, ez a családi sérelmekből fakad, de semmiképp nem engedek nekik, nekem ez többet nem kell, soha többet.

2019. okt. 13. 11:49
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, SEMMI beleszólásuk nincs. Ha nem értenek a szép szóból, akkor a varázsige az, hogy "akkor megtartjuk két tanúval".

Ebből érteni szoktak egyből.

2019. okt. 13. 15:15
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Az anyámék azért nem jöttek el az esküvőnkre, mert nem engedtem, hogy ők döntsék el, ki kap virág kitűzőt, meg ki nem. Azóta sem beszéltem velük. Ha nekik ennyit ér a gyerekük, akkor menjenek a pitsába.
2019. okt. 13. 15:22
 14/22 Diazepam ***** válasza:
100%
Ha nem a szülők fizetik akkor nem kéne beleszólniuk.
2019. okt. 13. 17:02
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Annyira tudnak beleszólni, amennyire hagyjátok nekik. Mi gyorsan rövidre zártunk minden ilyen megjegyzést. Mindenről elmondtuk hogy hogyan szeretnénk és azt is, hogy így is lesz. Mivel minden témában kitartottunk az elképzelésünk mellett, de a logikus érveket is figyelembe vettük, ezért egy idő után már nem akart senki beleszólni, inkább csak segíteni. Mindenki eljött és mindenki jól érezte magát.
2019. okt. 13. 22:48
 16/22 anonim ***** válasza:
75%

30 éve nekem is családi nyomásra volt templomi esküvőm, úgy hogy egyikőnk sem volt hívő. Tényleg képmutatás, volt jegyestanfolyam, és meg kell játszani hogy hiszel az egészben. Az egyház is képmutató, mert nekik is kell tudni, hogy a párok 90 % - ánál ez csak megjátszás.

A szertartás is elég (nem akarok sértőn fogalmazni) elmaradott.

2019. okt. 14. 08:53
 17/22 A kérdező kommentje:
Ha engem családi nyomásra belekényszerítenek egy egyházi esküvőre, amit a lelkem legmélyéről sem akarok, akkor én biztos elsírom magam az egész alatt, és akkor is nemet mondok arra, hogy az egyház törvényei szerint fogom nevelni a gyerekeimet...
2019. okt. 14. 10:26
 18/22 Diazepam ***** válasza:
83%
Nem értem hogy lehet valakit belekényszeríteni. Akit a szülei még ilyen szinten tudnak irányítani annak nem való a házasodás. Döntsük már el hogy felnőttek vagyunk-e.
2019. okt. 14. 14:42
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

"Ha engem családi nyomásra belekényszerítenek egy egyházi esküvőre, amit a lelkem legmélyéről sem akarok, akkor én biztos elsírom magam az egész alatt"

De mégis hogyan tudnak belekényszeríteni...? Odarángatnak 6 lóval...? Ha ők ezt így képzelik, akkor ez a "roppant vallásos" rokonság sincs semmi köze az Egyházhoz, mert akkor tudnák, hogy ez nem így működik. Nincs olyan, mint a filmekben, hogy beestek az utcáról és mehet... :)) Ki kell kérni mindkettőtök keresztlevelét. Aztán az egyházi házasságkötés előtt legalább 3 hónap felkészítés van. Megmondod ott, hogy igazából kényszer a házasság, mert nem akarsz templomit. Garantáltan nem fognak templomban összeadni, ne aggódj. :)) Túl azon, hogy egyházjogi akadály, mint írtam, de a megoldás az lenne, hogy megpróbálsz egy kicsit felnőni, mert a házasság nem a rokonság, hanem a ti döntésetek.

2019. okt. 15. 09:34
 20/22 A kérdező kommentje:
Na igen, az a jegyesoktatás is szép lenne :D Biztosra veszem, hogy a házassági hűség és szereteten kívüli minden kérdésben összevesznék majd a pappal, ha nem valami felvilágosultabb fajta. Mert a miénk nem az. A ,,felvilágosodás" szó számára valami ördögi fogalom, ja meg a liberális is. Gondolkodni sem szabad, csak vakon elfogadni mindent, ami a Bibliában le van írva, és amit az egyház mond a dogmái alapján.
2019. okt. 15. 16:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!